Iată ce se întâmplă dacă torni cola în vasul de toaletă!
Pentru mulți, să curețe toaleta este o corvoadă! Și oamenii caută în mod constant modalități convenabile de a spăla toaleta, astfel încât să arate impecabil, fără să fie nevoie de prea multă muncă.
Cola chiar poate curăța vasul de toaletă. Foto: Shutterstock
Și, cu toții am auzit de mitul potrivit căruia turnarea băuturii cu cola în toaletă poate spăla murdăria, dar este adevărat sau un mit?
Potrivit LuceHome, nu este un mit, ci un adevăr!
Puterea colei
De unde a apărut acest mit și de ce a devenit un „truc” de curățare atât de popular? Populara băutură răcoritoare disponibila peste tot în lume a fost testate în divese moduri și cu diverse scopuri, multe dintre miturile despre ea fiind, de fapt desființate.
Dar, în privința presupuselor proprietăți de curățare a toaletei, afirmația are ceva adevăr. Asta daotorită faptului că are în compoziție trei acizi care s-au dovedit a fi soluții eficiente de curățare: acid carbonic, acid fosforic și acid citric.
Acidul carbonic - Nicio băutură răcoritoare nu este completă fără a fi efervescență, iar acidul carbonic este responsabil pentru asta. Pe lângă contribuția sa în industria băuturilor, acidul carbonic este eficient și în îndepărtarea depunerilor de calcar și a petelor de apă. Acest ingredient este principalul motiv pentru care cola poate elimina eficient petele de mizerie din toalete.
Acid fosforic – Drept conservant, acidul fosforic este adăugat în sifon pentru a preveni mucegaiul și conferă băuturii o aromă acidulată. Deci, nu este surprinzător că acidul fosforic face o treabă bună în distrugerea mucegaiului, revitalizarea metalului pătat și îndepărtarea ruginii.
Acid citric – Acesta se adauga în băuturile dulci pentru a tempera dulceața și pentru a da băuturii răcoritoare o ușoară aciditate. Acidul citric este, de asemenea, folosit în curățare pentru capacitatea sa de a îndepărta petele și de a combate murdăria. Cu toate acestea, merită remarcat faptul că băutura nu are o cantitate semnificativă de acid citric.
Deci, este posibil să cureți toaleta folosind cola? Potrivit LuceHome, da! Concentrațiile ingredientelor sunt esențiale și în băutură sunt destul de scăzute, dar pot, totuși, face treabă suficient de bună.
Acizii din cola, împreună cu un timp lung de acțiune contribuie, lent, dar sigur, la îndepărtarea petelor persistente și efectul cumulat are un rezultat satisfăcător.
Cu toate acestea, cola nu este un produs destinat curățării și, din acest motiv, există câteva probleme. Una dintre ele este aceea a conținutului de zahăr din cola, deoarece bacteriile au tendința de a se hrăni cu zahăr și se pot înmulți necontrolat dacă vasul de toaletă nu este clătit după ce se folosește cola pentru curățare.
Apoi, conține acizi cu un pH de 3,4, deci poate coroda metalele. Dacă totuși vrei să speli toaleta cu cola, iată cum trebuie să procedezi:
· Încălzește cola în cuptorul cu microunde, dar asigură-te că nu fierbe. Toarnă cola în vasul de toaletă până îl umpli.
· Las-o să acționeze timp de 2 ore, sau peste noapte, ca să obții cele mai bune rezultate.
· Folosește o perie de toaletă pentru a curăța murdăria desprinsă.
· Spală toaleta până când cola dispare complet sau până când apa este limpede.
· Repetă dacă este nevoie, până când petele de calcar dispar.
Alte utilizări pentru cola includ:
· Îndepărtarea ruginii
· Îndepărtarea petelor din rufe
· Revitalizarea metalului pătat
· Curățarea tigăilor arse
· Curățarea ferestrelor