Specialist: Herniile de disc şi artrozele pot fi tratate prin kinetoterapie. Interviu

3 noiembrie 2024   Specialiști Click! Sănătate

Robert Florea, kinetoterapeut

Terapia prin mișcare se face personalizat, în funcţie de stilul de viață și de bolile asociate, iar abordarea problemelor identificate se face prin exerciții care au nevoie de supraveghere din partea specialistului kinetoterapeut. Deși mișcarea este esențială pentru sănătate, fără supravegherea unui specialist, exerciţiile pot avea consecințe nedorite. Kinetoterapeutul Robert Florea ne spune cum poate ajuta kinetoterapia.

Ce este, de fapt, kinetoterapia și care sunt categoriile de probleme de sănătate care pot fi tratate prin kinetoterapie?

Termenul de kinetoterapie se traduce drept terapie prin mișcare. Exercițiile de kinetoterapie au ca scop îmbunătățirea stării de sănătate, tratarea diferitor patologii și prevenirea acestora prin corectarea sau tratarea factorului ce a cauzat de la bun început patologia respectivă.

Printre cele mai comune patologii ce pot fi tratate sau a căror simptome pot fi gestionate astfel încât să afecteze cât mai puțin viața de zi cu zi a pacientului prin intermediul kinetoterapiei se numără: herniile de disc, artrozele (gonartroza, coxartroza, spondiloza etc.), unele forme de paralizii, fracturi, entorse, luxații, deviațiile curburilor coloanei vertebrale (scolioza, lordoza și cifoza).

Acestea sunt cele mai comune, dar nu sunt singurele care pot fi gestionate prin kinetoterapie. Există patologii foarte specifice precum dezechilibrele biomecanice, de exemplu asimetrii din punctul de vedere al forței, mobilității sau controlului la nivelul membrelor, accidentări mai grave precum rupturi musculare, tendinoase, ligamentare, meniscale, chiar și în urma unui infarct se pot face diverse proceduri de kinetoterapie.

Foarte important de știut este că exercițiile de kinetoterapie pot fi folosite ca prevenție pentru apariția anumitor patologii, deoarece acestea întrețin mobilitatea, forța și abilitatea aparatului locomotor.

În afară de exercițiile specifice, există și diferite tehnici de kinetoterapie precum: mobilizări articulare, acele „trosniri de oase” pe care le știți de pe internet, tehnici de facilitare neuroproprioceptivă, diferite tehnici avansate de masaj, tracțiuni articulare. Toate acestea pot fi combinate cu diferite aparate de fizioterapie precum ultrasunete, terapie cu laser, terapie tecar, curenți de frecvență înaltă sau joasă etc.

Există anumite tehnici sau metode specifice de kinetoterapie recomandate pentru diferitele tipuri de afecțiuni sau stări de sănătate?

Într-adevăr, fiecare afecțiune are o abordare optimă specifică, dar majoritatea pot fi gestionate prin îmbunătățirea stabilității, forței, mobilității și a abilității structurii afectate. De exemplu, herniile de disc lombare sunt tratate prin dezvoltarea forței și a mobilității a centurii pelvine, adică a musculaturii abdominale profunde și superficiale, a musculaturii fesiere, a flexorilor şoldului (în special iliopsoas), a paravertebraliilor de la nivelul segmentului lombar și a patratului lombar.

De asemenea, îmbunătățirea mobilității şoldurilor și a coloanei lombare va asista protocolul de recuperare, iar în final dezvoltarea abilității, adică a controlului motor fin prin mișcări complexe. Exercițiile ce vor gestiona aspectele menționate mai sus pot fi asistate sinergic de diferite proceduri de fizioterapie precum terapia TECAR (biostimulare prin căldură) și laser, acestea având efect de relaxare a musculaturii și stimulare a regenerării țesuturilor.

Desigur, fiecare protocol se va face în funcție de pacient, de stadiul în care se află cu patologia și de stilul de viață al acestuia. Indicațiile terapeutului vor fi în concordanță cu toți factorii ce pot influența afecțiunea.

