Incontinenta urinara – cauze, simptome si tratament

11 noiembrie 2022   Tratamente

Incontinenta urinara se manifesta prin pierderi involuntare de urina si poate afecta atat femeile cat si barbatii. Aceasta problema este una foarte stanjenitoare si influenteaza negativ viata persoanei afectate deoarece scade calitatea vietii si produce o stare de disconfort continuu.

Desi poate afecta ambele sexe, aceasta afectiune este mai frecventa in cazul femeilor din cauza modificarilor hormonale ce apar odata cu menopauza, din cauza sarcinii sau a nasterii. Incontinenta urinara poate sa apara odata cu imbatranirea, dupa varsta de 60-65 de ani insa poate sa apara si la varsta de 40-45 de ani.

Persoanele afectate de incontinenta urinara pot pierde cantitati mici de urina, insa, in functie de gravitatea afectiunii, acestea pot pierde cantitati mai mari de urina si singurul tratament disponibil va fi interventia chirurgicala.

Aparatul urinar

Rolul sistemului urinar este de a filtra sangele (prin rinichi) si de a elimina ceea ce nu este necesar – apa, excesul de sare, toxinele si alte produse reziduale.

Produsele reziduale sunt eliminate prin urina (formata de rinichi) si transportata prin uretere in vezica urinara. Aceasta din urma retine urina pana cand apare procesul de mictiune si va fi eliminata prin intermediul unui tub denumit uretra.

Uretra se termina printr-o deschidere situata in fata vaginului (in cazul femeilor) si catre exteriorul penisului (in cazul barbatilor).

Atunci cand muschiul vezicii urinare este relaxat iar sfincterele uretrei (muschi folositi pentru a controla eliminarea urinei) sunt inchise, urina va ramane stocata in vezica. In momentul in care apar probleme in a controla sfincterul extern si acesta nu mai functioneaza corect, vor aparea scurgerile involuntare de urina si nevoia frecventa de a urina.

Cauzele incontinentei urinare

Cauzele care produc incontinenta urinara sunt multiple, unele pot fi temporare sau permanente iar in timp, pot duce la cronicizarea afectiunii sau agravarea acesteia. Totusi, principala cauza ce determina aparitia incontinentei urinare este slabirea sau lezarea muschilor sfincterului uretral sau a muschilor planseului pelvin.

Frecventa cu care apare incontinenta urinara in cazul femeilor este mai ridicata decat in cazul barbatilor si asta se explica prin faptul ca uretra femeilor este mai scurta decat cea a barbatilor. De asemenea, vezica urinara este situata sub uter iar din aceasta cauza, incontinentele urinare in timpul sarcinii sunt frecvente.

Pe langa incontinenta urinara ce apare in timpul sarcinii, femeile se pot confrunta cu aceasta afectiune si dupa nastere, din cauza unor fibroame uterine de dimensiuni mari dar si din cauza dezechilibrelor hormonale ce apar odata cu “instalarea” menopauzei.

In cazul barbatilor, incontinenta urinara este asociata cu afectiunile prostatei si asta pentru ca uretra lor este inconjurata in partea superioara de prostata.

Incontinenta urinara poate sa apara si atunci cand exista anumite afectiuni psihologice create de frica sau de emotii puternice sau din cauza stresului emotional. Administrarea unor medicamente folosite pentru tratamentul anumitor afectiuni cardiace, dozele mari de vitamina C sau sedativele pot favoriza aparitia incontinentei urinare.

De asemenea, obezitatea reprezinta un risc crescut de aparitie a incontinentei urinare fapt pentru care, medicii recomanda mentinerea unei greutati corporale normale pentru a imbunatati functia vezicii urinare.

Constipatia cronica este o alta cauza care determina aparitia incontinentei urinare iar asta se explica prin faptul ca rectul este pozitionat in spatele vezicii urinare. Problemele de tranzit intestinal determina nervii, pe care rectul ii imparte cu vezica urinara, sa fie mult mai activi si sa mareasca frecventa urinara.

Deseori, incontinenta urinara este asociata cu prezenta cistitei – infectie de tract urinar care irita vezica urinara si provoaca nevoia de a urina frecvent. 

Tipuri de incontinenta urinara si simptome

In functie de cauzele care determina aparitia incontinentei urinare, aceasta este separata in mai multe categorii:

· Incontinenta urinara urgenta – vezica hiperactiva

Acest tip de incontinenta este caracterizat prin nevoia brusca si urgenta de a urina si poate sa apara atat pe timpul zilei cat si pe timpul noptii. De cele mai multe ori, pacientul diagnosticat cu incontinenta de urgenta nu are timp sa ajunga la toaleta. Pierderile de urina sunt consistente si apar atat la femei cat si la barbati.

Incontinenta de urgenta este rezultatul hiperactivitatii muschiului detrusor al vezicii urinare – acesta controleaza vezica si provoaca un impuls de a urina care nu poate fi oprit.

· Incontinenta de preaplin

Acest tip de incontinenta este mai frecventa in cazul barbatilor si apare in urma blocarii uretrei sau din cauza vezicii urinare deteriorate. Prostata marita este principala cauza de aparitie a incontinentei iar vezica nu poate retine urina pe care o produc rinichii. In timpul mictiunii, aceasta nu se poate goli complet si provoaca scurgeri urinare.

In cazul femeilor, incontinenta de preaplin apare in cazul unui prolaps uterin, fibroame uterine mari sau leziuni ale vezicii cauzate de nasteri sau de unele interventii chirurgicale.

· Incontinenta de stres sau de efort

Acest tip de incontinenta apare atunci cand apare o presiune fizica asupra vezicii urinare si apare frecvent atunci cand pacientul stranuta, rade, tuseste sau ridica un obiect greu.

· Incontinenta functionala

In cazul acestui tip de incontinenta, aparatul urinar fuctioneaza corect insa din cauza unor dizabilitati fizice sau psihice, pacientul se confrunta cu pierderi urinare pana ajunge la toaleta.

Simptomele incontinentei urinare sunt date de scurgerile involuntare de urina care pot sa apara pe timpul zilei sau in timpul somnului, noaptea. Atunci cand o persoana sufera de incontinenta, aceasta poate acuza dureri pelvine, disconfort la urinare, presiune la nivelul vezicii dar si senzatia de vezica plina (golire incompleta).

Tratament si preventie

Tratamentul corect al incontinentei urinare este prescris de medicul specialist in urma unor analize amanuntite si dupa ce a stabilit cauza ce provoaca scurgerile necontrolate.

Exercitiile Kegel sunt extrem de importante pentru a intari muschii responsabili de controlul fluxului de urina dar in unele cazuri se recomanda si o interventie chirurgicala.

Suplimentele alimentare sunt recomandate pentru a mentine sanatatea aparatului urinar, pentru a elimina simptomele infectiilor urinare (ce pot produce cistita) si pentru a preveni reaparitia acestora.

Pentru a preveni aparitia incontinentei urinare este indicat sa folositi suplimente alimentare, sa mentineti un stil de viata sanatos si echilibrat, sa mentineti o greutate corporala normala. Consumati lichide, minim 2 litri pe zi si reduceti consumul de alcool.

De asemenea, nu este indicat sa amanati mersul la toaleta pentru ca o retinere a urinei pentru mai mult timp poate creste riscul de aparitie a infectiilor urinare.

Mai multe