Cum şi cât păstrăm ciupercile

13 martie 2022   Stil de viață

Indiferent dacă sunt sălbatice ori cultivate, ciupercile sunt uşor de preparat şi adaugă un plus de savoare în orice fel de mâncare, de la supe la tocăniţe. Important este însă şi cum şi cât le păstrezi.

Cum le alegi

Îţi recomandăm să cumperi ciuperci la vrac şi nu gata ambalate, astfel încât să le poţi verifica starea şi calitatea. Caută ciuperci cu pălăriile intacte şi evită-le pe cele cu decolorări sau pe cele uscate. La atingere trebuie să fie mai tari şi uşoare. Aroma este alt indicator important al calităţii şi intensităţii. Trebuie să fie o aromă dulceagă, puternică, de pământ. Nu cumpăra ciuperci care miros a acru oris eamănă cu cel de peşte.

Cum le păstrezi proaspete

Din cauza conţinutului ridicat de apă, ciupercile sunt foarte perisabile, mucegăindu-se în scurt timp. Aşa că ar fi bine să nu le păstrezi mai mult de o săptămână la frigider. Ideal ar fi bine să le împachetezi  în pungă de hârtie, parţial închisă, pentru a asigura circulaţia aerului fără a le usca.  Nu le acoperi cu un prosop de hârtie umed pentru că nu vei face altceva decât să le grăbeşti procesul de deteriorare. Totodată, astfel, vei permite eliberarea gazului etilen emis de ciuperci. Le poţi lăsa şi în recipientele originale, în care le-ai cumpărat pentru că ele sunt menite să asigure „respiraţia“ ciupercilor. Iar după ce ai folosit ciuperci din ele, le poţi împacheta la loc.

Atenţie la cules!

Informează-te detaliat despre speciile otrăvitoare, dacă vrei să mănânci ciuperci culese de tine. De cele mai multe ori, ciupercile otrăvitoare sunt cele care sunt foarte viu colorate şi au un aspect atrăgător. Dacă ai dubii poţi consulta părerea unui specialist. Nu mânca o ciupercă dacă nu eşti absolut sigur că este comestibilă.

Ponturi

  • Nu depozita ciupercile în sertarul de legume ori fructe al frigiderului. Este un mediu umed care nu le prieşte.
  • Evită să le pui lângă alimente cu mirosuri sau arome puternice. Le vor absorbi ca pe un burete.
  • Unele tipuri de ciuperci (cum ar fi bureţii) rezistă la frigider mai bine decât altele. Dar cel mai bine ar fi să cumperi ciupercile cu puţin timp înainte de a le prepara.
  • Dacă vrei să le păstrezi mai mult de o săptămână, congelează-le sau deshidratează-le.
  • Nu le depozita în recipiente de metal deschise!

SFAT

Treceţi rapid prin apă ciupercile pentru a le spăla, fiindcă o absorb rapid. Pentru a evita înnegrirea lor, adăugaţi suc de lămâie.

Mai multe