Iată de ce ar trebui să speli bananele!

9 ianuarie 2025   Sănătate

Bananele au o coajă groasă, deci de ce le-ai spăla? Ei bine, subiectul spălării fructelor și legumelor ridică mereu controverse.

Probabil știi deja că trebuie să speli toate produsele pe care intenționezi să le consumi cu tot cu coajă și că apa simplă este de ajuns. Este, de asemenea, recomandat să speli produsele pe care urmează să le tai, pentru că atunci când cuțitul trece prin coajă și ajunge în pulpă, ar putea introduce bacterii aflate pe exterior, în interiorul fructului.

Dacă bananele ar părea o alegere sigura, coaja lor groasă și faptul că nu folosești un cuțit pentru a le deschide le fac să pară sigure, dar adevărul este altul.

Conform experților, ar trebui să speli bananele imediat ce le aduci acasă. Iată două motive importante:

Previi musculițele (de fructe)

Muștele de oțet muște de oțet (Drosophila melanogaster) sunt atrase de mirosul puternic al bananelor, precum și de drojdiile și bacteriile care pot crește pe fructele coapte. Aceste insecte își depun adesea ouăle pe banane.

Pentru a preveni invazia, este important să elimini factorii care le atrag. Spălarea bananelor imediat ce le aduci acasă poate îndepărta ouăle depuse pe coajă în timpul transportului sau depozitării.

Sfaturi suplimentare pentru a evita muștele de oțet:

  • Folosește un dezumidificator pentru a reduce umezeala din casă.
  • Asigură-te că mopurile, bureții și prosoapele din bucătărie se usucă rapid.
  • Consumă, refrigerează sau fă compost din fructele coapte, cât mai repede posibil.
  • Aruncă imediat la gunoi resturile alimentare care ar putea începe să se descompună.
  • Curăță periodic sistemul de eliminare a deșeurilor din chiuvetă pentru a evita mirosurile care atrag muștele.

Crești siguranța alimentară

Un alt motiv important pentru a spăla bananele este reducerea riscului de îmbolnăvire. Germenii sau murdăria de pe coajă pot ajunge pe fruct atunci când îl decojești sau îl manipulezi.

Medicii recomandă să speli toate fructele și legumele înainte de consum, chiar dacă nu intenționezi să le mănânci cu tot cu coajă.

Deși pare o sarcină în plus, spălarea bananelor nu ar trebui să dureze mai mult de un minut.

1. Clătește bananele sub un jet de apă rece timp de 30 de secunde, folosindu-ți mâinile curate pentru a îndepărta murdăria vizibilă.

Bananele pot purta bacterii și virusuri pe coajă, iar acestea pot pătrunde în corp contaminând mâinile. Foto: Shutterstock. 

2. Șterge fructele cu un prosop de bucătărie curat.

3. Depozitează bananele curățate pe un blat departe de surse de căldură, lumina directă a soarelui sau alte fructe care eliberează etilenă (dacă nu vrei să accelerezi coacerea lor).

Dacă în casa ta apar des muște de oțet, poți depozita bananele în frigider.

Când bananele sunt coapte, le poți consuma direct sau folosi în rețete preferate. Dacă vrei să le păstrezi mai mult timp, transferă-le la frigider sau congelează-le pentru a le folosi mai târziu în smoothie-uri sau înghețată de banane.

Sursa: BHG.com

Mai multe