Pot bolnavii de inimă să meargă la salină? Medicul răspunde

7 octombrie 2024   Tratamente

Mersul la salină are câteva avantaje pentru sănătate, dar este bine de ştiut că anumite persoane au contraindicaţie de a merge în astfel de locuri.

Dr. Ştefan Buşnatu, medic cardiolog, a răspuns astfel la întrebarea "Mergem la salină dacă avem probleme cu inima?" pe pagina sa de Facebook:

O întrebare la care de multe ori ne gândim pentru că salina e o reală atracție care poate oferi anumite beneficii pentru sănătate.

În general, terapiile cu aer salin, precum cele din salinele naturale sau artificiale, sunt cunoscute pentru efectele benefice asupra sistemului respirator și pentru reducerea inflamațiilor, însă efectele asupra sănătății cardiovasculare sunt mai complexe.

Riscuri potențiale pentru cei cu boli de inimă:

- unele saline pot avea condiții de temperatură scăzută și umiditate crescută, care pot pune o presiune suplimentară asupra sistemului cardiovascular. Acest lucru ar putea fi problematic pentru persoanele cu insuficiență cardiacă sau alte afecțiuni severe.

- expunerea prelungită la aer bogat în sare poate influența tensiunea arterială, deși nu există suficiente studii care să clarifice pe deplin acest efect. Persoanele cu hipertensiune arterială ar trebui să fie precaută în astfel de medii.

De asta este foarte important ca orice persoană cu boli de inimă să discute cu medicul înainte de a vizita o salină. Medicul poate evalua starea generală de sănătate și poate decide dacă terapia este sigură și benefică.

Ce alte contraindicaţii există

Terapia la salină nu este recomandată persoanelor care suferă de tuberculoză pulmonară, de micoze pulmonare sau de cancer la plămâni.

Cei care suferă de boli contagioase  trebuie să le tratezi înainte de a merge la salină. De asemenea, sunt contraindicate tratamentele balneare în saline celor cu epilepsie,  claustrofobie şi gravidelor.

"Speleoterapia, tratamentul practicat în saline, nu trebuie să înlocuiască, sub nicio formă, medicaţia de control a astmului recomandată de medicul specialist. Este foarte important ca pacientul să nu meargă la cură în timpul crizelor, ci în perioadele de stabilizare a afecţiunii.

Pentru alte boli respiratorii, cum este, de pildă, bronşita cronică, curele balneare în saline nu dau rezultate la fel de importante ca în cazul persoanelor cu astm sau predispuse la infecţii respiratorii. O alternativă la curele în salină sunt curele heliomarine, care, de asemenea, calmează astmul şi cresc rezistenţa celor care se confruntă cu infecţii recurente ale căilor respiratorii", explică dr. Florin Mihălţan, medic primar pneumolog.

@Shutterstock

Mai multe