Insectă în ureche? Iată ce ar trebui să faci!

11 aprilie 2023   Sănătate

Este foarte posibil ca, dacă îți intră în ureche o insectă, să rămână blocată acolo! Este un gând înspăimântător, fiindcă insecta vie se zbate cătând o cale de ieșire, dar există câteva lucruri pe care poți să le faci, scrie VeryWellHealth.

 Folosește cremele și sprayurile care te protejează de insecte, când petreci timp în natură. Foto: Shutterstock

Dacă pățești așa ceva, este util să știi că o insectă în ureche nu este de obicei periculoasă pentru sănătate, deși senzația poate fi deosebit de incomodă. Un astfel de eveniment se poate întâmpla și în timp ce dormi.

Semne și simptome

Dacă ai o insect în ureche, probabil că vei simți simptomele imediat. Țesuturile și nervii din ureche sunt foarte sensibili, așa că se poate simți deranjant atunci când există ceva în ureche. Simptomele includ:

·      Roşeaţă

·      Mâncărime

·      Umflătură

·      Descarcare

·      Durere

Cum să procedezi!

Începi cu îndepărtarea insectei. Când încerci să îndepărtezi insecta din ureche, este util să rămâi cât mai nemișcat și cât mai calm posibil.

În primul rând, nu folosi un tampon de bumbac sau orice altceva ar apăsa în ureche. Acest lucru va împinge insecta mai mult în canalul urechii și ar putea provoca probleme mai grave.

Pentru a scoate insecta din ureche, acționează în acești 2 pași:

Înclină capul în lateral și scutură-l ușor. Dacă insecta nu iese, încercați să turnați o cantitate mică de ulei vegetal în urechea afectată. Acest lucru va ajuta la sufocarea insectei. Apoi încercați să scuturați ușor din cap din nou. Nu faceacest lucru dacă ai antecedente de perforare a membranei timpanice (gauri în timpan) sau antecedente de intervenție chirurgicală la ureche sau orice simptome cronice ale urechii.

Dacă primii doi pași nu reușesc, toarnă o cantitate mică de apă caldă în canalul urechii pentru a elimina insecta. Apoi înclină capul în lateral și scutură ușor.

Dacă acești pași nu funcționează, consultă medicul.

Dacă nu ai reușit să elimini complet insecta din ureche cu remedii la domiciliu, contactează medicul. Uneori este posibil să mai rămână părți din insect. De asemenea, merci la medic dacă apar  simptome noi, cum ar fi durere de ureche, curge sânge din ureche, sesizezi un miros urât care vine de la ureche sau ai febră.

Semne că ești încă în pericol

Dacă insecta nu a fost îndepărtată, poate apărea o infecție. Simptomele unei infecții includ durerea urechii și scurgeri. Există și riscul de ruptură a timpanului, o parte a urechii cunoscută și sub denumirea de membrana timpanică. Acest lucru ar putea să apară dacă insecta mușcă sau zgârie timpanul, dar se întâmplă extrem de rar.

Simptomele unui timpan rupt includ durere și scurgeri de sânge care provin din ureche. Este posibil să observi că ai dificultăți cu auzul la acea ureche.

Prevenirea

Încearcă să dormi cu ferestrele închise pentru a preveni situația în care insectele intră în casă. Păstrează casa curate, și alimentele acoperite, ca să descurajezi insectele să intre.

Când campezi sau petreci timp în aer liber, folosește spray-uri sau crème împotriva insectelor și ia în considerare să porți o pălărie care să-ți acopere urechile. Când dormi în aer liber, închide cortul pentru a preveni intrarea insectelor.

Citește și Ce este hepatotoxicitatea?

.

Mai multe