Aceste fructe îți pot face rău! Care sunt motivele

11 septembrie 2023   Stil de viață

Există niște fructe care pot produce „creșteri dramatice ale zahărului din sânge” și luare în greutate, scrie SheFinds.com

Fructele sunt considerate, pe bună dreptate, o componentă esențială a unei diete sănătoase, plină de vitamine, minerale și fibre. Cu toate acestea, când vine vorba de pierderea în greutate și de gestionarea nivelului de zahăr din sânge, nu toate fructele sunt create la fel. În timp ce multe fructe pot contribui pozitiv la aceste obiective, există unele care pot avea efecte negative dacă ai probleme cu nivelul zahărului din sânge sau cu creșterea în greutate.

Potrivit nutriționistului Zeynep Ozdemir, de la Detox Water, citat de She Finds, trei fructe aparent inofensive ar putea fi dăunătoare pentru glicemia și obiectivele de slăbire. Ozdemir a dezvăluit că bananele, strugurii și mango sunt cele trei fructe pe care ar trebui să le eviți.

Bananele

Bananele, deși sunt lăudate pentru valoarea lor nutritivă și faptul că sunt ușor de procurat și consumat, se asociază cu glicemii mari în sânge și cu creșterea în greutate datorită conținutului lor relativ ridicat de carbohidrați și zahăr. Atunci când sunt consumate, bananele pot provoca o creștere rapidă a nivelului de glucoză din sânge, ceea ce poate să nu fie fructele ideale pentru persoanele cu diabet sau pentru cei care urmăresc să-și țină glicemia constantă.

„Când sunt consumate în exces, bananele pot provoca o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate duce la pierderi de energie și poftă mare de mâncare”, afirmă Ozdemir.

În plus, densitatea lor calorică înseamnă că excesul consumului de banana, fără a lua în considerare aportul total de calorii ar putea contribui la creșterea în greutate. Cu toate acestea, este important de subliniat că bananele oferă, de asemenea, nutrienți valoroși, cum ar fi potasiul și fibrele alimentare, care, atunci când sunt consumate cu moderație și ca parte a unei diete echilibrate, pot fi totuși o alegere sănătoasă pentru majoritatea oamenilor.

Strugurii

Sunt un fruct popular și delicios, apreciat pentru gustul dulce și avantajele asociate. Cu toate acestea, sunt relativ bogați în zaharuri naturale, în principal, în fructoză și carbohidrați.

Acest lucru poate duce la o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge atunci când sunt consumaț în cantități mai mari, provocând potențiale vârfuri glicemice care pot fi îngrijorătoare pentru persoanele care își monitorizează glicemia, în special pentru cei cu diabet.

„Au un indice glicemic relativ ridicat, ceea ce înseamnă că pot provoca o creștere rapidă și substanțială a nivelului de zahăr din sânge atunci când sunt consumați în cantități mari. Pentru a vă bucura de struguri fără creșteri semnificative de zahăr în sânge, luați în considerare asocierea lor cu brânză sau încorporarea lor în salate cu frunze verzi și proteine slabe. Această combinație adaugă nutrienți valoroși, încetinește absorbția zaharurilor și ajută la echilibrarea efectului acestora asupra zahărului din sânge", notează Ozdemir.

Mango

Cu aroma lui dulce și tropicală, este preferatul multor pasionați de fructe. Cu toate acestea, este destul de bogat în zaharuri naturale și carbohidrați, în special când este copt. Acest lucru poate duce la creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge atunci când sunt consumate în cantități excesive, ceea ce le face puțin riscante pentru persoanele care își monitorizează glicemia, în special pentru cei cu diabet.

„Mango este renumit pentru aroma bogată, dar este, de asemenea, bogat în calorii și zaharuri naturale, care pot contribui la creșterea în greutate atunci când este consumat în exces”, afirmă Ozdemir.

Mango este bogat în calorii și poate contribui la creșterea în greutate dacă este consumat în porții mari în mod frecvent, fără atenție la controlul porțiilor.

Cu toate acestea, mango oferă o mulțime de alți nutrienți esențiali, inclusiv vitamine, minerale și fibre alimentare, făcându-l o alegere sănătoasă atunci când este savurat cu moderație, ca parte a unei diete bine echilibrate.

Amintește-ți, cheia pentru un stil de viață mai sănătos este moderația, fără a vă restricționa excesiv de la alimente!

Mai multe