Se poate trata hernia fără operație?

12 iunie 2023   Sănătate

O hernie este o proeminență a unui organ sau a unei părți a unui organ, apărută din cauza unui defect sau slăbiciunii peretelui țesuturilor moi care o înconjoară.

Chirurgia este modalitatea definitivă de a trata o hernie, dar nu este singurul mod de a o gestiona.

În funcție de dezvoltarea sa, în abdomenul superior, sau în zona inghinală, herniile pot fi împărțite în general în două grupuri principale și fiecare grup conține mai multe tipuri de hernie.

Defectele țesuturilor moi fac herniile posibile. Foto: Shutterstock

Hernia inghinală este bombarea țesuturilor adipoase sau a unei părți a intestinului printr-un defect în abdomen în apropierea inghinală. Hernia inghinală este cel mai frecvent tip de hernie.

Hernia femurală: apare atunci când țesuturile adipoase sau o parte a intestinului ies în zona inghinală în partea superioară a coapsei interne.

Herniile abdominale sunt de mai multe feluri.

Hernia ombilicală: apare atunci când țesuturile adipoase sau o parte a intestinului ies prin abdomen în apropierea buricului (buric).

Hernie epigastrică: Acest tip este o hernie de linie mediană care apare atunci când țesuturile adipoase ies prin zona abdominală dintre buric și stern (partea inferioară a sternului).

Hernie Spigeliană: Acest tip rar de hernie apare atunci când intestinul trece prin abdomen în partea exterioară a mușchiului abdominal, sub buric.

Poți vindeca o hernie fără intervenție chirurgicală?

De obicei, o hernie nu dispare fără intervenție chirurgicală, scrie Medicine Net. Abordările non-chirurgicale, cum ar fi purtarea unui corset, pot exercita o presiune ușoară asupra herniei și o pot menține pe loc.

Aceste metode pot ameliora durerea sau disconfortul și pot fi folosite dacă nu ești apt pentru operație sau așteptați o intervenție chirurgicală. Ele pot oferi o ușurare temporară a durerii și o ameliorare în asepct, dar intervenția chirurgicală este singurul tratament definitiv pentru o hernie.

Managementul conservator sau non-chirurgical trebuie făcut strict sub supravegherea unui medic, deoarece herniile pot duce la complicații precum obstrucția intestinală și strangulare (o parte a intestinului este prinsă într-un mod care îi întrerupe alimentarea cu sânge).

Cum reduci manual o hernie inghinală?

O hernie necomplicată (care nu a fost strangulară sau obstrucționată) poate fi redusă. Deși reducerea manuală poate oferi ameliorarea simptomelor, intervenția chirurgicală este esențială pentru managementul pe termen lung.

Pentru reducerea manuală, herniile pot fi clasificate în trei grupe:

Hernie ușor de redus: sunt astfel deoarece conținutul herniei poate fi înapoiat cu ușurință în compartimentul lor original, oferind ameliorarea simptomelor și poate preveni complicațiile viitoare într-o oarecare măsură.

Hernie încarcerată: Aceasta nu poate fi redusă cu ușurință deoarece conținutul său este prins (închis) în peretele abdominal.

Hernie strangulată: Aceasta este o contraindicație absolută pentru reducerea manuală. O hernie strangulată este o urgență chirurgicală în care alimentarea cu sânge a țesutului herniat este compromisă.

În timpul unei reduceri manuale a unei hernia, pacientul stă întins pe pat în poziția Trendelenburg (cu picioarele și corpul ușor înclinate în sus, în unghi de 16 grade). Gravitația trage conținutul herniei spre interior și facilitează reducerea.

Poziția în decubit dorsal (cu fața în sus) este potrivită pentru o hernie abdominală superioară.

În general, anestezia nu este necesară pentru majoritatea reducerilor. Se poate asigura anestezie locală sau de bloc nervos pentru a reduce durerea.

Sedarea poate fi administrată unui copil mic sau unui adult dacă este de așteptat o reducere dificilă sau dacă încercările inițiale fără sedare nu au succes. Anestezia epidurală poate fi administrată sugarilor.

Medicul aplică gheață sau o compresă rece pe hernie timp de câteva minute pentru a reduce umflarea.

Unele hernii se reduc de la sine din cauza aplicării compresei reci, a forței gravitaționale și a relaxării musculare din jurul herniei de la sedare și analgezice.

Medicul aplică încet presiune pe partea inferioară a herniei în timp ce ghidează porțiunea superioară în abdomen, prin țesutul defect.

Odată ce procedura este finalizată, se poate efectua o ecografie pentru a confirma dacă reducerea manuală a avut succes.

Care sunt complicațiile reducerii manuale a unei hernii?

Complicațiile reducerii manuale pot include:

·      Durere

·      Obstrucţie

·      Strangulare

·      Gangrenă (moartea țesutului)

·      Infecții

·      Hematom (o colecție localizată de sânge)

Mai multe