Motivul pentru care ouăle fierte au uneori gălbenuș verzui
Probabil ți s-a întâmplat să descoperi că, uneori, gălbenusul ouășor fierte are pe marginea dinstre albuș o nuanță verzuie.
Mai mult, unori chiar și ouăle din omletă iau o nuanță spre vedere. Și, probabil că te-ai întrebat și dacă acest lucru implică riscuri pentru sănătate. Potrivit Kookist.com, ouăle sunt sigure pentru consum, dar poți opri această reacție de „înverzire”. Iată cum.
Câteva trucuri te ajută să gătești ouă cu o culoare perfectă. Foto: Shutterstock
După precizarea clară că gălbenușurile verzui ale ouălor fierte, tari sunt sigure pentru consum, indiferent cât de verde ar putea părea gălbenușul, experții explică și motivul, anume rezultatul unei reacții chimice dintre gălbenușul de ou și albuș.
Potrivit Kookist, această reacție va apărea cel mai probabil atunci când fierbi un ou prea mult timp, deoarece compușii de sulf și fier reacționează la suprafața gălbenușului, creând o decolorare inestetică, precum și o textura cretă.
Acest lucru se mai poate întâmpla și dacă există un conținut ridicat de fier în apa de gătit.
Potrivit Elisei Maloberti, director de marketing la American Egg Board, citată de Kookiest, „Decolorarea se datorează formării sulfurii feroase acolo unde gălbenușul și albușul se întâlnesc. Se formează atunci când fierul din gălbenuș reacționează cu hidrogenul sulfurat din albuș”.
Deși acest lucru nu face ca ouăle să fie mai puțin sigure pentru consum, mulți se tem de aspectul verzui al gălbenușului. De aceea, dacă tu sau familia ta vă simțiți inconfortabil la vederea unui gălbenuș verzui, atunci tot ce trebuie să facei este să scurtezi timpul de fierbre.
Mai exact, iată ce ai de făcut!
Pune ouăle într-un ibric în care stau așezate într-un singur strat și adaugă suficientă apă pentru a le acoperi complet și a rămâne scufundate în apă.
Dă drumul la foc tare și așteaptă până când apa dă în clocot. La primul clocot, stinge focul și lasă ouăle scufundate în apă pentru aproximativ 12 minute. Se vor găti fără acele urme verzui.
Dacă le servești calde familiei, pur și simplu scurge-le și curăță-le de coajă și sunt gata pentru a fi mâncate.
Dacă le preferați reci, pune apă rece peste ou până când acestea se răcesc complet.
Știai că omletă poate deveni verzuie?
Deși mai puțin întâlnită această situație, omleta poate să devină verzuie și este o reacție similară cu cea discutată anterior. Potrivit American Egg Board, nici decolorarea de acest tip nu este dăunătoare. Cu toate acestea, apare atunci când gătiți ouăle într-o tigaie din fontă, fierul din tigaie reacționeze cu sulful din albușuri.
Pentru a evita acest lucru, utilizați o tigaie din oțel inoxidabil sau antiaderentă pentru a amesteca ouăle. De asemenea, adaugă o picătură de lămâie în amestecul de ouă; ai nevoie doar de aproximativ o linguriță pentru 12 ouă.