Aceste alimente dăunează creierului. Evită-le pentru a preveni demenţa!
Alimentele ultraprocesate sunt bogate în zahăr, grăsimi și sare, dar sărace în proteine și fibre. Salamurile și cremvurștii, deserturile de patiserie, sărate sau dulci, cârnații, puiul prăjit, burgării, iaurtul cu fructe, și cereale aromate sunt astfel de exemple, scrie WebMd.
Înlocuirea acestor alimente cu alternative mai sănătoase poate reduce șansele de demență cu 19%, arată un studiu citat de WebMd.
„Este important să informăm consumatorii, să implementăm acțiuni care vizează reformularea produselor și să comunicăm pentru a limita proporția de alimente ultraprocesate în dietă și să promovăm consumul de alimente neprocesate sau minim procesate, precum alimentele proaspete, legume și fructe”, a spus cercetătorul principal Huiping Li, de la Școala de Sănătate Publică a Universității Medicale din Tianjin, China.
Alimentele procesate cresc factorii de risc pentru boli. Foto: Shutterstock
Dr. Sam Gandy, director al Centrului Mount Sinai pentru Sănătate Cognitivă din New York City, a analizat rezultatele studiului chinez și a precizat:
„Acest lucru este în concordanță cu numărul tot mai mare de dovezi care indică faptul că o dietă și un stil de viață sănătos pentru inimă sunt cel mai bun mod pentru fiecare de a-și modula riscul de demență”, a spus Gandy. „Principala noutate aici este accentul pus pe riscurile alimentelor ultraprocesate, mai degrabă decât pe beneficiile alimentelor sănătoase pentru inimă”.
Pentru studiu, echipa lui Li a colectat date despre mai mult de 72.000 de persoane listate în UK Biobank, o bază de date cu informații despre sănătatea oamenilor din Regatul Unit. La început, participanții aveau 55 de ani și niciunul nu avea demență. În medie, în 10 ani, 518 persoane au dezvoltat demență.
Cercetătorii au comparat 18.000 de persoane cu o dietă ce includea puține alimente procesate cu un număr similar, dar care consumau o mulțime de alimente procesate.
Dintre participanții care au mâncat cea mai mică cantitate de alimente, 100 au dezvoltat demență, comparativ cu 150 dintre cei care au mâncat cel mai mult. Băuturile, produsele cu zahăr și lactatele ultraprocesate au fost principalii contribuitori la consumul de alimente ultraprocesate.
Grupul lui Li a estimat că înlocuirea a 10% dintre alimentele ultraprocesate cu alimente neprocesate sau minim procesate, cum ar fi fructele proaspete, legumele, leguminoasele, laptele și carnea, ar putea reduce riscul de demență (dar nu și Alzheimer) cu 19%.
Li a spus că schimbările ușoare în alegerile alimentare pot face o mare diferență.
„Modificările dietetice mici și ușor de gestionat, cum ar fi creșterea cantității de alimente neprocesate sau minim procesate cu doar jumătate de porție pe zi, precum un măr, o porție de porumb sau un bol de cereale de tărâțe și, simultan, scăderea ultraprocesatelor, poate fi asociat cu un risc scăzut de demență cu 3%”, a spus Li.
Samantha Heller, un nutriționist clinic senior la NYU Langone Health din New York City, a spus că se cunoaște faptul că alimentele ultraprocesate cresc șansele de a dezvolta mai multe afecțiuni cronice. Acestea includ boli de inimă, anumite tipuri de cancer, diabet de tip 2 și obezitate.
„Deși cauza exactă este necunoscută, nu este surprinzător faptul că acest tip de regim alimentar este asociat cu un risc crescut de demență”, a spus ea. „Alimentele ultraprocesate sunt concepute biochimic și promovate pentru a crește pofta și, în multe gospodării, exclud opțiuni mai sănătoase, cum ar fi fructele, legumele, leguminoasele și cerealele integrale”.
Calitatea slabă a nutrienților alimentelor ultraprocesate, care sunt bogate în sare, zahăr și grăsimi saturate și sărace în fibre, subrezesc sănătatea fizică și mentală, a spus Heller.
„Evitarea demenței este un alt motiv excelent pentru a începe să încorporăm mai multe alimente vegetale, mai puține alimente ultraprocesate și alimente de origine animală, în dieta noastră”, a spus ea.