Alopecia: ce soluții ai când nimic nu pare să te mai ajute

26 decembrie 2024   Tratamente

Căderea părului, fie ea provocată de factori genetici sau de stres ori declanșată de deficiențe nutriționale sau de tulburări hormonale, afectează atât femeile, cât și bărbații. Recent, Academia Europeană de Dermatologie și Venerologie (EADV) a inclus alopecia pe lista celor mai comune afecțiuni, în urma unei cercetări bazate pe datele a 44.689 de adulți din 27 de țări europene.

Cum incidența acestei probleme dermatologice este în creștere, medicii caută constant noi mijloace de tratament. În ceea ce privește alopecia androgenetică, cel mai frecvent tip de alopecie, care afectează peste jumătate dintre bărbați și femei, doar două medicamente au fost aprobate până acum (minoxidilul și finasterida), iar transplantul de păr este cealaltă alternativă de tratament. Terapia cu laser de intensitate mica (Low-Level Laser Therapy - LLLT) s-a dovedit a fi o nouă modalitate sigură, pentru stimularea creșterii părului la bărbați și femei. „Din fericire, ne ajută tehnologia. Terapia laser, utilă în combaterea multor afecțiuni dermatologice, și-a dovedit utilitatea și în regenerarea părului”, explică Dr. Cecilia Enescu, Medic primar dermatolog în cadrul Dr. Leventer Centre. ”Se poate obține o regenerare semnificativă a părului prin această metodă modernă de tratament sau prin combinarea ei cu medicamente topice și orale. Există numeroase studii care îi confirmă eficiența”, a adăugat specialistul.

Cum funcționează?

Terapia cu laser de mică intensitate - denumită și terapie cu lumină roșie sau cu laser rece - este o procedură avizată de forurile medicale internaționale, care folosește energia laser pentru a îmbunătăți fluxul sanguin și pentru regenerarea celulară la nivelul scalpului, încetinind astfel procesul de cădere a părului și impulsionând o creștere nouă și sănătoasă. ”Practic, este stimulată activitatea celulară în țesuturi, printr-un proces cunoscut ca fotobiomodulare. După ce energia luminoasă este absorbită la nivelul scalpului, este creat un mediu favorabil pentru regenerarea foliculilor de păr, care primesc mai mulți nutrienți și mai mult oxigen. Poate fi o soluție terapeutică pentru mulți pacienți, pentru că, deși nu vindecă definitiv alopecia, contribuie semnificativ la încetinirea procesului de cădere a părului și la redensificare”, explică Dr. Enescu.

Când este indicată terapia cu laser pentru căderea părului?

Studiile arată un răspuns foarte bun al alopeciei androgenetice la aceasta metoda de tratament. Însă nu toate persoanele care primesc acest diagnostic pot beneficia de pe urma ei. ”Eficiența este limitată la căderile de păr ușoare și moderate. Rezultatele sunt vizibile, de regulă, după câteva luni de tratament constant și pot varia, în funcție de stadiul alopeciei și de răspunsul individual al fiecărui pacient”, spune medicul.

LLLT reprezintă o opțiune de tratament non-invazivă, sigură și potențial eficientă pentru pacienții cu alopecie androgenetică care nu răspund sau nu sunt toleranți la tratamentul standard. Mai mult decât atât, combinarea LLLT cu tratamente topice sau orale poate acționa sinergic pentru a îmbunătăți regenerarea părului. Rezultatele pot fi însă variabile și sunt condiționate de consecvență. Se poate obține o îmbunătățire minoră sau una semnificativă, fiecare persoană putând avea un răspuns diferit la tratament. Cu toate acestea, nivelul de evidență al studiilor este încă scăzut și, prin urmare, sunt necesare studii mai mari controlate.

Mai multe