Există o vârstă de la care bărbații își pierd apetitul sexual?
Libidoul sau apetitul sexual al unui bărbat este determinat de o mulțime de factori diferiți. Nivelurile hormonale, condițiile de sănătate subiacente, pasiunea pe care o simți pentru partenerul tău, sănătatea mintală, calitatea relației tale, dieta, activitatea fizică, stresul, somnul, medicamentele, fumatul și chiar cât de familiar ești cu partenerul tău, influențează lucrurile din dormitor.
Nu este surprinzător faptul că vârsta intră și în această listă de factori.Pentru început, trebuie spus că experții au grijă să nu definească ceea ce este considerat libidoul „normal”. Acestea fiind spuse, există câteva idei diferite despre momentul în care nivelul libidoului începe să scadă.
Foto: Shutterstock
De exemplu, un studiu din 2017 publicat în BMJ Open a constatat că bărbații au experimentat o scădere a apetitului sexual între 35 și 44 de ani. Cu toate acestea, un studiu din 2011, publicat în Indian Journal of Psychiatry, a constatat că bărbații cu vârsta peste 50 de ani încă mai arată dorință sexuală destul de intensă.
Hormonul sexual considerat a fi responsabil pentru apetitul sexual la bărbați, testosteronul, este cel mai mare la vârsta de 20 de ani; după vârsta de 35 de ani, nivelurile pot începe să se deterioreze. Dar asta nu înseamnă neapărat că va urma o scădere sau o pierdere a apetitului sexual. Nivelurile scăzute de testosteron ar putea să nu afecteze apetitul sexual al fiecărui bărbat în același mod. De fapt, nu este neobișnuit ca bărbații să își mențină apetitul sexual până la 60-70 de ani.
Ceea ce trebuie să știe bărbații despre sănătatea lor sexuală pe măsură ce îmbătrânesc este că afecțiunile cronice de sănătate, durerea și imaginea corporală slabă pot fi, de asemenea, factori care contează.
La urma urmei, libidoul tău este legat de sănătatea ta generală. Dar dacă ți-ai pierdut apetitul sexual, nu ai nicio afecțiune de sănătate și nu ești deranjat de această scădere a apetitului (sau nici măcar nu o observi), majoritatea experților îți pot spune să nu-ți faci griji. Ceea ce este considerat apetit sexual scăzut pentru altcineva ar putea fi „normal” pentru tine.
Disfuncția erectilă și pierderea libidoului nu sunt unul și același lucru, a explicat Dr. Rajiv Jayadevan, urolog de la UCLA Health. Chiar dacă ambele pot fi cauzate de un amestec complex de factori fiziologici, emoționali și mentali, una nu o provoacă neapărat pe celalaltă.
Sănătatea ta pe măsură ce îmbătrânești este de luat în considerare. Sănătatea inimii tale este strâns legată de sănătatea sexuală, de exemplu. Arterele înfundate înseamnă mai puțin flux de sânge către corpul tău, inclusiv în regiunile inferioare. Bărbații cu diabet ar putea avea, de asemenea, un libido scăzut, din cauza leziunilor nervoase, a fluctuațiilor hormonale etc. Afecțiuni precum artrita te pot afecta, de asemenea, libidoul influențându-vă starea de spirit și bunăstarea generală. Medicamentele pe care le utilizaezi pentru a trata condițiile de sănătate subiacente pot provoca probleme și în dormitor; vorbim de medicamente pentru hipertensiune arterială, antidepresive ISRS, pastile pentru insuficiență cardiacă, opioide și tratamente pentru cancer.
Dacă crezi că nivelul de testosteron este problema, poți să-l verifici pe al tău. „Dacă problema este testosteronul, le putem oferi bărbaților testosteronul pe care corpul lor nu îl produce”, a explicat Dr. Petar Bajic, specialist în sănătatea sexuală a bărbaților din Clinica Cleveland ( scrie WebMD). Înțelegerea motivelor apetitului sexual scăzut este primul pas, apoi poți căuta soluții, alături de specialiști.
Sursa: Health Digest