Care sunt principalele beneficii ale kinetoterapiei în tratamentul unor afecțiuni specifice, precum problemele coloanei sau recuperarea după leziuni și accidente? 

Beneficiile specifice sunt cele ce țin de dezvoltarea mobilității, stabilității, forței și a abilității.

Beneficiile generale sunt dezvoltarea masei musculare și îmbunătățirea stării de bine și a stării psihice, acestea fiind generate de exercițiul fizic.

Beneficiile indirecte țin de prevenirea accidentărilor, a afecțiunilor și încetinirea avansării patologiilor ce nu pot fi tratate complet. Studiile recente au demonstrat îmbunătățirea markerilor de sănătate prin intermediul exercițiului fizic și în cazul exercițiilor kinetoterapeutice. Beneficiile se pot manifesta asupra: markerilor hormonali precum: cortizol, testosteron, estradiol, prolactina, TSH etc.,  mai bine controlați, dar și asupra celorlalți markeri sangvini precum: markerii inflamatori, hepatici, renali, glicemie, sensibilitate la insulină, etc. cu valori îmbunătățite.  Putem spune cert că exercițiul fizic, inclusiv cel terapeutic, va avea un impact pozitiv masiv asupra sănătății prin îmbunătățirea funcționării majorității sistemelor din corpul uman.

Cum poate kinetoterapia să contribuie la ameliorarea durerii și îmbunătățirea mobilității în cazul persoanelor cu afecțiuni cronice, cum ar fi artroza?

În primul rând, este redusă durerea prin îmbunătățirea forței și a stabilității musculaturii. Acest lucru va permite mușchilor să susțină mult mai eficient structurile articulare.

Mobilitatea este redusă în majoritatea bolilor degenerative, așadar exercițiile kinetoterapeutice ce au ca scop îmbunătățirea mobilității vor avea un impact direct asupra acestui simptom, îmbunătățind sănătatea articulară, dar și calitatea vieții pacientului.

În cazul în care pacientul este supraponderal, exercițiul fizic, în general, poate avea un impact benefic asupra greutății acestuia, dacă este combinat cu o dietă adecvată și un stil de viață sănătos, atunci presiunea asupra articulațiilor va fi mai mică, ameliorându-se simptomele.

Ce rol au exercițiile de kinetoterapie în prevenirea problemelor de sănătate, cum ar fi în cazul deformărilor coloanei?

Rolul exercițiilor de kinetoterapie în prevenirea apariției deformărilor coloanei este complex și implică mai multe aspecte precum: îmbunătățirea posturii prin dezvoltarea musculaturii ce susține coloana vertebrală; creșterea flexibilității și a mobilității coloanei vertebrale îi va permite acesteia să funcționeze corect și să-și păstreze aliniamentul; consolidarea musculaturii stabilizatoare a spatelui și a abdomenului va avea un rol crucial prin reducerea impactului gravitației asupra corpului dar și prin menținerea unei biomecanici corecte; prin intervenția kinetoterapeutică timpurie poate fi gestionată predispoziția genetică a anumitor persoane față de aceste afecțiuni.

 Deși nu ține de exercițiul kinetoterapeutic, educația oferită de către kinetoterapeut oamenilor cu privire la potențiala apariție a problemelor de sănătate este foarte importantă. Va ajuta la detectarea timpurie a semnelor că afecțiunea este într-o fază incipientă, astfel încât, dacă  intervenția kinetoterapeutică va fi aplicată la timp, se reduce drastic riscul ca problema de sănătate să evolueze și să cauzeze complicații.

Se poate face kinetoterapie în cazul pacienților cu obezitate?

Da, tehnicile și exercițiile kinetoterapeutice pot fi adaptate în funcție de orice patologie și orice structura a pacientului.

Cum poate kinetoterapia să contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru persoanele în vârstă sau pentru cele cu dizabilități?

