Cum te poți proteja de țânțari? Sfaturi și soluții

7 iunie 2022   Stil de viață

Bâzâitul unui țânțar poate fi cel mai enervant și deranjant sunet de pe pământ. Și dacă te afli într-o zonă în care țânțarii transmit boli, această problema aparent nesemnificativă poate fi și mai periculoasă. Dacă plănuiești să campezi într-o zona împădurită, să faci drumeții sau să grădinărești, este esențial să previi mușcăturile de țânțari înainte de a fi atacat de aceste artropode însetate de sânge. 

Ce sunt țânțarii? 

Țânțarii sunt mici insecte zburătoare. Femelele-țânțar au o “trompă” cu care străpung pielea și cu care consumă sângele “victimei”. De cele mai multe ori, înțepăturile de țânțari sunt inofensive, însă există cazuri în care aceste insecte pot transmite boli periculoase. 

Doar țânțarii de sex feminin muscă oamenii. Specialiștii au descoperit că sângele servește că sursă de proteine ​​pentru ouăle lor. Țânțarii masculi nu consumă sânge. 

Înțepăturile de țânțari pot crea adevărate probleme de sănătate. Potrivit statisticilor, afecțiunile transmise de țânțari provoacă milioane de decese pe an la nivel mondial. Una dintre cele mai cunoscute maladii transmise de țânțari este malaria. Această afecțiune a produs aproximativ 438.000 de decese în întreagă lume în 2015. 

Din fericire, există metode prin care aceste insecte pot fi ținute la distanță, cum ar fi un spray anti-tantari

Factori de risc 

Femelele-țânțar își aleg victimele în funcție de anumite considerente. Cercetătorii nu înțeleg încă pe deplin motivele acestui proces selectiv. În urmă unui studiu realizat în 2013 s-a descoperit că țânțarii au senzori care detectează emisiile de dioxid de carbon și mirosul corporal. Aceștia pot identifica apoi care dintre persoanele aflate în apropiere îndeplinesc condițiile. În plus, căldură corpului, mișcările și mirosurile corporale, cum ar fi transpirația și acidul lactic, ar putea juca un rol în atragerea țânțarilor. 

Cum pot fi prevenite înțepăturile de țânțari 

Cel mai simplu este întotdeauna să previi înțepăturile de țânțari decât să le tratezi, având în vedere potențiala gravitate a bolilor care se pot transmite în timpul mușcăturii. Țânțarii au nevoie de apă pentru a se reproduce. De aceea, este esențial să îndepărtezi sursele de apă stătătoare din jurul casei și grădinii pentru a reduce numărul de țânțari din zonă. 

Pentru a preveni mușcăturile de țânțari: 

  • Folosește plase la geam; 
  • Acoperă-ți pielea când te afli în aer liber; 
  • Evită zonele împădurite și cu iarbă; 
  • Când te afli în zone în care frecvența țânțarilor este mare, evita îmbrăcămintea strălucitoare și parfumurile. 

Repelente 

Specialiștii recomandă să folosești repelente împotriva insectelor atunci când desfășori activități fizice în aer liber, în timpul cărora organismul emite dioxid de carbon și mirosurile corporale în cantități mari. 

Din fericire, există o mulțime de produse eficiente care țin la distanță țânțarii. 

DEET 

DEET (N,N-dietil-meta-toluamide) este unul dintre cele mai utilizate substanțe chimice de respingere a țânțarilor. Conform studiilor, este una dintre cele mai eficiente de pe piață. 

DEET afectează receptorii olfactivi ai țânțarilor cu care aceștia detectează dioxidul de carbon și mirosul corporal. Potrivit specialiștilor, DEET protejează împotriva înțepăturilor de țânțari între 2 și 12 ore, în funcție de cantitatea de DEET care se regăsește în produs. DEET este disponibil în diferite forme, cum ar fi lichide, spray-uri, loțiuni și brățări. Citește întotdeauna instrucțiunile de pe eticheta atunci când utilizați produse care conțin DEET. 

Picaridin 

Picaridin este un tip mai nou de repelent pentru insecte, însă cu același mod de acționare că DEET, împiedicând țânțarul să-și recunoască prada. 

Picaridin este o variantă sigură pentru copiii sub 6 luni, deoarece este mai puțin toxic decât DEET. 

Ulei esențial de eucalipt citronat 

Uleiul de eucalipt citronat poate reprezenta o opțiune extrem de bună pentru cei care preferă un repelent natural, fără chimicale. 

Cum poți preveni înțepăturile de țânțari în timpul călătoriilor 

Persoanele care plănuiesc să plece în vacanță ar trebui să afle cât de mare este riscul de îmbolnăvire prin înțepăturile de țânțari în locurile pe care urmează să le viziteze. 

De asemenea, este recomandat să discute cu un specialist înainte de a pleca în călătorie. Există vaccinuri sau medicamente opționale sau obligatorii care protejează împotriva anumitor afecțiuni transmise de țânțari, cum ar fi febra galbenă sau malaria. 

În plus, nu uita să iei în bagaj un repelent eficient împotriva insectelor. 

Acolo unde este posibil, rezervă-ți camera într-o cazare dotată cu aer condiționat sau paravane pentru ferestre și uși sau dormi acoperit cu o plasă de țânțari. 

Mai multe