Oțetul de mere poate ajuta la pierderea în greutate? Iată care sunt beneficiile reale!
Mărul este un super aliment, nu degeaba există zicala „un măr de zi ține doctorul departe”, dar și oțetul obținut din mere este bogat în nutrienți. Sucul fermentat care provine din mere are un ingredient activ despre care experții spun că poate ajuta puțin la pierderea în greutate.
Oțetul de mere nu este răspunsul magic pentru pierderea în greutate, unii îl promovează, alții, mai ales profesioniști din domeniul medical, îl contestă. Cu toate acestea, există cel puțin câteva avantaje cunoscute, care justifică să incluzi oțetul în dietă, fără niciun efect advers, scrie US Today.
Ce este oțetul de mere?
Oțetul de mere este făcut din mere procesate până când devin suc, apoi sucul de mere este lăsat să fermenteze până devine oțet.
Oțetul de mere este util în orice casă. Foto: Shutterstock
Oțetul de mere este adesea amestecat cu zahăr și a devenit un ingredient popular în alimente precum murăturile, sosurile pentru salată și marinatele. Uneori este vândut sub formă de pastile, gumă sau pulbere, dar este cel mai frecvent achiziționat din magazinele alimentare ca produs pasteurizat, limpede și filtrat.
Este disponibilă și o formă nefiltrată a lichidului, iar acest tip de produs include un strat gros, tulbure de bacterii probiotice.
Care sunt beneficiile pentru sănătate ale oțetului de mere?
Oțetul de mere conține probiotice care sunt promovate drept bune pentru sănătatea intestinului, dar cercetările care susțin acest lucru sunt puține și subiectul mai trebuie analizat. Acidul acetic este principalul ingredient activ în oțetul de mere (și în alte tipuri de oțet) și a fost asociat cu rezultate pozitive asupra sănătății, cum ar fi reducerea unor factori de risc asociați cu bolile de inimă.
Medicul Josh Redd, autorul cărții „The Truth About Low Thyroid”, spune că cercetări suplimentare arată că oțetul de mere poate ajuta, de asemenea, la scăderea colesterolului, „în special la persoanele cu diabet de tip 2”. Oțetul este, de asemenea, bogat în magneziu, potasiu, fosfor și calciu, care sunt minerale esențiale pentru sănătate și pentru buna funcționare a organelor. Și oțetul de mere este plin de antioxidanți care elimină radicalii liberi din celulele sanguine pentru a preveni sau reduce bolile.
Te poate ajuta oțetul de mere să slăbești?
Oțetul de mere este un suc fermentat care provine din mere și are un ingredient activ despre care experții spun că poate ajuta puțin la pierderea în greutate.
Oțetul de mere a fost, de asemenea, asociat cu scăderea în greutate. Astfel de afirmații includ de obicei un mic studiu care a constatat că consumul de oțet ar putea preveni obezitatea prin îmbunătățirea metabolismului și a problemelor legate de inflamație.
Dr. Lisa Young, profesor de nutriție la Universitatea din New York și autoarea cărții „Finally Full, Finally Slim”, spune că s-a dovedit că oțetul „crește senzația de sațietate care, la rândul său, poate scădea apetitul”. Ea spune că o cantitate recomandată de oțet de mere pe care să o iei zilnic nu ar trebui să fie mai mare de 1-2 linguri.
„Consumul de oțet de mere în timpul meselor poate ajuta, de asemenea, la reducerea fluctuațiilor de zahăr din sânge și la îmbunătățirea sensibilității la insulină, ceea ce poate ajuta la promovarea pierderii în greutate”, explică Redd, dar adaugă că o astfel de cercetare este în desfășurare.
Până când vor apărea rezultate mai concludente, el spune că se pot obține în siguranță unele dintre celelalte beneficii pentru sănătate ale produsului, atâta timp cât dozele rămân mici. Chiar și atunci, „din cauza acidității sale ridicate, oțetul de mere poate eroda smalțul dinților în timp și ar trebui diluat cu apă”, sugerează el.
Dr. Barbara Olendzki, profesor asociat la Chan Medical School, este de acord că diluarea produsului este o decizie înțeleaptă și spune că, deși oțetul nu este „un glonț magic” împotriva obezității, există unele cercetări în curs care sugerează că poate ajută în mod benefic microbiomul intestinal. „Și asta este foarte important în pierderea în greutate”, spune ea.
Citește și Medic:„Drogurile pârlesc creierul”