Alimente indicate pentru sănătatea ficatului

16 februarie 2022   Stil de viață

Dieta este foarte importantă dacă ai o boală de ficat. Unele alimente susţin funcţiile hepatice, altele sunt de evitat. Iată ce ajustări să faci în alimentaţie!

Infecţiile virale cu virusuri hepatitice A, B, C, D, E, stilul de viaţă dezechilibrat, bogat în alimente prăjite, alcoolul în exces, fumatul, poluanţii, tratamentele medicamentoase şi lipsa de odihnă îngreunează activitatea ficatului, care se poate îmbolnăvi. Un ficat obosit, suprasolicitat, dă semnale de alarmă, iar acestea trebuie interpretate corect şi tratate corespunzător. În caz contrar, se instalează o stare de astenie care nu cedează dacă ne odihnim, scade pofta de mâncare, apar greţurile şi vărsăturile. Tot semne că ficatul suferă sunt şi tulburările de digestie, ameţeala, durerile de cap, erupţiile cutanate, fragilitate capilară, limba încărcată, mirosul neplăcut al respiraţiei.

Ce să consumi mai des

Problemele hepatice pot fi ameliorate cu un regim alimentar strict, care exclude excesele alimentare, conumul de alcool, fumatul, grăsimile nesănătoase, dulciurile de tipul produselor de patiserie. Mizeaă pe aceste alimente benefice pentru sănătatea hepatică.

Grepfrut

Bogate în vitamina C şi antioxidanţi, grepfruturile au un rol important în detoxificarea ficatului. Un pahar mic cu suc de grapefrut proaspăt stors contribuie la creşterea producţiei de enzime, acestea curăţând ficatul de toxine. De asemenea, un grepfrut poate ţine loc de cafeaua de dimineaţă până la vindecarea ficatului, pentru că furnizează corpului energia de care ai nevoie.

Legume crucifere

Dacă ai probleme cu ficatul, include în meniul zilnic mai multe preparate din varză, rucola, broccoli, gulia, pentru că aceste alimente ajută ficatul să cureţe organismul de toxine.

Usturoiul

Încadrat şi la legume, şi la condimente, usturoiul s-a dovedit a fi un adevărat medicament şi în caz de afecţiuni hepatice. Treci peste mirosul neplăcut al gurii, cu care rămâi după consumul de usturoi şi bucură-te doar de beneficiile pentru sănătate. Chiar şi o cantitate mică de usturoi poate stimula enzimele ficatului, care ajută organismul în procesul de detoxificare.

Nucile

Ştiai că miezul de nucă este considerat a fi o fabrică de elemente nutritive preţioase pentru sănătate? Astfel, un miez conţine 3-5% apă, până la 75% grăsimi şi 25% substanţe proteice, săruri minerale (cupru şi zinc), provitamina A, vitaminele din complexul B, vitaminele C, E, care grăbesc vindecarea ficatului şi îl regenerează.

Dieta permisă în regimul hepatic

Tratamentul unei boli de ficat se împarte în componenta medicamentoasă şi dieta asociată cu ajustări în stilul de viaţă (mai multe ore de somn, un nivel mai scăzut de stres etc). De obicei, regimul alimentar se bazează pe sucuri proaspete din fructe diuretice, cum sunt vişinele, cireşele, pepenele verde, prunele, strugurii. În ceea ce priveşte alimentaţia, este recomandat consumul vegetalelor care stimulează funcţia hepatică. Pe lista cu legume şi plante bune pentru sănătatea ficatului se numără: anghinarea, păpădia, cicoarea, salata verde, spanacul, fasolea verde, vinetele, roşiile, ceapa, prazul, ridichile, merele, gutuile, lămâia, pepene, coacăzele negre, fragii şi căpşunele.

Sunt permise şi brânza de vaci, iaurtul, laptele, grăsimile vegetale sau grăsimile animale proaspete (unt, smântână, în cantităţi mici).

Ce trebuie să scoţi din meniu

Dintre alimentele interzise în caz de boli hepatice se numără: carnea de vânat, afumăturile, carnea grasă, organele, conservele, brânzeturile fermentate, ouăle, grăsimile animale, margarina, pâinea proaspătă, produsele de patiserie, leguminoasele uscate, fructele oleaginoase şi dulciurile.

Mai multe