Tensiunea, ce trebuie să știi despre limitele normale?
Tensiunea arterială măsoară forța sângelui care se mișcă prin corpul tău, potrivit WomansHealthMag.com.
„Inima pompează sângele cu scopul de a duce oxigenul către toate țesuturile și organele tale”, explică Lara Kovell, cardiolog citat de WomansHealthMag.com. „O forță mai puternică nu înseamnă neapărat sănătos. Imaginați-vă corpul drept o grădină, vasul de sânge furtunul de grădină și sângele este apa. Când uzi grădina, porneși furtunul și apa iese într-un jet blând , iar aceasta ar fi presiunea normală”, spune medicul.
Un jet mai puternic și mai rapid ar strica plantele, și în mod similar, sângele care ajunge în organe cu o putere mai mare decât cea normal provoacă leziuni.
Când medicul citește tensiunea arterială, vă oferă două valori. Primul număr se referă la tensiunea arterială sistolică sau presiunea de a livra sânge din aortă în restul corpului - fluxul de ieșire a sângelui din inimă.
Numărul de jos se referă la tensiunea arterială între popări, când vasele de sânge și inima se relaxează și inima se umple de sânge - fluxul de retur.
Tensiunea normală este considerată o valoare de 120/80 sau mai mică. Foto: Shutterstock
O tensiune arterială de 120/80 mmHg sau mai mică este considerată „normală”.
Deci, dacă aveți o valoare între 120-129 peste 80 mmHg, atunci se consideră că aveți tensiunea arterială „crescută”, explică Kovell, iar 130 sau mai mult înseamnă că aveți hipertensiune arterială (denumirea tensiunii arteriale crescute).
De ce hipertensiunea arterială este nocivă?
Există câteva motive destul de convingătoare pentru a controla tensiunea arterială crescută „De-a lungul timpului, hipertensiunea arterială poate provoca leziuni ale arterelor și poate crește riscul de accident vascular cerebral, demență, atacuri de cord și alte boli de inimă, și boli de rinichi”, spune Kovell.
Și mai înfricoșător: mulți oameni nu știu că au hipertensiune arterială. „Hipertensiunea arterială este o boală cronică și este cunoscută și ca ucigașul tăcut, deoarece nu este întotdeauna asociată cu simptome evidente”, spune George Thomas, specializat în nefrologie și hipertensiune arterială la Clinica Cleveland.
Dacă aveți o singură data, tensiunea mare, nu este un lucru îngrijorător, dar dacă este constant mare și foarte mare (cum ar fi 160/110 mmHg sau mai mult), este nevoie să mergi urgent la medic și să iei măsuri de ajutare a stilului de viață.
Cazurile foarte grave de tensiune arterială scăzută ar putea fi un semn de infecție, cum ar fi sepsisul sau o deshidratare mai intense, de aceea, simpla hidratare poate face minuni.
Citește și Boala care îți face pielea albastră