Fire de păr în bărbie? Iată ce pot însemna!

20 octombrie 2023   Sănătate

Apariția unor fire de păr în bărbie poate fi un semn al mai multor probleme de sănătate, care nu ar trebui niciodată ignorate de nicio femeie.

Nenumărate femei se confruntă cu păr facial excesiv și nedorit. Firele de păr pot apărea pe obraji, frunte, buza superioară sau bărbie.

Deși cauza exactă a părului excesiv în bărbie nu este întotdeauna identificată, aceasta poate fi cauzată de modificări hormonale din cauza mai multor afecțiuni și chiar a anumitor medicamente.

Iată potențialele motive care stau la baza părului pe bărbie:

Sindromul ovarului polichistic

Este o tulburare hormonală în care hormonii androgeni ecesivi pot duce la creșterea în greutate, menstruații neregulate, acnee, probleme de fertilitate și creșterea anormală a părului. De aceea, hirsutismul ( părul în exces) în special părul din bărbie, este foarte frecvent în sindromul ovarelor polichistice.  

Sindromul Cushing

Deși acest lucru se întâmplă foarte rar, anumite tulburări endocrine precum sindromul Cushing pot fi un motiv pentru creșterea excesivă a părului în bărbie. Această afecțiune este cauzată de supraexpunerea la cortizol, hormonul stresului. Împreună cu părul din bărbie, provoacă creștere în greutate, vergeturi și diabet de tip 2.

Bagajul genetic

Majoritatea femeilor au păr foatte fin pe față, dar unele pot avea păr mai mult și mai gos, mai ales pe bărbie. Acest lucru se poate datora geneticii. Genele tale joacă un rol important în creșterea părului facial. Se spune că, dacă rudele materne, cum ar fi bunica, mama și mătușile sau sora, aveau păr pe bărbie la o anumită vârstă, atunci este probabil să ai și tu, cam la aceeași vârstă.

Îmbătrânire

Pe măsură ce înainteză în vârstă, corpul trece printr-o mulțime de schimbări, în special la menopauză, care este principalul motiv din spatele dezvoltării părului pe bărbie. În timpul menopauzei, nivelul de estrogen scade și aceste modificări hormonale pot duce la creșterea suplimentară a părului.

Sarcină

Nivelurile hormonale se schimbă de-a lungul vieții din cauza pubertății, îmbătrânirii, menopauzei, creșterii în greutate și a altor factori, inclusiv sarcina. Da, excesul de păr din bărbie poate fi uneori legat de sarcină, deoarece, aceasta condiție altfel firească, poate declanșează un dezechilibru hormonal în corpul tău, ducând la creșterea părului facial.

Firele de păr din barbă pot fi efectul îmbătrânirii Foto: Shutterstock

 Tumori suprarenale sau ovariene

Există multe simptome asociate cu glanda suprarenală care sunt legate de supraproducția hormonului suprarenal. Părul din bărbie este unul dintre simptomele tumorilor glandelor suprarenale. La femei, creșterea androgenilor din cauza tumorilor suprarenale poate duce la hirsutism (dezvoltarea părului facial).

Dezechilibrul hormonal este o cauză majoră a creșterii în exces a părului facial , dar și medicamentele precum steroizii anabolizanți, testosteronul sau ciclosporina pot crește, de asemenea, riscul apariției părului facial, ca efect secundar. Creșterea părului din bărbie nu este un efect grav al luării de medicamente, dar dacă observi alte simptome, adresează-te medicului.

Sursa: Health Shots

Mai multe