Insuficiența cardiacă: obiceiul care poate dăuna
În vreme ce cercetările anterioare sugerau că alcoolul este legat de un risc mai scăzut de boli de inimă, un nou studiu relevă contrariul. Chiar și nivelurile „considerate în prezent sigure” ar putea duce la insuficiență cardiacă.
Potrivit cercetărilor prezentate la un congres științific Heart Failure 2022, consumul de alcool a fost asociat cu dezvoltarea insuficienței cardiace. Comentând rezultatele, doctorul Bethany Wong, autorul studiului, spune: „Acest studiu demonstrează că este nevoie de o abordare mai prudentă a consumului de alcool”.
Anterior, un studiu realizat de specialiștii de Universitatea Monash demonstra că alcoolul consumat în cantități moderate este asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare.
Cu toate acestea, un nou studiu avertizează că băutura este nesănătoasă și îți poate face mai mult rău decât bine.
„Pentru a minimiza riscul ca alcoolul să dăuneze inimii, dacă nu bei, în general, nu începe acume”, adaugă Dr. Wong
„Dacă bei, e bine să îți limitezi consumul săptămânal la mai puțin de o sticlă de vin sau la mai puțin de trei cutii și jumătate de 500 ml de bere”.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății , în Uniunea Europeană se consumă cel mai mult alcool.
În timp ce consumul intens de alcool pe termen lung este cunoscut pentru efectele sale dăunătoare asupra sănătății, cantitățile mai mici ar putea fi, de asemenea, „dăunătoare”, ca urmare a dovezilor obținute.
„Deoarece există diferențe genetice și de mediu între populațiile asiatice și europene, acest studiu a investigat dacă există o relație similară între alcool și modificările cardiace la europenii cu risc de insuficiență cardiacă sau cu insuficiență pre-cardică.
Cercetarea a adunat 744 de adulți în vârstă de peste 40 de ani, fie cu risc de insuficiență cardiacă, fie cu pre-insuficiență și factori de risc, hipertensiune arterială, diabet și obezitate.
De asemenea, studiul a exclus foștii băutori și pacienții cu insuficiență cardiacă.
Echipa de cercetare s-a folosit de definiția irlandeză a unei băuturi standard (adică o unitate), care reprezintă 10 grame de alcool.
Consumul scăzut a fost caracterizat ca fiind mai puțin de șapte unități, în timp ce ridicat a fost marcat la peste 14 unități.
Șapte unități este echivalentul unei sticle de vin de 750 de mililitri de vin 12,5% sau a trei cutii și jumătate de 500 ml de bere 4,5%.
În grupul pre-insuficiență cardiacă, aportul moderat sau ridicat a fost asociat cu un risc de 4,5 ori mai mare de înrăutățire a sănătății inimii.
„Studiul nostru sugerează că 70 g de alcool pe săptămână este asociat cu agravarea insuficienței cardiace prealabile sau progresia către insuficiența cardiacă simptomatică la europeni.
Rezultatele noastre indică faptul că țările ar trebui să susțină limite mai mici ale consumului de alcool în condiții de siguranță la pacienții cu insuficiență cardiacă”, a spus Dr. Wang.
„În Irlanda, de exemplu, celor cu risc de insuficiență cardiacă sau cu insuficiență cardiacă prealabilă li se recomandă să restricționeze consumul săptămânal de alcool la 11 unități pentru femei și 17 unități pentru bărbați.