Ce antioxidant previne varicele și reprogramează celulele stem?
Este un antioxidant care întârzie îmbătrânirea, previne varicele şi, mai nou știm că ajută la reprogramarea genetică a celulelor stem.
Vorbim despre o vitamină pe care nu avem capacitatea să o sintetizăm în propiul corp, de aceea sursele din care o primim sunt exterioare, adică hrana și suplimentele alimentare.
Cunoscută şi sub numele de acid ascorbic, vitamina C este vitală în organismul uman fiind implicată în metabolismul glucozei, colagenului, acidului folic şi în neutralizarea radicalilor liberi. În plus, facilitează absorbţia fierului la nivelul tubului digestiv prevenind anemiile.
O parte dintre efectele îmbătrânirii cum sunt, de exemplu, limitarea mişcărilor şi aspectul ridat al pielii pot fi întrâziate cu ajutorul vitaminei C. Acest lucru se datorează în parte, efectului antioxidant, exploatat de multă vreme în industria cosmetică şi pe de altă parte, implicării în sitenza colagenului.
Majoritatea produselor antiaging au printre ingrediete această vitamină deoarece, fiind antioxidantă, conferă o rezistenţă crescută pielii şi previne deteriorările produse de agresiunile externe precum poluarea, împiedicând inflamaţiile. Iar implicarea vitaminei C în sinteza coleganului, prezentă în ţesuturile întregului organism, nu doar în piele, o fac utilă în prevenirea îmbătrânirii globale, scrie MedLinePlus.
Organismul tinde să producă mai puţin colagen odată cu vîrsta, iar calitatea fibrelor descreşte şi ea. De aceea, un aport normal de vitamina C asigură un proces firesc de siteză a colagenului fără de care elasticitatea pielii (care conţine această substanţă în proporţie de 70 la sută) şi, de asemenea, calitatea cartilajelor, tendoanelor şi a vaselor de sânge, care pot ajunge varicoase, scad.
Un efect uluitor este acela asupra celulelor stem. Celulele stem adulte se pot transforma într-un număr limitat de celule specifice, dar reprogramarea genetică, ajutătă şi de vitamina C le face capabile să devină celule din orice tip de ţesut uman. Au reuşit acest lucru cercetători de la Institutul pentru Medicină Regenerativă din China, adăugând vitamina C în soluţiile nutritive în care erau menţinute celulele stem. Efectul a constat într-o rată de succes crescută în privinţa reprogramării grentice, comaprativ cu celulele netratate cu vitamina C.
Sursele de vitamina C pot fi citricele, dar şi alte fructe precum merele, afinele, căpşunele, cocăzele şi măceşele, legume precum ardeiul dulce, varza roşie, broccoli, cartofii şi frunzele verzi de spanac, pătrunjel şi mărar conţin cantităţi importante de vitamina C. La fel de indicate pentru consum sunt şi organe precum ficatul, rinichiul şi creierul.
Citește și Botox falisificat în 5 țări