Iată un remediu ușor pentru constipație, de încercat în fiecare dimineață
O cană sau două de apă caldă cu lămâie, de băut imediat ce te trezești dimineața, te ajută să învingi contipația.
Dacă ai simptome comune de constipație, cum ar fi mișcări rare ale intestinului sau durere și dificultăți de evacuare a scaunelor, ești printre cei 16% dintre adulții care, potrivit unor statistici internaționale, se confruntă cu aceeași problemă.
Dar acest simptom gastrointestinal inconfortabil poate fi remediat cu un obicei zilnic care constă în a bea apă caldă dimineața.
Poți adăuga în apa caldă cu lămâie și mentă, pentru un plus de aroma. Foto: Shuttertock
O doză de apă caldă cu lămâie, ajută la furnizarea de nutrienți, la reglarea temperaturii corpului și la eliminarea toxinelor din organism, conform Clinicii Mayo. Acest din urmă beneficiu, care constă în ajutor pentru detoxifiere, face din apa cu lămâie un instrument foarte puternic, ce ajută la ameliorarea constipației.
Este bine de știut că apă de băut la orice temperatură te va menține hidratat, dar apa caldă este cea mai bună pentru constipație, conform unui studiu din septembrie-octombrie 2016, publicat în Gastroenterology Nursing. A bea apă caldă pe stomacul gol poate să nu sune ca cel mai interesant ritual de dimineață, un pahar singur pahar te poate ajuta să îți pornești metabolismul și să îți pui intestinele în mișcare.
„Studiile au arătat că consumul de apă rece poate scădea motilitatea. De exemplu, apa potabilă la 2 grade Celsius suprimă contracțiile gastrice comparativ cu apa între 37 și 60 de grade Celsius”, spune Elena A. Ivanina, medic gastroenterolog și creatorul site-ului de sănătate intestinală integrativă Gutlove.com.
Dr. Ivanina recomandă în general oamenilor să bea cel puțin 8 căni de apă pe zi, dar această cantitate variază în funcție de vârstă, sex și nivelul de activitate.
Temperatura potrivită
Care este temperatura potrivită pentru a bea apă? Ei bine, variază. Cercetările recomandă să bei apă între 130 și 160 de grade Fahrenheit pentru a evita arderea sau opărirea, conform unui studiu publicat în Gastroenterology Nursing din 2016.
O regulă generală este să menții temperatura spre fierbinte, dar nu atât de fierbinte încât să nu o poți sorbi.
Câtă apă ar trebui să beau?
Poate fi o surpriză să auzi că poți avea mișcări intestinale zilnice, dar totuși poți fi constipat, potrivit Colegiului American de Gastroenterologie. Este posibil ai scaune în fiecare zi fără a vă goli complet intestinele. De aceea, a rămâne hidratat bând multă apă este esențial pentru o bună digestie și prevenirea constipației.
Clinica Cleveland recomandă să bei minimum 8 căni de apă pe parcursul zilei. Și până la 4 căni în plus, dacă ai constipație severă. Acest lucru se aliniază cu un studiu PLOS One din ianuarie 2020 care arată că consumul a minimum 8 căni de apă pe zi a ajutat la ameliorarea constipației la persoanele care trăiesc cu sindromul de colon iritabil.
Ar trebui să adaugi lămâie sau lime?
Dacă apa caldă simplă nu este atrăgătoare, încearcă să adaugi suc de lămâie sau lămâie proaspăt stoarsă. Acest lucru adaugă o doză bună de vitamina C și acid citric în apa de dimineață.
Lămâile și limele ajută, de asemenea, la digestie și la constipație, deoarece aciditatea lor contribuie la curățarea intestinelor, potrivit unui studiu din ianuarie-februarie 2021 din Journal of Science and Technology.
Este clar că o cană sau două de apă caldă pe stomacul gol ajută mișcările intestinale și reduce probabilitatea de constipație. Dar, în cele din urmă, atingerea unui stil de viață sănătos necesită mai mult decât să bei apă dimineața. Nutriția, exercițiile fizice și obiceiurile zilnice joacă, de asemenea, roluri esențiale.
„Menținerea mișcărilor intestinale regulate pentru majoritatea oamenilor implică o dietă sănătoasă, bogată în fibre, bogată în fructe, legume și cereale integrale, activitate fizică regulată și suficientă apă pentru a evita deshidratarea”, spune dr. Michael DeSimone, gastroenterolog la Middlesex Digestive Health and Endoscopy, Centru din Massachusetts.
„Dacă oamenii fac aceste lucruri și încă se luptă cu constipație, ar trebui să discute cu medicul lor primar sau cu un gastroenterolog local”, spune dr. DeSimone.
Sursa: Live Strong