În afara de aspectele menționate mai sus, în cazul specific al persoanelor în vârstă și a celor cu dizabilități, kinetoterapia poate să mai ajute prin: prevenirea căderilor și a potențialelor accidentări cauzate de lovituri, pierderi de echilibru și alți factori ce țin de instabilitate prin dezvoltarea și menținerea sănătății structurilor articulare și a musculaturii ce le susține; reducerea durerilor cronice ce apar odată cu vârsta, dar și a durerilor specifice unor dizabilități (de exemplu, dureri fantomă ce apar în urma unor amputări, care se manifestă prin dureri în locul în care se afla înainte membrul ce acum este amputat); îmbunătățirea stării psihologice generate de exercițiul fizic, dar și de mediul în care se practică kinetoterapia, în general. De multe ori acest mediu este unul social în care pacienții interacționează cu kinetoterapeutul dar și cu alți pacienți. Apoi, prin exerciții se urmărește și promovarea autonomiei dar și prin sfaturile oferite de către kinetoterapeut.

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care oamenii le fac atunci când încearcă să efectueze exerciții de kinetoterapie și cum pot fi acestea evitate?

 Cea mai frecventă, dar și cea mai gravă greșeală pe care o fac majoritatea oamenilor este încercarea acestora de a gestiona afecțiunile nesupravegheați prin intermediul diferitelor informații dobândite prin auzite, de pe internet sau de la diferite surse nespecializate. Această greșeală are multe implicații, cea mai gravă fiind posibila accentuare a afecțiunii.

Care sunt indicațiile și contraindicațiile pentru kinetoterapie în diferitele stadii ale unei afecțiuni sau în funcție de starea generală de sănătate a pacientului?

Indicațiile și contraindicațiile sunt specifice patologiei sau specifice stării de sănătate a pacientului. Este un subiect complex și nu poate fi redus la un răspuns scurt. De exemplu, există anumite indicații și contraindicații pentru herniile de disc lombare, acestea pot să țină de felul în care doarme pacientul, ce poziție și condiții de lucru are la serviciu, cum gestionează activitățile casnice, poziția la volan etc. Acestea pot fi combinate cu starea generală de sănătate. De exemplu, dacă avem un pacient hipertensiv, atunci acestuia trebuie să îi fie monitorizată tensiunea, pulsul și saturaţia de oxigen în timp real pe parcursul programului de recuperare, astfel încât să nu producem complicații de ritm cardiovascular. Dacă această hipertensiune este combinată cu o formă diabet, atunci trebuie concepute și intervenții nutriționale împreună cu un specialist nutriționist diabetolog. Trebuie să se țină cont de absolut toate elementele ce influențează viața pacientului.

Ce exerciții de kinetoterapie putem integra în rutina zilnică pentru a ne menține sănătatea și mobilitatea?

Orice exerciții care ar menține și dezvolta masa musculară și ar întreține o mobilitate sănătoasă pot fi utile. Există nenumărate studii care atestă faptul că dezvoltarea masei musculare are efect pe următoarele planuri: îmbunătățirea sănătății metabolice, prevenirea apariției anumitor tipuri de cancer, îmbunătățirea stimei de sine prin modelarea corporală, stare de bine dată de secreția endorfinelor.

Poate o persoană să aibă acces la ședințe de kinetoterapie în mod gratuit? La privat, care sunt costurile aproximative?

Dacă persoana respectivă este asigurată medical, aceasta poate avea acces la un număr de ședințe decontate de către casa națională de asigurări cu ajutorul unei trimiteri de la medicul specialist. Dacă persoana nu este asigurată, atunci costul pentru o ședință poate varia în medie între 50 și 250 RON, dar desigur prețul poate fi foarte subiectiv și fluctuant de la un specialist la altul.

CV

- Absolent al Facultății de kinetoterapie, master de recuperare și reeducare neuro-motorie și somato-funcțională din cadrul Universității Naționale de Educație Fizică și Sport (UNEFS).

- Antrenor cu grad de master trainer în cadrul International Sports Science Association și bodybuilder profesionist în cadrul INBA, cea mai mare federaţie de bodybuilding natural, cu 7 titluri de campion mondial.

Vezi și: Hernia de disc: cauze, simptome, tratament

Mai multe