Cum ajută radioterapia ghidată de imagistica de suprafață în cancer. INTERVIU

19 decembrie 2023   Tratamente

Radioterapia este parte din tratamentul unor tipuri de cancer. Dr. Anica Andrei, medic specialist radioterapie, ne spune ce este radioterapia ghidată de imagistica de suprafață: când este indicată şi ce beneficii are. 

1. Ce este radioterapia ghidată de imagistica de suprafață?

Radioterapia ghidată de imagistică de suprafață (SGRT) este o tehnică din ce în ce mai utilizată, care folosește tehnologia de vedere stereo pentru a urmări suprafața pacienților în 3D, atât pentru configurare, cât și pentru gestionarea mișcării în timpul radioterapiei. Radioterapia ghidată de imagistică de suprafață poate fi utilizată pentru multe tipuri de radioterapie externă, în prezent existând numeroase publicații care susțin utilizarea acesteia în tratamentul cancerului de sân, creier, cap și gât, sarcom și alte afecțiuni.

2. Cum funcționează radioterapia ghidată de imagistica de suprafață? Cum ajută SGRT poziționarea pacientului și la creșterea preciziei radioterapiei?

SGRT folosește suprafața externă a pacientului (de exemplu: toracele, abdomenul, capul) pentru a se asigura că doza de radiații este aplicată în mod constant în conformitate cu planul de tratament. Această tehnologie folosește trei unități de cameră pentru a monitoriza mii de puncte de pe pielea pacientului. SGRT este un instrument puternic de asigurare a calității care reduce erorile legate de poziționarea pacientului. Această tehnologie nu se bazează pe expunerea la radiații, așa cum se bazează alte mijloace ce asigura poziționarea pacientului.

3. Cum detectează aceasta mișcarea pacientului?

Sistemul SGRT, cum este cel de la C-rad, face mai mult decât să verifice poziția pacientului înainte de tratament. În plus, urmărește și mișcarea pacientului pe parcursul tratamentului. Sistemul detectează mișcările în șase grade de libertate. Sus și jos, înainte și înapoi și dintr-o parte în alta, plus toate rotațiile. SGRT face acest lucru cu o precizie submilimetrică. Această verificare a poziționării în timp real funcționează și ca o protecție în timpul tratamentului. Fasciculul de radiații este activat numai după ce pacientul este corect în poziție. Fasciculul este oprit imediat dacă pacientul se mișcă.

4. Ce se întâmplă în timpul unei ședințe de radioterapie ghidată prin SGRT?

Primul pas este achiziționarea de imagini ce vor fi comparate cu cele de referință, ce sunt luate la CT-ul de plan, ce se face la începutul tratamentului. Dacă există zone de interes care nu se suprapun cu cele ințiale se merge pentru repoziționarea fizică a pacientului astfel încât să poată să înceapă tratamentul în poziția corectă.

5. Care sunt beneficiile pe care SGRT le oferă pacientelor cu cancer de sân?

Pentru pacientele cu cancer mamar al sânului stâng, ce urmează să facă un tratament de radioterapie la acest nivel, tratamentul cu inspirație profundă (DIBH) este o metodă dovedită pentru a minimiza doza administrată mușchiului inimii, cât și a volumului de plămân, maximizând în același timp doza la volumul de tratament. Astfel, se ajunge ca aceste paciente să prezinte la sfârșitul tratamentului doze cu mult sub cele admise ca fiind în limita de siguranță, atât pentru cord, cât și pentru plămân, astfel încât să nu existe repercusiuni în timp la nivelul lor, ce pot influența în mod negativ calitatea vieții acestor paciente.

6. Ce pacienți pot avea nevoie de această radioterapie?

SGRT se poate folosi nu doar la pacientele diagnosticate cu cancer mamar non metastatic în vederea efectuării tratamentului de radioterapie, aplicațiile acestei tehnologii putând fi extinse și în alte localizări. De exemplu, tumori ale capului, tumori ale plămânului sau tumori aflate la nivel abdominal, unde, prin monitorizare mișcărilor pacientului, se poate reduce volumul tratat cu protecția în paralel a organelor la risc adiacente volumului țintă. Astfel avem la sfârșitul tratamentului un risc mult mai scăzut pentru a avea complicații în urma tratamantului de radioterapie efectuat.

7. După ce criterii se stabilește planul de tratament pentru un pacient?

Dupa ce pacientul se prezintă la consultație și în urma analizei de caz există indicația de a face radioterapie, el va merge în departamentul CT, unde va efectua CT-ul de plan, ce va scana zona de interes ce urmează a fi tratată. Pacientului i se vor explica pașii în care acesta trebuie să își țină respiratia după caz, astfel încât achiziția de imagini să se facă fără mișcări pentru a nu compromite rezultatul final, adică imaginile de la CT-ul de plan, cel după care pacientul va urma să înceapă tratamentul de radioteapie. Această tehnologie, SGRT, rămâne mai rezervată pacienților cu o vârstă înaintată, pacienți cardiaci sau cei cu boli cronice, pulmonare, ce fac dificilă ținerea respirației pentru o perioadă suficientă de timp (aprox 30 de secunde).

8. Care este rolul echipei medicale în tratamentul de radioterapie cu management respirator?

Echipa medicală, asta însemnând medic, fizician și technician, trebuie să colaboreze de la CT-ul de plan la poziționarea pacientului pe masa de tratament, astfel încât să se asigure că se respectă toate protocoalele pentru acest caz, să transmită și încredere pacientului că prin ceea ce fac tratamentul de radioterapie este administrat în mod corect și profesional, iar acolo unde este cazul să facă repoziționări anatomice ale acestuia pentru a exista o sincronizare cu imaginile luate inițial la CT-ul de plan și a trata în mod corect volumul țintă propus.

Mai multe