Sarea afectează imediat tensiunea arterială?

16 august 2023   Sănătate

Sarea de masă comercială constă, în principal, din clorură de sodiu, un compus mineral electrolitic care afectează direct tensiunea arterială umană, scrie Live Strong.

 Când consumi sare, aceasta se dizolvă în lichidul alimentar și lichidul gastric, iar corpul tău absoarbe mineralele atunci când ajung în intestinul tău subțire.

Limitarea aportului de sare previne probleme circulatorii. Foto: Shuttesrtock

Durata digestiei tale depinde de ce ai mai mâncat și de cât de repede stomacul tău își golește conținutul alimentar în colon. În acel moment, elementul sodiu își îndeplinește rolul metabolic în echilibrul fluidelor, ridicând imediat tensiunea arterială ca efect secundar.

Efecte pe termen scurt

Imediat ce sodiul intră în sânge, din intestin, îți schimbă echilibrul electrolitic, declanșând o schimbare a fluidelor corporale. Lichidele părăsesc celulele și spațiile intercelulare și se deplasează în sânge, pentru a ajuta la restabilirea raportului dintre mineralele electrolitice și fluidul corporal necesar pentru homeostazie.

Volumul suplimentar care curge prin vasele de sânge exercită o forță mai mare și împinge tensiunea arterială în sus.

Reglarea rinichilor

În același timp, sistemul cardiovascular semnalează rinichilor să elimine mai mult sodiu din organism. O face prin excretarea de mai multă urină sau prin creșterea concentrației de sodiu în urină. Un organism sănătos îndeplinește această funcție zilnic atunci când aportul de sodiu și potasiu rămân într-un anumit interval. Potasiul, un alt mineral electrolitic, reduce efectele sodiului asupra migrării fluidelor.

Multă sare

În funcție de vârsta și de sănătatea inimii, medicii spun  că 1.500 miligrame până la 2.300 miligrame de sodiu la 4.700 miligrame de potasiu este un raport alimentar adecvat. Aportul mediu de sodiu depășește recomandările la 3.300 de miligrame pe zi, în timp ce aportul de potasiu scade la 2.600 de miligrame pe zi. Acest raport inversat exacerbează efectele conținutului ridicat de sodiu, care sunt generate în principal de consumul de prea multe alimente sărate.

Problemele apar în timp

Modificările pe termen scurt ale tensiunii arteriale devin cronice în timp. Dacă persiști într-o dietă bogată în sodiu, tensiunea arterială rămâne ridicată, deoarece rinichii pot procesa mai mult cantitatea excesivă de minerale. Ca rezultat, inima, arterele și rinichii pot suferi leziuni din cauza stresului adăugat. Hipertensiunea arterială necesită un tratament medical pe tot parcursul vieții. Este, de asemenea, un factor de risc pentru infarct miocardic, accident vascular cerebral și insuficiență renală.

Mai multe