Neurolog: Trei obiceiuri care afectează creierul

14 august 2024   Sănătate

Un neurolog a dezvăluit trei obiceiuri comune care îți afectează negativ creierul și probabil că unul dintre ele este practicat și de tine.

Expertul Em On The Brain spune că absolut tot ce înseamnă expunere poate avea impact asupra creierului nostru, fie că este vorba de mâncarea pe care o consumăm sau de lucrurile pe care le citim sau le privim.

 Ea a împărtășit primele lucruri pe care nu le-ar face niciodată pentru a-și menține creierul în stare bună.

„Primul lucru este să merg pe telefon când mă trezesc dimineața,” a postat ea pe TikTok. „Conținutul pe care îl consumi în acest timp va avea un impact mai mare asupra stării tale de spirit și îți dereglează dopamina pentru restul zilei, astfel încât vei continua să-ți verifici telefonul.”

Rosey Davidson, consultant de somn la Just Chill Baby Sleep, a fost de acord cu Em, explicând că creierul nostru este „mai relaxat și mai sugestibil” atunci când ne trezim inițial. „Când ne trezim, creierul nostru trece de la undele cerebrale din somnul profund (cum ar fi undele delta și theta) prin undele alfa și în final la undele beta”, a spus ea.

Ecranul telefonului influențează negativ sănătatea creierului Foto: Shutterstock

„Această tranziție ne face mai relaxați și mai sugestibili, motiv pentru care consumul de conținut pe telefon, imediat după trezire poate influența puternic starea noastră de spirit și atitudinea pentru ziua respectivă. [...] După ce te trezești, acordă câteva momente pentru a respira adânc, a medit a și a-ți stabili intențiile înainte de a ajunge la telefon. Dacă poți să-l încarci în afara dormitorului, acest lucru adaugă o barieră suplimentară, foarte benbefică.”

Em a spus, de asemenea, că vorbirea negativă , adica discursuril negativ pe care ți-l adresezi, ar putea avea un impact mai mare decât îți dai seama. Deși acest lucru poate suna evident, ea a subliniat că gândurile repetitive pot întări opinii distorsionate despre tine sau chiar pot agrava condiții precum depresia.

Conform Alzheimer’s Research UK, persoanele care suferă de depresie sau anxietate sunt mult mai predispuse să experimenteze demență și o deteriorare a sănătății creierului. Em a explicat: „Ceea ce îți spui contează și cu cât pui mai mult, cu atât mai mult se întărește la nivel de conexiuni cerebrale, iar ceea ce este învățat în acest mod este ceea ce manifestăm.”

Dintr-o perspectivă psihologică, consilierul Georgina Sturmer a fost de acord.

„Aș sugera să avem ocazia în fiecare dimineață să ne resetăm pentru ziua respectivă. Să ne acordăm timp să fim blânzi cu noi înșine, să ne simțim ancorați și să reflectăm asupra scopului nostru.”

În cele din urmă, Em a atras atenția asupra dietei, cu alimentele puternic procesate care cauzează probleme. Helen Bell, nutriționist la UK Care Guide, a fost, de asemenea, de acord și a spus că micul dejun ar putea fi cu adevărat cea mai importantă masă a zilei.

Ea a spus: „Din experiența mea, alimentele bogate în zaharuri rafinate și grăsimi trans sunt deosebit de nocive pentru sănătatea creierului atunci când sunt consumate dimineața devreme. Acestea includ cereale cu zahăr, produse de patiserie și batoane de mic dejun procesate. Când îți începi ziua cu astfel de alimente, poate duce la o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, urmată de o scădere bruscă. Această fluctuație poate face mai dificilă concentrarea și gândirea clară.

„Întotdeauna recomand să începi ziua cu alimente bogate în grăsimi sănătoase, proteine și carbohidrați complecși. Pentru micul dejun, opțiuni precum avocado pe pâine integrală, iaurt grecesc cu nuci și fructe de pădure sau un smoothie cu spanac, banană și unt de migdale. Sunt alegeri excelente. Aceste alimente oferă energie susținută și nutrienți esențiali care susțin funcționarea creierului.”

Pe parcursul zilei, îți recomand să incluzi alimente bogate în acizi grași omega-3, cum ar fi somonul, semințele de in și nucile, deoarece acestea sunt cunoscute pentru susținerea sănătății creierului. De asemenea, fructele și legumele bogate în antioxidanți, cum ar fi afinele, spanacul și broccoli, pot ajuta.”

Sursa: Mirror

Mai multe