Medici: Ce ar trebuie să faci pentru a avea oase puternice? Este mai eficient decât să bei lapte de vacă!
Există mai multe alternative precum lapte de soia, lapte de ovăz, lapte de orez, lapte de cocos, lapte de cânepă și „laptele de nuci”, care include laptele de migdale, caju și macadamia. Și asta fără a lua în calcul diferitele variante de lapte de vacă: integral, cu 2% grăsime, 1% grăsime sau degresat.
Toate acestea diferă în calorii, proteine, carbohidrați, calciu și grăsimi saturate. Persoanele cu colesterol ridicat pot alege laptele degresat, iar cei intoleranți la lactoză preferă adesea laptele de migdale, mai ușor de digerat.
Oasele puternice se obțin și se mențin prin alimentație echilibrată și sport. Foto: Shutterstock.
Dar este vreun tip de lapte superior altuia? Și laptele vegetal are un impact mai mic asupra sănătății oaselor decât laptele de vacă, sau, mai bine-zis, lipsa consumului de lapte are vreun efect?
Potrivit lui Christopher Gardner, doctor în științe nutriționale și profesor la Universitatea Stanford, rutina ta de exerciții spune mai multe despre sănătatea oaselor decât preferința pentru un anumit fel de lapte.
„Este mai bine să fii activ fizic decât să bei lapte ca metodă de întărire a oaselor”, a spus el pe blogul Stanford Medicine.
Acest lucru este evident în culturile unde „se practică mai multe activități cu încărcare asupra oaselor. Există țări precum Japonia și India, unde populația este în mare parte intolerantă la lactoză, consumul de lapte este redus, dar și rata fracturilor de șold este scăzută.”
De ce învățăm de mici că laptele întărește oasele?
Laptele este într-adevăr o sursă excelentă de calciu, mineral esențial pentru densitatea osoasă, dar și pentru funcționarea inimii și a mușchilor.
Clinica Mayo recomandă adulților între 19 și 50 de ani să consume 1.000 mg de calciu pe zi; bărbații între 51 și 70 de ani tot 1.000 mg, iar femeile de aceeași vârstă 1.200 mg. Un pahar de lapte conține aproximativ 300 mg de calciu, dar calciul poate fi obținut și din brânză, iaurt, brânză de vaci, smochine, legume verzi, năut și fulgi de ovăz instant.
„Dacă îți place laptele, bea-l. Dacă nu îți place sau nu îl tolerezi, folosește o altă sursă”, a declarat Jeri Nieves, de la Spitalul pentru Chirurgie din New York.
Totuși, mulți experți cred că laptele nu este direct legat de oase puternice. De fapt, acest mit a fost probabil promovat de industria lactatelor. Un raport al The New York Times arată că „o treime din 79 de studii despre lapte publicate între 1999 și 2003 au fost finanțate de industria lactatelor”.
Walter Willett, profesor la Harvard T.H. Chan School of Public Health, a explicat: „Ideea că avem nevoie de mult calciu se bazează în principal pe studii pe termen foarte scurt privind echilibrul calciului, efectuate doar câteva săptămâni.”
Un studiu din 2020 a arătat că țările cu un consum redus de lapte au și rate mai scăzute ale fracturilor de șold. Mai mult, o meta-analiză a arătat că un consum mai mare de lapte nu reduce riscul de fracturi.
Cercetătoarea și nutriționista Gail Cresci a declarat pentru Cleveland Clinic că adăugarea vitaminei D la dietă, împreună cu calciul, ar putea întări oasele mai eficient decât calciul singur.
„Calciul este important pentru sănătatea oaselor, dar vitamina D ajută la absorbția acestuia și menține nivelurile optime de calciu și fosfat pentru mineralizarea normală a oaselor.”
În plus, exercițiile fizice care solicită oasele joacă un rol esențial. Institutul de Ortopedie și Medicină Sportivă explică: „În timpul activităților cu impact, mușchii și tendoanele exercită tensiune asupra oaselor, stimulându-le să producă mai mult țesut osos. Astfel, oasele devin mai puternice și mai dense, reducând riscul de osteoporoză și fracturi.”
Exemple de exerciții recomandate: alergare, coardă, mers pe jos, ridicare de greutăți, aerobic, urcat scări și antrenamente de forță.
Sursa: Best Life