Ouă bej versus ouă albe: Care sunt mai sănătoase?
Ouăle de găină au o varietate mare de nuanțe, de la alb la bej închis, chiar maro. Pe care ar trebui să le alegi? Sunt unele mai sănătoase decât celelalte? Sau mai gustoase?
Află diferența dintre ouăle albe și cele brune și despre cum să alegi oul potrivit, cu ajutorul informațiilor oferite Times.
Bej, maro sau albe, care dintre ouă sunt mai gustoase sau mai sănătoase? Foto: Shutterstock
De ce există diferite culori ale cojii?
Culoarea oului depinde în principal de rasa de găină și de pigmenții pe care îi produce aceasta. Alți factori precum dieta, nivelul de stres și mediul înconjurător pot afecta, de asemenea, culoarea cojii de ou.
Există o diferență în valoarea nutrițională?
Potrivit Times, nu există nicio diferență nutrițională între ouăle brune și cele albe. În schimb, dieta unei găini și factorii de mediu pot afecta calitățile nutriționale ale unui ou.
În ceea ce privește valoarea nutritivă, 50 de grame, sau un ou mare conține aproximativ 71 kcal de energie, 6,3 g proteine, 0,3 g carbohidrați și 4,7 g grăsimi. Un ou este, de asemenea, bogat în aproximativ 0,8 mg fier, 0,6 mg zinc, 15,4 mg seleniu, 23,5 mg folat, 147 mg colină, 0,4 mcg vitamina B12 și 80 mcg vitamina A.
Studiile nu găsesc diferențe
Au fost efectuate mai multe studii pentru a afla dacă există vreo diferență nutrițională între cojile albe și maro ale ouălor. Toate studiilde ealizate până în prezent au descoperit că din punctul de vedere al culorii, coaja oului nu are impact asupra calității sau a profilului nutritiv al tipului de ou pe care îl conține. Singura diferență găsită în privința compoziției este aceea a pigmentului cochiliei.
Care este o alegere mai sănătoasă?
Mulți oameni cred că ouăle de o anumită culoare sunt mai sănătoase sau mai gustoase decât celelalte. Cu toate acestea, adevărul este că toate tipurile de ouă – maro, bej sau albe – sunt similare din punct de vedere nutrițional. Prin urmare, atât ouăle albe, cât și cele maro sunt alegeri sănătoase pentru tine.
În ceea ce privește diferențele, un studiu a sugerat că ouăle maro sunt mai grele decât ouăle albe și au mai multă coajă și albuș de ou. Acest studiu a sugerat, de asemenea, că ouăle cu o coajă de culoare maro pot avea mai puțin gălbenuș.
Cum să alegi ouăle?
În loc să te concentrezi asupra culorii ouălor, există alți factori cărora ar trebui să li se acorde mai multă valoare atunci când alegi ouăle pentru consum.
Calitatea acestui super-aliment depinde de modul în care sunt crescute găinile. Astfel, prima cifră din codul de pe coajă este cea mai importantă.
Pe piața românească există 4 tipuri de ouă, care se disting prin prima cifra din cod.
Cifra 0 la începutul codului indică faptul că ouăle provin de la găini crescute ecologic, care nu au fost hrănite cu furaje ce conțin aditivi, conservanți, coloranți sintetici ș.a.m.d. De asemenea, iarba pe care o mănâncă înaripatele nu a fost tratată. Acestea sunt cele mai bune ouă.
Cifra 1 de la începutul codului indică faptul că ouăle sunt de la găini crescute în aer liber. Înaripatele au un spațiu minim de 4 metri pătrați, stau toată ziua în aer liber, însă seara sunt ținute în hale. Hrana acestor păsări nu este certificată ecologic.
Ouăle din primele două categorii sunt cele mai sănătoase
Cifra 2 indică faptul că ouăle au fost depuse de găini crescute la sol, în hale. Păsările nu au parte de lumină naturală.
Cifra 3 este specifică pentru ouăle provenite de la găinile crescute în baterii autorizate la nivel de Uniune Europeana. Ouătoarele trăiesc totusi în condiții de captivitate, în cuști și nu văd lumina zilei. Alimentația lor se bazeaza pe cereale si sroturi de soia, explică Agroland.