De ce nu ar trebui să butonezi telefonul dimineața la prima oră

9 septembrie 2022   Stil de viață

Nu ne mai trezim folosind un ceas cu alarmă, ci utilizăm alarma telefonului, de aceea, după ce ne trezim suntem tentați ca primul lucru pe care îl facem să fie butonatul telefonului. Iată de ce nu ar trebui și cum putem evita acest comportament.

Dacă îți începi ziua închizând alarma telefonului și apoi, imediat, încă întins în pat începi să verifici mesajele din aplicațiile de mesagerie, emailurile și rețelele de socializare, iar această activitate îți ia mai mult de 10 minute, atunci ar trebui să te oprești, scrie MSN Health.

Dimineata este potrivită pentru meditație. Foto: ShuterstocK

Obiceiul acesta a devenit extrem de comun, și o fac multimilionarii care au planuri de a coloniza Marte, precum Elon Musk, dar și persoane obișnuite. De exemplu, Elon Musk a recunoscut într-un interviu că are obiceiul prost de a-și verifica telefonul la prima oră dimineață și precizatotodată că acest gest ar putea fi în detrimentul sănătății sale. Și specialiștii spun că are dreptate.

Primul fenomen negativ care are loc atunci când începi să scrolezi telefonul stand în pat, abia trezit, este că îți forțezi creierul să treacă de la starea de somn la cea de alertă. Specialiștii spun că la nivel cerebral se generează înainte de trezire unde teta și apoi unde alfa, dar atunci când scrolezi telefonul la prima oră ești într-o stare de relaxare care nu permite procesarea foarte multor informații și bruschezi creierul să sară peste aceste lungimi de unde favorabile și necesare.

Potrivit Scientific American, citat de MSN Health, starea potrivită dimineața este cea a lungimilor de undă teta, care reprezintă o stare a creierului potrivită meditației și coagulării de energie pentru întreaga zi. MSN scrie că acesta este momentul ideal de a vizualiza ceea ce doriți și de a vă seta obiective care vor fi mai ușor de atins datorită programării mentale.

Dimineața este și cel mai bun moment pentru a medita, deoarece cercetările arată că în starea alfa, care urmează stării teta, creierul, care nu este complet în repaus, dar nu lucrează nici la capacitate maximă, poate să genereze și mai multe unde alfa benefice.

A sări sau a scurta etapele sătilor teta și alfa ale creierului poate constitui un stres în sine pentru creier, dar veștile care vin prin intermediul telefonului pot fi la rândul lor stresante și îți poți începe ziua într-un mod negativ, deja stresat și distras dis-de-dimineață.  

Iată ce să faci în schimb, pentru a-ți ajuta coprul și mintea să  facă față cât mai bine. O soluție este să practici meditația mindfulness sau să faci exerciții fizice. Apoi, îți poți planifica ziua și seta obiectivele, fără să fii distras de ceea ce te-ar putea influența privind telefonul.

De asemenea, pentru dimineți liniștite, poți lăsa telefonul într-o încăpere diferită de dormitorușl în care dormi și să folosești alarma unui ceas deșteptător.

Citește și Mame toxice. Care sunt riscurile pentru copiii lor?

Mai multe