Renunță la aceste obiceiuri alimentare care îți cresc riscul de cancer
Cancerele, un grup de boli caracterizate prin creșterea necontrolată a celulelor, sunt influențate de diverși factori, inclusiv genetica, stilul de viață și expunerile la mediu.
În timp ce genetica joacă un rol semnificativ, factorii de stil de viață, cum ar fi dieta, pot avea un impact semnificativ asupra riscului de cancer.
Un stil de viață sănătos poate preveni cancerele. Foto: Shutterstock
Mai multe obiceiuri alimentare comune au fost identificate ca potenţiali contribuitori la un risc crescut de cancer. Înțelegerea acestor modele alimentare și a riscurilor asociate acestora este crucială pentru promovarea prevenirii cancerului și a sănătății generale.
Prea des în dietă, carne procesată și roșie
Carnea procesată, cum ar fi slănina, cârnații și carnea din delicatese, adesea bogate în conservanți, aditivi și sodiu trebuie evitate. Aceste cărnuri sunt supuse unor procese precum afumatul și sărarea, care pot duce la formarea de compuși cancerigeni, cum ar fi nitrozaminele. În mod similar, carnea roșie precum carnea de vită, porc și miel conțin fier hem și grăsimi saturate, care au fost legate de un risc crescut de cancer colorectal.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat carnea procesată ca fiind cancerigena din Grupa 1, iar carnea roșie din Grupa 2A.
Multe alimente și băuturi dulci
Dietele bogate în zahăr, în special din băuturi dulci, dulciuri și gustări procesate, au fost asociate cu un risc crescut de obezitate, diabet de tip 2 și anumite tipuri de cancer. Consumul de cantități mari de zahăr poate duce la rezistență la insulină, inflamație cronică și niveluri crescute de insulină, toate acestea putând promova dezvoltarea și progresia cancerului. În plus, alimentele cu zahăr contribuie la creșterea în greutate și la adipozitate, care sunt factori de risc stabiliți pentru mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, colorectal și pancreas.
Aport redus de cereale integrale
Cerealele integrale, cum ar fi orezul brun, quinoa, ovăzul și grâul integral, sunt bogate în fibre, vitamine, minerale și substanțe fitochimice care oferă numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv prevenirea cancerului. Dietele sărace în cereale integrale și bogate în cereale rafinate au fost asociate cu un risc crescut de anumite tipuri de cancer, în special de cancer colorectal. Cerealele integrale ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, promovează sănătatea digestivă și oferă nutrienți importanți care susțin bunăstarea generală și reduc riscul de cancer.
Consum mare de alimente fast-food
Alimentele procesate, gustările ambalate și produsele fast-food, conțin adesea niveluri ridicate de grăsimi nesănătoase, carbohidrați rafinați, sodiu și aditivi artificiali. Consumul regulat al acestor alimente a fost legat de obezitate, rezistență la insulină și inflamație cronică, toate acestea fiind factori de risc stabiliți pentru cancer. În plus, unele alimente procesate pot conține acrilamidă, un potențial cancerigen format în timpul proceselor de gătit la temperaturi înalte, cum ar fi prăjirea sau coacerea.
Prea mult alcool
Consumul excesiv de alcool este un factor de risc bine stabilit pentru mai multe tipuri de cancer, inclusiv cele de sân, ficat, colorectal, esofag și gură. Alcoolul este metabolizat în organism în acetaldehidă, un carcinogen cunoscut care poate deteriora ADN-ul și poate interfera cu mecanismele de reparare celulară. Consumul cronic de alcool contribuie, de asemenea, la inflamație, stres oxidativ și modificări ale nivelurilor hormonale, toate acestea putând promova dezvoltarea și progresia cancerului.
Aport redus de fructe și legume
Fructele și legumele sunt bogate în vitamine esențiale, minerale, antioxidanți și fibre alimentare, toate acestea joacă un rol esențial în menținerea sănătății și reducerea riscului de cancer. O dietă lipsită de fructe și legume privează organismul de nutrienți protectori și antioxidanți care ajută la combaterea stresului oxidativ și a inflamației, ambele fiind implicate în dezvoltarea cancerului. În plus, fibrele alimentare găsite în alimentele pe bază de plante promovează sănătatea digestivă și ajută la reglarea nivelului hormonal, care poate influența riscul de cancer.
Supraconsum de sare
Aportul ridicat de sare, adesea asociat cu consumul de alimente murate și conservate, a fost asociat cu un risc crescut de cancer de stomac. Alimentele conservate în sare pot deteriora mucoasa stomacului și pot crește producția de acid gastric, ceea ce poate duce la inflamație și la formarea de leziuni canceroase. În plus, sarea poate interacționa cu anumiți compuși din alimente pentru a forma compuși cancerigeni.
Sursa: Times India