Așa ții gândacii departe de casă, cu produse naturale!

22 iulie 2024   Stil de viață

Problemele cu gândacii sunt frecvente și există două abordări principale în gestionarea lor: în primul rând, trebuie să te ocupi de infestarea existentă, iar în al doilea rând, trebuie să remediezi condițiile care i-au atras inițial, fie că este vorba de lucrurile care îi atrag, fie de o protecție slabă împotriva dăunătorilor. În caz contrar, vor continua să revină.

Gândacii pot fi greu de îndepărtat și în unele situații este nevoie de dezinsecție făcută de profesioniști. Foto: Shutterstock

Dacă te lupți cu gândacii, poate fi tentant să apelezi imediat la un profesionist sau să recurgi la pesticide dure. Totuși, unele dintre cele mai eficiente metode pentru a scăpa de gândaci sunt remediile naturale, multe dintre acestea fiind deja în bucătăria ta.

Conform Natashei Wright, entomolog certificat și director tehnic la Braman Termite & Pest Elimination, lupta împotriva gândacilor nu trebuie să implice chimicale dure și toxine. „Cei mai buni deteranți pentru gândaci pot fi ascunși în dulapul tău de bucătărie”, spune Natasha. „De la zaț de cafea la detergent de vase, acești repelenți naturali te pot ajuta să te ocupi de dăunători într-un mod natural și permanent.”

Iată șase metode organice pe care le poți folosi pentru a-ți menține casa în siguranță, combatând eficient infestările:

Zahăr și borax

Ingrediente:

  • Zahăr
  • Borax

Instrucțiuni: Amestecă borax și zahăr într-un raport de 3:1 și împrăștie acest amestec în locurile unde ai observat gândaci sau în zonele preferate de ei de obicei, cum ar fi sub chiuvete, în spatele electrocasnicelor și în colțurile întunecate. Zahărul îi atrage, iar acidul boric îi ucide. Poți face și „biluțe de aluat” din acid boric, zahăr și făină. Combină cantități egale din cele trei ingrediente și fă biluțe mai mici de un centrimetru în diametru.

Ulei de mentă

Ingrediente:

  • Ulei de mentă
  • Apă

Instrucțiuni: Prepară un spray insecticid de casă amestecând 15 picături de ulei de mentă cu 300 ml de apă și pulverizează formula în zonele infestate. Uleiul de mentă este un repelent non-toxic și sigur de folosit în preajma copiilor. Totuși, fii atent când folosești această metodă în preajma animalelor de companie, deoarece uleiul de mentă poate fi nociv pentru câini și pisici.

Detergent de vase

Ingrediente:

  • Detergent de vase
  • Apă

Instrucțiuni: Un amestec de apă și detergent poate sufoca și ucide gândacii, fiind deosebit de eficient împotriva acestora. Amestecă patru linguri de detergent într-un litru de apă și pulverizează soluția în zonele unde ai observat activitate.

Pământ de diatomee

Ingrediente:

  • Pământ de diatomee (rocă sedimentată natural care conține rămășițele fosilizate ale cadrelor silicioase ale algelor unicelulare numite diatomee). O găseşti la magazinele online. 

Instrucțiuni: Presară pământ de diatomee în zonele unde ai văzut gândaci sau în apropierea locurilor pe unde ar putea intra în casă. Această substanță deshidratează gândacii și este non-toxică pentru oameni. Pentru o atracție suplimentară, poți amesteca pământul de diatomee cu părți egale de cacao și făină. Reaplică pământul de diatomee o dată pe săptămână timp de o lună.

Zaț de cafea

Ingrediente:

  • Zaț de cafea
  • Apă
  • Pahare mici de hârtie

Instrucțiuni: Gândacii sunt atrași de aroma zațului de cafea, astfel încât acesta poate crea capcana perfectă. Pune zațul în pahare mici de hârtie, apoi așază aceste pahare în borcane umplute cu apă și plasează borcanele lângă pereți sau plinte unde ai văzut gândaci. Mirosul îi va atrage în capcană, unde nu vor putea scăpa.

Suc de lămâie

Ingrediente:

  • Suc de lămâie
  • Apă

Instrucțiuni: Lămâile au proprietăți anti-patogene naturale care țin gândacii la distanță. Adaugă două-trei linguri de suc de lămâie la câțiva litri de apă într-o găleată și spală zonele problematice cu această soluție.

Măsuri preventive

Cel mai bun mod de a scăpa de gândaci definitiv este să elimini ceea ce îi atrage inițial. Iată câteva măsuri preventive:

  • Golește gunoiul regulat sau ține-l sigilat.
  • Redu dezordinea. Gândacii adoră să se ascundă în crăpături și colțuri întunecate.
  • Nu lăsa vasele murdare în chiuvetă.
  • Nu lăsa mâncarea pentru animale neconsumată.
  • Aspiră podelele după mese.
  • Elimină sursele de apă. Deprivează gândacii de apă eliminând scurgerile și sursele de apă deschise.
  • Sigilează punctele de intrare în casă cu etanșant și benzi de etanșare.

Combinația de metode naturale și măsuri preventive este cheia pentru a scăpa de gândaci și pentru a preveni revenirea lor. Folosește aceste remedii avizate de experți pentru a-ți menține casa fără dăunători într-un mod sigur și ecologic.

Sursa: Homes and gardens

Mai multe