Bolile pe care le poţi ameliora la mare sau la munte
Marea și muntele pot face minuni pentru tine, dacă ai probleme cu aparatul respirator - marea, datorită aerosolilor, muntele, pentru că acolo respiri aer curat, nepoluat, un adevărat balsam pentru plămâni.
Iar alegerea destinației de vacanță având în vedere starea de sănătate este - sunt de părere medicii - cea mai bună decizie pe care o poți lua.
„Vacanța de vară poate fi cel mai bun medicament în afecțiunile pulmonare, dacă destinația este corect aleasă. Vorbim de un cumul de factori care se întâlnesc numai în aceste locuri și care acționează extraordinar în beneficiul sănătății noastre”, explică dr. Cătălina Ene, medic primar pneumologie la clinica Medikali.
La mare, influența benefică asupra plămânilor vine din două direcții: apă și aer - sau, mai exact aerosoli, particulele fine de apă sărată, încărcate cu minerale, pe care le inhalăm în timpul plimbărilor pe malul mării, dimineața și seara. „Aerosolii marini sunt eficienți în tratarea bolilor respiratorii cronice, cum sunt astmul bronșic, bronșita, rinitele și rinosinuzita, inhalarea lor ajutând la decongestionarea căilor respiratorii și la reducerea inflamației. Iar apa mării, bogată în minerale precum magneziu, calciu și potasiu, ajută la îmbunătățirea funcției pulmonare. Un sejur la mare poate conduce la o ameliorare semnificativă a simptomelor respiratorii”, explică medicul.
La munte, aerul curat, puternic oxigenat, este cel care lucrează în favoarea sănătății plămânilor. „Aerul de munte este ideal pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii. Recomandăm în special persoanelor care suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică, o boală destul de frecventă la fumători, să petreacă cât mai mult timp la munte, peste vară. Nivelul scăzut de poluare și umiditatea redusă contribuie la o respirație mai ușoară și la o oxigenare mai bună a sângelui”, detaliază dr. Ene.
Un beneficiu secundar, care se reflectă nu doar la nivel pulmonar, ci în sănătatea întregului organism, vine, la munte, din plimbările lungi în natură, completează specialistul: „Drumețiile au un efect pozitiv asupra sănătății pulmonare prin îmbunătățirea capacității respiratorii și întărirea musculaturii implicate în respirație. Dar ne fac bine și în multe alte moduri, contribuind la îmbunătățirea stării generale de sănătate prin stimularea circulației sanguine, întărirea sistemul imunitar, reducerea stresului, reglarea digestiei și somnului. Sunt multiple avantajele care vin dintr-o vacanță la munte folosită așa cum trebuie: pentru activități în natură”.
Sfatul doctorului este ca, dacă suferim de afecțiuni respiratorii, să cerem recomandări de la medicul curant pentru destinația de vacanță ideală. „Sunt boli în care e mai benefic aerul marin și boli în care face mai bine aerul de la munte. Dar să fiți pregătiți ca medicul să vi le recomande, în scop curativ, pe ambele. Eu am procedat astfel în multe cazuri și, cel puțin până acum, nu am întâlnit pacienți care să se supere că i-am sfătuit să meargă în ambele locuri. Din contră, au fost încântați că se pot bucura de experiențe diferite în timp ce fac cure de sănătate”, a încheiat medicul.