Evită laptele integral dacă ai această afecțiune medicală
Cei intolerenți la lactoză nu sunt singurii care trebuie să evite anumite tipuri de lapte. Dacă suferi de pancreatită, inflamația pancreasului, ar trebui să eviți laptele integral.
Pancreasul, situat în spatele stomacului, este esențial pentru producția de insulină și digestie, conform Mayo Clinic.
Laptele integral ar trebui evitat de cei cu pancreatită. Foto: Shutterstock
Acest organ produce enzime digestive care ajung în intestinul subțire, unde devin active. Totuși, dacă enzimele se activează în pancreas, pot apărea leziuni celulare, declanșând răspunsul sistemului imunitar, ceea ce poate provoca inflamații.
Cei cu pancreatită acută pot simți durere în abdomenul superior, sensibilitate, greață, febră și vărsături. Cei cu pancreatită cronică pot simți dureri abdominale severe după masă, pot pierde în greutate sau pot produce scaune uleioase și urât mirositoare.
Conform Cleveland Clinic, cei cu pancreatită cronică nu pot produce suficiente enzime digestive necesare pentru absorbția nutrienților. În funcție de severitate, medicul tău poate sugera modificări dietetice, inclusiv evitarea laptelui integral.
Pancreatita și diabetul
Pancreasul ajută corpul să descompună grăsimile, deci alimentele bogate în grăsimi cresc sarcina asupra acestui organ. De aceea, laptele integral este pe lista alimentelor de evitat pentru cei cu pancreatită, conform Medical News Today.
Evitarea laptelui integral este deosebit de importantă pentru diabetici. Într-un raport de caz din 2019 publicat în BMJ Case Reports, un bărbat cu diabet de tip 2 a fost internat cu dureri abdominale superioare. Avea un caz anterior de pancreatită acută și consumase excesiv lapte integral timp de șase luni. S-a descoperit că dezvoltase pancreatită acută și hipertrigliceridemie (niveluri ridicate de trigliceride) din cauza consumului excesiv de produse lactate. Cu toate acestea, astfel de cazuri sunt rare.
Laptele degresat, de preferat
Dacă ai pancreatită, trebuie să eviți laptele integral, smântâna și alte produse lactate bogate în grăsimi. Totuși, asta nu înseamnă că trebuie să renunți complet la lapte. Conform experților de la Cleveland Clinic, laptele de migdale și cel de in sunt opțiuni excelente, fiind mai ușoare pentru pancreas. Cheia este să alegi produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi.
Pe lângă evitarea anumitor alimente, medicul tău poate sugera prioritizarea altora, cum ar fi sursele de antioxidanți: verdețuri, afine, cartofi dulci, morcovi, nuci și altele. Avocado, nucile, semințele și peștele gras nu trebuie consumate în exces. Cerealele integrale, fructele și legumele sunt alimente care reduc colesterolul și furnizează fibre, reducând riscul de calculi biliari și niveluri ridicate de trigliceride, cunoscute cauze ale pancreatitei acute.
În plus, cei cu pancreatită acută sunt sfătuiți să bea multă apă, să evite fumatul și alcoolul și să ia pauze pentru pancreas mâncând mai multe mese mici pe zi în loc de trei mese mari.
Sursa: Health Digest