Câţi centimetri este sănătos să ai în talie. Obezitatea abdominală scurtează viaţa!

12 aprilie 2022   Stil de viață

Un exces de grăsime la nivelul abdomenului este asociat cu o probabilitate mai mare de apariţie a infarctului sau a diabetului zaharat de tip 2. Potrivit unor specialişti, obezitatea abdominală poate reduce speranţa de viaţă chiar şi cu 20 de ani!

În cazul multor persoane, excesul de ţesut adipos este localizat la nivelul abdomenului. Este vorba despre obezitate abdominală când circumferinţa taliei măsurată la nivelul bazinului este mai mare de 88 cm la femei şi peste 102 cm în cazul bărbaţilor.

“Această grăsime este cea mai toxică”, afirmă medicul endocrinolog Boris Hansel, citat de journaldesfemmes.fr.

La ce riscuri se expun persoanele cu grăsime abdominală în exces

Prezenţa grăsimii excesive la nivelul abdomenului este asociată cu: creşterea tensiunii arteriale, cu un nivel prea mare al trigliceridelor şi al glicemiei. În timp, obezitatea abdominală expune riscului de apariţie a infarctului, a diabetului zaharat de tip 2 şi a ficatului gras.

Citeşte şi: Ce tip de burta ai si cum scapi de ea

„Pot să apară şi apneea de somn, care afectează mai multe persoane cu  exces de grăsime abdominală, și ovarele polichistice în cazul femeilor, care reprezintă prima cauză a infertilității”, explică dr. Hansel.

Citeşte şi: Vrei un abdomen plat? Aplică aceste trucuri geniale!

Iată ce să faci pentru a slăbi sănătos!

Dr. Adrian Copcea, medic specialist nutriţionist-diabetolog, ne oferă câteva recomandări de care este bine să ţinem cont pentru a slăbi sănătos.

- Alternativele sănătoase la curele de slăbire o reprezintă măsurile eficiente pe termen mediu şi lung legate de alimentaţie, mişcare şi starea psihică.

- Dacă dorim să slăbim, varianta cea mai proastă o reprezintă înfometările şi curele extreme („mănânc doar carne şi lactate slabe“).

- În schimb, varianta bună o reprezintă o combinaţie de mişcare, regim alimentar echilibrat şi potrivit ca şi cantităţi cu scopul dorit şi o bună stare psihică.

- Din punct de vedere alimentar, cele mai eficiente sunt regimurile în care se includ multe legume, supe şi lactate slabe, împreună cu ouă, carne, peşte, mazăre, fasole şi cantităţi moderate de fructe, orez, pâine, mămăligă, paste făinoase, cartofi.

- Deserturile şi grăsimile adăugate trebuie bine alese şi consumate în cantităţi moderate (de exemplu, ciocolata, uleiul de măsline, migdalele şi celelalte oleaginoase).

- Lichidele sunt un mare ajutor (apa, ceaiurile cu îndulcitori sau neîndulcite, supele), dar şi o capcană atunci când se doreşte slăbitul (atât sucurile cu zahăr - care nu au niciun motiv să facă parte din alimentaţia noastră, cât şi alte băuturi precum sucurile naturale sau ice-tea-urile cu zahăr). Alcoolul poate fi, de asemenea, un inamic al slăbitului, fiind o sursă consistentă de calorii.

- Reperele majore pentru slăbirea sănătoasă sunt, din punctul meu de vedere: o bună stare psihică, o activitate fizică regulată şi eficientă - ideal în aer liber - şi o alimentaţie ordonată, diversă, în care să abunde legumele şi supele, să existe un aport suficient de proteine de calitate (din peşte, ouă, iaurturi simple, brânză şi diferite tipuri de carne), iar sursele de zaharuri să existe în alimentaţie în cantităţi moderate, adaptate fiecăruia (garniturile, fructele, deserturile).

- Eu, personal, am observat cele mai bune rezultate la pacienţii care sunt motivaţi, care merg mult pe jos sau fac regulat o activitate fizică (de exemplu, bicicletă sau dansuri) şi care mănâncă ordonat, divers, şi au multe legume în meniu.

- Nu în ultimul rând, vizita la nutriţionist şi auto-monitorizarea (jurnalul alimentar) sunt instrumente foarte eficiente în procesul de slăbire, mult mai sănătoase decât dietele, care fac mai mult rău decât bine, pe termen lung, atât în termeni de greutate, cât şi prin impactul psihic negativ al reîngrăşării după dietă, care are loc cu atât mai rapid cu cât dieta a fost mai proastă.

Citeşte şi: Gustarea sănătoasă care te scapă de burtă

Mai multe