3 lucruri care se întâmplă cu organismul tău dacă înoți
Indiferent de nivelul condiției tale fizice, înotul creează oportunități reale pentru menținerea stării de echilibru psihic și a unei sănătăți optime.
David Popovici, campion mondial la inot seniori este un promotor al beneficiilor inotului. Foto: Arhiva Adevarul
Avantajele inotului sunt multiple, mai ales pentru pesoanele care au articulații fragile și pentru care, activități sportive de mare impact, cum ar fi alergarea sau tenisul conduc la durere în zona genunchilor, șoldurilor sau gleznelor.
„Înotul este o opțiune excelentă pentru persoanele cu probleme articulare și o formă de exercițiu căruia începi să-i simți benficiile de îndată ce intri în apă. De exemplu, apa oferă marele avantaj că atenuează durerea”, spune dr. James Cotter, profesor de exerciții fizice și fiziologie a mediului la Universitatea Otago din Noua Zeelandă, citat de EverydayHealth.com
1. Cei care inoată trăiesc mai mult
Studiile arată că exercițiile regulate, inclusiv înotul, îți pot crește longevitatea. Potrivit unui sondaj realizat pentru Swim England, înotătorii aveau un risc cu 28% mai mic de deces prematur și un risc cu 41% mai mic de deces din cauza bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral în comparație cu cei care nu înoată, scrie EverydayHealth.com
2. Ajută la menținerea greutății sau să slăbiți
Înotul este un antrenament pentru întregul corp și împlică o mulțime de grupe de mușchi, de la brațe, umeri și picioare până la muschii centrali ai corpului și la cei de pe flancuri. Asta înseamnă că obții o mulțime de beneficii traduse printr-o condiție fizică bună și metabolice, legat de arderile caloriilor.
Într-o oră, o persoană poate arde aproximativ 432 de calorii înotând, comparativ cu 266 de calorii mergând într-un ritm moderat, arată un raport al Școlii de Medicină Harvard. Un studiu publicat în 2021 în BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation a constatat că 16 săptămâni de înot duc la reduceri semnificative ale grăsimii corporale și ale indicelui de masa corporală.
3. Înotul îmbunătățește sănătatea inimii
Ca și alte forme de exerciții aerobice, înotul vă poate îmbunătăți condiția cardiovasculară. „Permite inimii să devină mai puternică și plămânilor să devină mai eficienți în utilizarea oxigenului”, spune Brian J. Krabak, MD, profesor clinic de reabilitare, ortopedie și medicină sportivă la Universitatea din Washington, Școala de Medicină din Seattle, citat de EverydayHealth.com. De asemenea, cercetările arată că înotul a fost legat de un mai bun control al hipertensiunii arteriale, tensiunii arteriale și de alți markeri ai sănătății cardiovasculare.
Citește și 7 lucruri care se întâmplă cu corpul tău dacă mergi zilnic pe jos 30 de minute