Nu mai lua cina după aceasta oră! Ți-ar putea fi fatal!

18 decembrie 2023   Sănătate

A lua cina după o anumită ora poate avea consecințe grave pentru sănătate, chiar fatale!

Oamenii de știință au descoperit că a mânca înainte de ora 20:00 îți aduce numai beneficii. Descoperirea a fost făcută în cadrul unui studiu de șapte ani care a analizat sănătatea a peste 100.000 de oameni și rutina lor de a lua cina.

De asemenea, consumul mesei de seară târziu ar putea avea efecte grave asupra sănătății pe termen lung, a arătat noul studiu.

Mai exact, a lua cina târziu poate crește riscul de a suferi un accident vascular cerebral sau un mini-accident vascular cerebral cu până la 28%.

Oamenii de știință din Franța au descoperit dovezi că a mânca înainte de ora 20:00 ar putea fi mai bine pentru tine. Cercetătorii s-au uitat la jurnalele alimentare ținute de participanții la studiul între 2009 și 2022, care urmăreau orele de masă în zilele lucrătoare și în weekend.

Cercetătorii au descoperit că aproximativ o treime dintre persoanele din studiu au mâncat masa de seară înainte de ora 20:00, în timp ce o treime din grup a mâncat după ora 21:00, potrivit unui raport al Institutului Național de Sănătate și Cercetare Medicală din Franța. Pe parcursul studiului au existat aproximativ 2.000 de cazuri de boli cardiovasculare în rândul participanților.

Când cercetătorii s-au uitat la orele cinei ale celor care suferiseră de boli cardiovasculare, au observat o corelație înspăimântătoare. Cei care au luat cina cel mai târziu, după ora 21:00, au avut cu 28% mai multe riscuri de a suferi un accident vascular cerebral sau tranzitoriu sau un „mini-accident vascular cerebral”, numit atac ischemic, comparativ cu persoanele care au mâncat înainte de 20:00.

Foto: Shutterstok

Dr Bernard Srour, autor principal al studiului de la Universitatea Sorbona Paris Nord, a spus: „Ca mulți oameni, bunica mea obișnuia să mă avertizeze să nu iau cina prea târziu, iar acest studiu sugerează că avea dreptate. Acum suntem o societate, în care oamenii simt că nu au niciodată suficient timp, mulți dintre noi mâncăm adesea mai târziu în noapte. Dar oamenii care iau cina târziu își pot crește riscul de probleme de sănătate, deși acest lucru se observă mai mult la femei și avem nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma aceste descoperiri”, a spus el.

Cercetătorii au spus că studiile pe animale arată creșterea zahărului din sânge și a tensiunii arteriale atunci când mesele sunt consumate mai târziu în timpul zilei, sugerând că am evoluat pentru a mânca mai devreme în timpul zilei. A lua cina mai târziu seara, când tensiunea arterială este în mod normal mai scăzută, ar putea deteriora vasele de sânge în timp și poate crește riscul apariției cheagurilor de sânge care duc la accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări înainte de a putea fi stabilită o legătură definitivă și este puțin probabil ca atunci când mâncați să vă influențeze sănătatea la fel de mult ca o dietă sănătoasă. Persoanele din studiu care au mâncat după ora 21:00 nu au avut un risc crescut de a face alte tipuri de boli vasculare, cum ar fi atacuri de cord, angină sau artere blocate, comparativ cu cei care au mâncat înainte de ora 21:00, riscul era limitat la problemele cerebrovasculare, adică accidentele vasculare cerebrale și atacuri ischemice.

Pentru fiecare oră după ora 20.00, riscul de accident vascular cerebral sau mini-accident vascular cerebral cresc cu 8%, potrivit studiului, publicat în revista Nature Communications. Și nu sunt doar orele cinei, deoarece pentru fiecare oră mai târziu cineva a luat micul dejun, riscul pentru toate tipurile de boli cardiovasculare a crescut cu șase la sută.

Studiul susține constatările anterioare conform cărora perioade mai lungi de post peste noapte ar putea fi bune pentru sănătate.

 Fiecare oră suplimentară de post peste noapte a fost legată de un risc redus cu șapte la sută de a avea un accident vascular cerebral sau un mini-accident vascular cerebral. Aceste beneficii pentru sănătate se asociază participanților care au mâncat cina devreme.

Sursa: The Mirror

Mai multe