3 probleme de sănătate orală pe care le poți rezolva prin stomatologie cosmetică

22 noiembrie 2022   Tratamente

Cei mai mulți pacienți ai cabinetelor de stomatologie își doresc să aibă dinți albi și aliniați. Să ai un zâmbet frumos poate fi util în menținerea încrederii în sine, dar poate să îmbunătățească și relația cu ceilalți. Atunci când zâmbim, mușchii faciali trimit semnale în creier, iar acest lucru poate contribui la bunăstarea emoțională.

Totuși, unii oameni care consideră că nu au o dantură frumoasă evită să zâmbească. Soluția în acest caz pot fi procedurile de stomatologie cosmetică. Majoritatea dintre ele nu numai că te ajută să ai un zâmbet strălucitor, ci și să ai o dantură mai sănătoasă. Iată mai jos trei probleme de sănătate orală care pot fi rezolvate prin stomatologie cosmetică.

Dinți pătați sau decolorați

Culoarea naturală a dinților este rezultatul unui cumul de factori, de exemplu, genele și structura smalțului. Acesta din urmă, dacă are o textură mai poroasă, va fi mai predispus în mod natural la formarea de pete. Fumatul și consumul de alimente și băuturi pigmentate, de la sfeclă și cafea la ceai negru și vin roșu, igiena orală deficitară și anumite medicamente pot contribui la pătarea dinților. De asemenea, demineralizarea smalțului, excesul de fluor, suplimentele alimentare cu fier și traumatismele pot avea ca rezultat pătarea sau decolorarea dinților. 

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să mergi la medicul dentist, care va decide tratamentul corect în funcție de problema dentară constatată. După tratarea eventualelor probleme dentare, pot fi folosite două proceduri cosmetice pentru a obține un zâmbet strălucitor. Pe de o parte, poți opta pentru aplicarea de fatete dentare. Pe de altă parte, în funcție și de ce te sfătuiește medicul, poți apela la albirea dentară. 

Fațetele dentare sunt plăcuțe extrem de fine din ceramică ce sunt lipite pe suprafața vizibilă a dinților. Rezultatul este unul de durată și îți oferă zâmbetul la care ai visat într-un timp foarte scurt. 

În ceea ce privește albirea dentară, se recomandă ca aceasta să fie făcută de medicul dentist. Deși există în comerț kituri pentru albirea dinților acasă, medicul dentist este singurul care poate stabili în primul rând dacă această procedură cosmetică ți se potrivește și va da rezultate. În al doilea rând, soluțiile de albire au diferite concentrații de substanțe active, iar un medic stomatolog este cel mai în măsură să decidă cel mai eficient tratament în acest sens.

Dinți sparți sau fisurați

Cele mai comune cauze ale fracturilor dentare sunt traumatismele, urmate de carii foarte avansate. De asemenea, un dinte devitalizat cu o reconstrucție majoră, fără coroană, prezintă un risc mai mare de fractură, la fel și unul care a fost plombat cu un compozit. Printre soluțiile pentru tratarea dinților fisurați sau rupți se numără coroana dentara, implantul dentar și bonding-ul cosmetic.

Astfel, dacă fractura nu a afectat rădăcina dintelui, este posibilă reconstruirea acestuia cu ajutorul unei coroane dentare. Pe de altă parte, dacă fractura a afectat și rădăcina, dintele va trebui să fie extras și apoi înlocuit cu un implant dentar si o lucrare protetică.

Bonding-ul cosmetic este o procedură care presupune reconstruirea dintelui în cazul unor fracturi minore. Dintele poate fi reconstruit prin adăugarea unei rășini speciale. Procedura poate să redea aspectul și funcționalitatea anterioare ale dintelui.

Dinți nealiniați

Cei mai mulți dintre oameni doresc să-și repare dinții strâmbi pentru că vor un zâmbet frumos. Pe de altă parte, această problemă de sănătate orală nu are consecințe nu numai din punct de vedere estetic. Dinții strâmbi sunt dificil de îngrijit și curățat. O igienă orală deficitară poate să ducă la numeroase probleme de sănătate, de la carii la boală parodontală și de la boli gingivale la pierderea dinților. 

Tratamentul ortodontic poate să rezolve această problemă, dar nu este singurul. O vizită la medicul dentist îi va permite acestuia să evalueze starea de sănătate a dinților. În absența unor probleme de sănătate orală, precum carii ori boli gingivale, acesta îți poate propune fie un tratament ortodontic, fie montarea de fațete de porțelan. 

Dinții pot fi aliniați cu ajutorul unor.aparate dentare precum Invisalign, ce presupune utilizarea unor gutiere transparente, care pot fi scoase atunci când pacientul mănâncă sau își periază dinții. O altă soluție este tratamentul cu aparatul ortodontic clasic, cu bracketi. Orice ai alege, trebuie să știi că procesul de aliniere a dinților este unul de durată, de cel puțin câteva luni. 

Dacă dinții nu sunt foarte strâmbi, o altă soluție pot fi fațetele dentare. Procedura cosmetică oferă rezultate mult mai rapide, iar unii pacienți o preferă, pentru că pot face astfel modificări și în ceea ce privește forma și culoarea dinților.

În concluzie, cele mai comune tehnici de stomatologie cosmetică nu au doar rolul de a-ți înfrumuseța zâmbetul, ci și de a te ajuta la menținerea sănătății orale la cote maxime.

Sursa foto: Freepik

Mai multe