Studiu: Ce se întâmplă cu sănătatea ta dacă bei două cești de cafea zilnic?

9 iulie 2024   Sănătate

Cafeaua poate fi un tonic pentru inimă și poate prelungi durata de viață, conform celei mai mari analize realizate până în prezent.

O echipă de cercetători a urmărit obiceiurile de sănătate și consum de cafea a peste 400.000 de britanici pe parcursul a cel puțin 10 ani, dezvăluind beneficii nu doar pentru cei sănătoși, ci și pentru persoanele care suferă de boli cardiovasculare.

Beneficiile asupra sănătății

Două cești de cafea în fiecare dimineață pot prelungi viața, conform noilor cercetări. Această băutură îmbunătățește sănătatea inimii și, implicit, longevitatea. Profesorul Peter Kistler de la Institutul Inimii Baker din Melbourne, Australia, a explicat: „Deoarece poate accelera ritmul cardiac, unii oameni se tem de consumul de cafea și că acesta ar putea declanșa sau agrava anumite probleme cardiace. De aici vine sfatul general de a opri consumul de cafea. Dar datele noastre sugerează că băutul zilnic de cafea nu ar trebui descurajat, ci mai degrabă inclus într-o dietă sănătosă pentru persoanele cu și fără boli de inimă."

Efectele pozitive ale consumul de cafea

Studiul a arătat că persoanele care consumă două până la trei cești pe zi au o reducere de 10-15% a riscului de a dezvolta boli coronariene, insuficiență cardiacă, probleme de ritm cardiac sau de a muri din orice cauză, comparativ cu cei care nu consumă deloc această băutură. Profesorul Kistler a subliniat că boabele de cafea conțin peste 100 de compuși vegetali nutriționali care reduc stresul oxidativ și inflamația, îmbunătățind în același timp sensibilitatea la insulină și metabolismul.

Studiul a dezvăluit că acești compuși activi din cafea nu doar blochează absorbția grăsimilor în intestin, ci și previn moleculele asociate cu ritmurile cardiace anormale. Cei care au băut mai puțin de două cești sau mai mult de trei cești nu au avut aceleași beneficii.

Risc redus de AVC

Cel mai scăzut risc de accident vascular cerebral sau moarte de cauze cardiace a fost găsit la persoanele care au consumat doar o ceașcă de cafea zilnic. Mai mult, pentru cei diagnosticați cu aritmii, cum ar fi fibrilația atrială (AFib), consumul unei singure cești poate reduce riscul de deces cu aproape 20% comparativ cu cei care se abțin de la cafea.

Profesorul Kistler a menționat: „Clinicienii au, în general, unele rezerve în ceea ce privește continuarea consumului de cafea la persoanele cu boli cardiovasculare cunoscute sau aritmii. Așa că deseori sunt precauți și le recomandă să înceteze consumul din cauza temerilor că ar putea declanșa ritmuri cardiace periculoase. Dar studiul nostru arată că consumul regulat de cafea este sigur și ar putea face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru persoanele cu boli de inimă."

Cafeaua aduce multiple beneficii sănătății. Foto: Shutterstock

Potrivit unei echipe internaționale care a folosit date din UK BioBank, consumul regulat de cafea, de la o ceașcă până la mai mult de șase cești pe zi a fost legat de o sănătate mai bună a inimii. Cercetătorii au comparat nivelurile de consum de cafea cu bolile de inimă și mortalitatea. Studiul a arătat că a bea cafea poate reduce semnificativ riscul de probleme cardiace, indiferent de alți factori de risc precum lipsa exercițiului fizic, consumul de alcool, fumatul, diabetul sau hipertensiunea arterială.

Tipurile de cafea și beneficiile asociate

Analiza a inclus și compararea diferitelor tipuri de cafea:  instant, măcinată, cu cofeină sau decofeinizată și a concluzionat că două până la trei cești pe zi sunt optime. Ratele de mortalitate mai scăzute au fost observate la toate tipurile de cafea. Deși cafeaua decofeinizată nu a arătat efecte favorabile împotriva cazurilor de aritmie, a redus bolile cardiovasculare, cu excepția insuficienței cardiace, ceea ce sugerează că sortimentul cu cofeină este, în general, preferabil.

Cafeaua, consumată în mod regulat și cu moderație, poate aduce beneficii semnificative pentru sănătatea inimii și longevitate. Cu toate acestea, nu este recomandat ca oamenii să-și mărească consumul de cafea dacă acest lucru le provoacă anxietate sau disconfort.

Studiul prezentat la o întâlnire a Colegiului American de Cardiologie din Washington DC subliniază importanța includerii cafelei ca parte a unei diete sănătoase, chiar și pentru cei cu afecțiuni cardiace existente, deoarece consumul moderat de cafea poate fi un aliat important în lupta împotriva bolilor cardiovasculare, a cancerului, demenței, diabetului și depresiei.

Sursa: Mirror

Mai multe