Palme roșii? Iată ce încearcă corpul tău să-ți spună
Așa cum ochii sunt fereastra către suflet, palmele tale pot fi o fereastră către starea ta de sănătate.
Eritemul palmar (sau palmele roșii) reprezintă o afecțiune comună care apare atunci când podul palmelor, și uneori degetele, devin roșii sau roz și se simt ușor calde.
Mâinile pot indica o serie de afecțiuni potențial grave. Foto: Shuttesrstock
Nervii și mușchii de la nivelul mâinilor noastre necesită o cantitate bogată de sânge pentru a funcționa. Asta înseamnă că orice proces inflamator care afectează fluxul sanguin ar putea duce la o schimbare a culorii țesuturilor palmelor, spune Neil Farnsworth, un medic dermatolog de la Westlake Dermatology din Houston. De cele mai multe ori, palmele roșii nu reprezintă ceva grav și roșeața se va atenua de la sine. Dar uneori pot fi un semn al unei probleme medicale mai profunde.
O trăsătură genetică
La fel ca și culoarea părului sau a ochilor, o nuanță roșiatică pe palme poate apărea pur și simplu, ca o consecință genetică, în familia ta. „Sunt o trăsătură ereditară comună”, spune dr. Farnsworth. Deci probabil că nu le observi decât dacă cineva îți atrage atenția. Este posibil să observi, de asemenea, că palmele se înroșesc atunci când ești agitat, când sunt calde sau când ții mâinile în aceeași poziție pentru o perioadă lungă de timp.
Mâinile tale sunt iritate
Factorii externi (gândiți-vă: spălarea mâinilor prea des, utilizarea cremelor hidratante puternic parfumate sau contactul prelungit cu substanțe chimice iritante) vă pot înroși și palmele, potrivit dr. Farnsworth. „[Acești factori] pot dezlipi și compromite bariera lipidică normală a pielii, ducând la iritații, roșeață, crăpături dureroase și scuame fine și uscate”, spune el.
De aceea, încearcă să eviți produsele sau substanțele care îți fac mâinile roșii sau te fac să te simți inconfortabil, spune dr. Farnsworth. „Purtați mănuși de protecție atunci când manipulați substanțe chimice, cum ar fi înălbitorul sau produsele de curățare, folosiți cremă de corp fără parfum și hidrateați-vă cu un produs fără parfum după ce v-ati spălat pe mâini”, adaugă medicul.
Ai eczemă
Dacă ai cumva o eczema, este posibil să ai senzația de uscăciune a pielii și iritație pe tot corpul. Este posibil să observi, de asemenea, vezicule pe palmele și părțile laterale ale degetelor sau că palmele au un aspect încrețit, spune dr. Farnsworth.
Gestionarea eczemei presupune reducerea expunerii la factorii declanșatori iritanți, cum ar fi produse de curățare dure, parfumuri, căldură sau rece, aer uscat.
Încearcă să te hidratezi în mod regulat cu o cremă ce reface bariera de protecție a pielii.
Ești însărcinată
Sarcina poate provoca tot felul de simptome ciudate, printre care și palmele roșii. Vinovatul este creșterea naturală a nivelului de estrogen, spune dr. Farnsworth. Eefectul este creșterea fluxului de sânge către palme. Din acest motiv, s-ar putea să simți, de asemenea, furnicături în palme.
Totuși, dacă palmele vă mâncărim, acesta poate fi un semn de colestază, conform Clinicii Mayo. Aceasta este o afecțiune hepatică potențial periculoasă, care poate apărea mai târziu în timpul sarcinii și provoacă de obicei mâncărimi intense pe mâini și picioare.
Eritemul palmar în timpul sarcinii nu este dăunător, dar senzația de furnicături poate deveni supărătoare. Aplicarea unei loțiuni de mâini sau a unei creme hidratante fără parfum poate ajuta, spune dr. Farnsworth.
Ai psoriazis palmo-plantar
Psoriazisul palmo-plantar este o formă de psoriazis care afectează palmele mâinilor și tălpile picioarelor.
Aspectul clinic al psoriazisului este destul de sugestiv pentru diagnostic, iar un medic dermatolog cu experiență poate recunoaște un psoriazis cu leziuni tipice fără a efectua analize suplimentare.
Diagnosticul de certitudine se face pe baza unui examen histopatologic, în urma unei biopsii cutanate. Se prelevează chirurgical o mică parte dintr-o leziune (de obicei cu diametrul între 4-6 mm) și se analizează în serviciul de histopatologie, unde prezența unor criterii certe, corelate cu datele clinice, vor susține diagnosticul.