Omicron: ce fel de dureri pot arăta că eşti infectat cu noua variantă
Infecţia cu Omicron, cea mai recentă variantă a SARS-CoV-2, poate fi dificil de recunoscut, întrucât simptomele sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli sau gripe obişnuite. Totuşi, există două tipuri de dureri care nu trebuie ignorate, fiindcă pot indica infectarea cu Omicron.
Durerile de umeri şi de picioare
Coronavirusul poate afecta întregul organism şi poate da dureri în orice zone ale corpului, cele mai frecvente fiind durerile de cap, de gât şi cele musculare. Totuşi, durerile de umeri şi de picioare sunt asociate frecvent cu infecţia cu varianta Omicron. Infecţia cu această nouă variantă se poate manifesta diferit în funcţie de persoană, dar potrivit unui studiu realizat de U.K. Zoe Covid Study App, majoritatea persoanelor infectate cu Omicron s-au plâns de dureri de picioare şi de umeri.
Cele mai comune simptome ale infecţiei cu Omicron
Pe lângă durerile de umeri şi cele de picioare, durerile în piept, nasul înfundat, răguşeală şi durerile musculare sunt alte simptome ce pot indica infecţia cu Omicron. În Africa de Sud, unde au fost semnalate primele cazuri ale infecţiei cu Omicron, majoritatea persoanelor s-au plâns de dureri musculare severe, numite şi milagii. Specialiştii susţin că durerile musculare sunt întâlnite în cazul infecţiilor virale, inclusiv în cazul celor infectaţi cu noul coronavirus. Totuşi, durerile musculare nu se află printre primele simptome ce pot semnala infecţia cu Omicron, fiindcă acestea pot fi, de asemenea, simptomul unei răceli sau gripe sezoniere. În cazul suspiciunii de îmbolnăvire cu noul coronavirus, cel mai indicat este efectuarea unui test clinc PCR, pentru a vă confirma sau nu bănuielile.
Citeşte şi: COVID-19: ai o imunitate mai durabilă dacă ai trecut prin boală sau dacă eşti vaccinat?
Tratament şi recomandări
Tratamentul prescris de medic este de bază în procesul de vindecare. În majoritatea cazurilor, tratamentul este simptomatic, fiind administrate medicamente pentru reducerea congestiei nazale şi a febrei (dacă este cazul), precum şi medicamente antialgice (pentru calmarea durerilor). Pe lângă tratamentul prescris de medic, se recomandă hidratarea, prin consumul de apă şi ceaiuri, cât şi odihna. În cazul înrăutăţirii stării de sănătate se impune consultul medical.
Anca-Teodora Popa
Citeşte şi: Poţi face Omicron de două ori? Ce riscuri sunt să te reinfectezi