De la ce vârstă începem, de fapt, să îmbătrânim?

1 martie 2023   Sănătate

Oamenii de știință sunt de acord că vârsta la care începem să îmbătrânim este atunci când celulele încep să funcționeze defectuos.

Nu este ușor să definim exact când începem să îmbătrânim, deoarece conceptul de îmbătrânire este relativ. Unii oameni pot avea riduri, dar altfel se bucură de sănătate și vitalitate excelentă. Pe de altă parte, unii oameni au pielea netedă, dar suferă de sănătate precară, scrie StepToHealth.com.

Mai mult, există mai multe metode care te pot ajuta să arăți tânăr, chiar și la vârste mai înaintate. Totuși, asta nu înseamnă că nu ai îmbătrânit.

Îmbătrânirea nu apare la toți oamenii la aceeași vârstă. Foto: Shutterstock

Aspectul tău exterior este doar una dintre variabilele care definesc momentul exact în care începi să îmbătrânești și cu siguranță nu este cel mai important lucru. Alte procese definesc mai precis punctul în care începi să îmbătrânești.

Îmbătrânirea este un proces complex, atât de complex încât experții au mai multe întrebări decât răspunsuri în legătură cu aceasta. Nu este ușor să stabilim la ce vârstă începem să îmbătrânim, printre altele, pentru că acest lucru nu se întâmplă la aceeași vârstă la toți oamenii.

De fapt, nu toate organele îmbătrânesc în același timp. De asemenea, un lucru este îmbătrânirea biologică și altul îmbătrânirea psihologică sau socială. În orice caz, este în general acceptat că îmbătrânirea începe atunci când are loc un declin funcțional al țesuturilor.

Deși acest lucru nu este în întregime exact, experții estimează că îmbătrânirea începe atunci când celulele încep să funcționeze defectuos. Aceste defecțiuni includ:

·      acumularea defectelor genelor

·      scurtarea telomerilor, care se află la capătul cromozomilor

·      erori în eliminarea proteinelor defecte

Când mai exact începem să îmbătrânim?

Nu există un consens cu privire la momentul exact în care oamenii încep să îmbătrânească. Cei mai conservatori experți subliniază că acest proces începe la vârsta de 25 de ani, deoarece atunci celulele încep să funcționeze defectuos. În special, începe procesul treptat de pierdere a masei musculare.

Jaime Miquel, fost director al laboratorului de îmbătrânire al NASA spune că oamenii încep să îmbătrânească când împlinesc 30 de ani. El indică că, la acea vârstă, programul genetic începe să se deterioreze și apar modificări de fizionomie. Aceste modificări includ:

·      creștere în greutate

·      metabolismul încetinește

·      unele modificari hormonale

·      pierderea memoriei

·      modificări ale tiparelor de somn

·      viteza cu care se produce procesul ulterior depinde de genetică și de stilul de viață.

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea Stanford, îmbătrânirea are loc în trei etape și nu este uniformă. Studiul a fost publicat în revista Nature Medicine și afirmă că există cinci markeri de îmbătrânire: un metabolism mai lent, oasele mai slabe, probleme de memorie, tipare de somn schimbate, deteriorarea structurii musculare.

Pe baza acestor parametri, există trei mari momente de îmbătrânire. Primul apare la 34 de ani, al doilea la 60 de ani, iar al treilea la 78 de ani. Din această perspectivă, vârsta la care începem să îmbătrânim este de 34 de ani.

Potrivit lui Tony Wyss-Coray, profesor de Neurologie și Științe Neurologice și director al studiului, modificări notabile ale proteinelor din sânge apar la vârstele indicate. Acesta este ceea ce marchează aceste vârfuri de îmbătrânire.

Vârsta cronologică și vârsta biologică

Vârsta cronologică este conceptul tradițional de vârstă. Se referă la numărul de ani pe care i-ai trăit de la naștere. Acesta este practic un indicator social și cultural. Cu toate acestea, este foarte importanta vârsta și din punct de vedere biologic.

Ea este măsurată cu deteriorarea celulelor. Mai precis, s-ar putea spune că se măsoară din capacitatea energetică a organismului de a repara defecțiunile celulare.

Acest lucru se poate stabili datorită lungimii telomerilor. Telomerii sunt capetele cromozomilor. Se scurtează de fiecare dată când o celulă se divide, până când se epuizează și celula moare. Starea acestui proces permite experților să măsoare vârsta biologică, care nu coincide întotdeauna cu vârsta cronologică.

Citește și Ce mâncăruri te îmbătrânesc?

Mai multe