Sunt buni pentru consum cartofii încolţiţi?

10 ianuarie 2023   Sănătate

Cartofii oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate pentru că sunt bogați în fibre, vitamine și minerale. Deși cartofii sunt un aliment sigur, ei conțin un tip de toxină naturală care, dacă se acumulează, te poate îmbolnăvi. De aceea, cel mai bine este să alegi cu grijă cartofii pentru mîncare.

Lauren Harris-Pincus, autoarea cărții „The Everything Easy Pre-Diabetes Cookbook” și „The Protein-Packed Breakfast Club”, explică: „Cartofii conțin două tipuri de glicoalcaloizi, ambele toxine naturale, numite solanină și chaconină, și în timp ce întregul cartof conține acești glicoalcaloizi, concentrația este cea mai a lor se află în coaja verde, și în lăstrarii care se formează pe cartofi.”

Cartofii sunt printre mâncărurile preferate ale românilor. Foto: Shutterstock

Nuanța verde a cojii provine de fapt din clorofilă, care nu este toxică, dar este un indiciu cclar ă există exces de concentrație de glicoalcaloizi în bulbul de cartof și că nu trebuie să/lfolosești la gătit.

„Cartofii proaspeți nu ar trebui să fie încolțiți sau să aibă coaja cu o nuanță verzuie ”, spune Harris-Pincus.

Pe măsură cese învechesc, în locuri de depozitare necorespunzătoare, cartofii pot încolți și dezvolta pete verzi.

De ce nu este sigur consumul de cartofi încolțiți?

Încolțirea înseamnă că nivelurile de toxine sunt prea mari și cartoful nu mai este sigur pentru consum. Potrivit Dianei M. Pei, specialist specialist certificat în informații despre otravă, pe Poison.org, solanina și chaconina prezente în cartofi pot provoca simptome precum vărsături, dureri abdominale, mișcări intestinale neregulate, diaree, cefalee, ceață pe creier, roșeață sau înroșire a tenului, confuzie sau febră.

Au existat câteva cazuri de deces după consumul de cartofi toxici, dar, în general, simptomele sunt tratabile acasă. Debutul simptomelor este de obicei în câteva ore, dar poate dura până la o zi, în unele cazuri.

Cum se reduce toxicitatea?

Cel mai bun mod de a te proteja este să arunci cartofii care conțin pete verzi sau sunt încolțiți. Cu toate acestea, dacă au înmugurit, sau au o nuanță verde în unele zone, puteți să îndepărtați aceste zone cu un cuțit ascuțit și să gătiți restul cartofului (deși acest lucru nu este recomandat).

„Din păcate, gătitul nu distruge acești compuși, așa că nu este indicat să pregătiți sau să mâncați cartofi cu muguri sau părți verzi”, spune Harris-Pincus.

Cum se pstrează  pentru a reduce germinația?

Harris-Pincus sugerează să cumperi cartofi doar dacă ai nevoie de ei imediat, pentru a preveni deteriorarea. „Depozitează-i într-un loc răcoros și întunecat și asigură-te că îi țineți departe de ceapă, care eliberează gaze și poate determina cartofii să încolțească mai repede”, adaugă ea.

Cel mai bine se păstrează într-un loc răcoros, întunecat și bine ventilat, cum ar fi o cămară sau un dulap. Evită temperaturile ridicate, ține-i departe de aparatele de bucătărie și asigură-te că sunt departe de lumina directă a soarelui: „Expunerea excesivă la lumină provoacă o acumulare de solanină care înverzește coaja”, spune specialista.

De asemenea, nu ar trebui să pui cartofii în frigider sau în congelator înainte de a găti. „Temperaturile sub 50 de grade fac ca amidonul din cartof să se transforme în zahăr, rezultând un gust dulce și o culoare albicoasă atunci când este gătit”, adaugă Harris-Pincus pentru EatingWell.

Citește și Flurona: ce simptome are şi cât de gravă este infecţia simultană cu gripă şi COVID-19

Mai multe