Iată cât de des ar trebui să te cântarești!

11 decembrie 2023   Sănătate

Medicii specialiști în medicina obezității și managementul greutății dezvăluie cât de necesar este cu adevărat să-ți cunoști greutatea.

Indiferent dacă țintești să slăbești, să construiești mușchi, să menții greutatea actuală sau pur și simplu să îți controlezi starea generală de sănătate, înțelegerea modului cel mai corect de a te cântări este un aspect important.

Verificarea greutății o dată pe săptămână poate oferi o reflectare exactă a progresului tău, poate reduce o anumită anxietate în legătură cu greutatea și te poate ajuta să urmărești schimbările.

Consecvența este foarte importantă și în diete, dar și în urmărirea greutății. Foto: Shutterstock

Dr. Maxine Smith, dietetician înregistrat la Cleveland Clinic, este de acord cu eficacitatea unei cântăriri săptămânale și merge mai departe, sugerând să alegi o anumită zi în fiecare săptămână, de exemplu, fiecare vineri.

Acest mod de a acționa ți-ar putea oferi o idee clară a tendințelor greutății tale și flexibilitate pentru variațiile din stilul tău de viață.

Consensul dintre experți este că o consecvență a comportamentului tău în ceea ce privește frecvența, este importantă.

O cercetare din 2017 a concluzionat că cele mai bune rezultate în pierderea în greutate au apărut la prsoanele care  au inclus cântăriri regulate, urmărirea dietei și angajarea în cel puțin 60 de minute de activitate fizică de mare intensitate, în fiecare săptămână.

Cel mai bun moment pentru a te cântări

Pentru monitorizarea eficientă a greutății, dr. Fals recomandă să te cântărești dimineața după ce ai folosit baia și înainte de mese sau băuturi.

Utilizează întotdeauna aceeași cântar pentru a asigura fiabilitatea. Această abordare îți oferă o imagine mai precisă a progresului tău.

„Pentru adolescenții mai mari și adulții care pot aborda pierderea în greutate dintr-o perspectivă mai echilibrată, cântărirea frecventă sau zilnică poate fi un instrument motivațional și util pentru a rămâne pe drumul cel bun cu obiectivele personale.”

Fluctuațiile minore ale greutății de zi cu zi se simt majore atunci când practici disciplina cântăririi. Greutatea zilnică poate varia din cauza factorilor naturali precum retenția de apă și modificările hormonale. „Este normal să vedem o diferență de câteva kilograme în fiecare zi”, spune dr. Fals, observând variabile precum ora din zi, vizitele la baie și ciclurile menstruale la femei.

Cercetările au stabilit, de asemenea, o legătură clară între greutate și somn. Somnul inadecvat poate crește nivelul de cortizol - hormonul stresului - ceea ce duce la creșterea apetitului și a poftei de alimente procesate, zaharoase, contribuind la creșterea în greutate. În plus, lipsa somnului poate distruge energia de care ai nevoie pentru activitatea fizică.

Dr. Falls subliniază că astăzi, există diverse metode de a monitoriza greutatea, care nu implică cântarul și enumeră  numărarea caloriilor sau cântărirea alimentelor, dar și tehnici simple, cum ar fi folosirea mâinilor pentru a estima porțiile de la o masa. Ea spune, de asemenea, că aplicațiile de urmărire a meselor, cele de fitness și de somn, dispozitivele de urmărire a pașilor și alte astfel de aplicații pot fi de ajutor.

Sursa: The Healthy

Mai multe