Ce trebuie să le știi înainte de a merge la ginecolog

18 noiembrie 2022   Tratamente

Poate că vizita în cabinetul ginecologului nu este cea mai plăcută dintre toate vizitele medicale, dar este esențială pentru menținerea sănătății oricărei femei. Controarele ginecologice de rutină ajută la depistarea timpurie a multor afecțiuni, de la o banală infecție urinară, până la depistarea cancerului de col uterin sau a celui de sân. Pentru a te pregăti din timp, este bine să cunoști următoarele aspecte.

Nu te îngrijora dacă ai uitat să te epilezi

Multe femei aleg să se epileze înainte de a merge la ginecolog. Totuși, uneori, este posibil să uiți să te epilezi. Nu trebuie însă să te îngrijorezi din această cauză. Ginecologul este acolo să te ajute și să-ți ofere cele mai bune recomandări în ceea ce privește starea ta de sănătate, în niciun caz nu este acolo să te critice. ,,Am văzut multe paciente care își cer scuze fiindcă nu s-au epilat pe picioare. Dar eu nici observasem acest aspect’’, spune dr. Maureen Mulvihill, medic ginecolog din California, SUA, potrivit thehealthy.com.

Mergi sau nu la medic dacă ţi-a venit menstruația?

Faptul că ți-a venit menstruația nu ar trebui să te facă să ocolești cabinetul ginecologic. Este adevărat că menstruația poate îngreuna controlul în anumite situații, atunci când este foarte abundentă. Cel mai bine este să discuți înainte cu ginecologul despre faptul că ți-a venit menstruația, pentru a putea alege cea mai bună variantă.

Citeşte şi: Care sunt testele esențiale în sarcină? Răspunde dr. ginecolog Hadi Rahimian

Fii pregătită să discuți cu medicul inclusiv de viața ta sexuală

Pe parcursul examinării, medicul ginecolog îți va adresa diferite întrebări pentru a putea trage concluziie potrivite la finalul controlului. De aceea, este bine să cunoști istoricul medical al familiei tale, mai ales pentru că în multe afecțiuni precum cancerul de sân, noduli și ovare polichistice, factorul ereditar joacă un rol important. Mai mult, cunoașterea istoricului familial ajută medicul ginecolog să-ți recomande metodele contraceptive potrivite, informează self.com. În principal, dacă ai avut în familie persoane care au suferit de cheaguri de sânge, ginecologul nu-ți va prescrie anticoncepționale combinate. Astfel, medicul îți poate recomanda alte metode de contracepție, precum prezervativul, pilulele fără estogen, sterilet etc. De asemenea, fii pregătită să vorbești deschis despre menstruație și viața ta sexuală. Durerile din timpul actului sexual nu sunt normale și trebuie să discuți cu medicul despre acestea. De asemenea, menstrele foarte dureroase pot indica anumite afecțiuni grave, precum endometrioza, care duce la infertilitate. Această afecțiune se manifestă adeasea prin dureri lombare și abdominale foarte puternice, în timpul ciclului menstrual.

Nu te sfii să întrebi despre rezultatele analizelor

În cazul în care ai făcut niște analize în timpul controlului, întreabă medicul când vor apărea rezultatele. Unii medici nu mai sună pacientul, dacă rezultatele analizelor sunt bune. Totuși, este indicat să ceri rezultatele analizelor pentru a fi sigură că totul este în regulă. De asemenea, la finalul controlului nu ezita să întrebi medicul despre momentul următoarei vizite medicale.

Știai că…

…primul consult ginecologic a avut loc în secolul XIX? Medicul american, J. Marion Sims a pus bazele ginecologiei. Totuși, J. Marion Sims a atras multe critici asupra sa din cauza lipsei de sensibilitate față de femei și a faptului că a făcut experimente pe sclavele afro-americane.

…unele dintre cele mai vechi metode contraceptive, scrise pe un papirus din Egiptul Antic, sunt mierea, frunzele de salcâm și chiar scamele introduse în uter, pentru a împiedica formarea sarcinii nedorite?

de Anca-Teodora Popa

Mai multe