De ce îți miros picioarele a oțet? Soluţii pentru a combate problema

14 august 2024   Sănătate

Transpirația și bacteriile care se hrănesc cu ea dau mirosul de acru al picioarelor.

Vestea bună este că deși picioarele care miros acru sunt o problemă neplăcută, se rezolvă cu mai multe soluții eficiente.

 „Picioarele miros a oțet atunci când transpiră prea mult, iar umezeala interacționează cu bacteriile de pe pielea ta”, explică medicul podiatru Joy Rowland.

Șosetele pe care le porți pot atenua sau agrava transpirația și, implicit, mirosul picioarelor. Foto: Shutterstock

„Bacteriile de fapt îți mănâncă transpirația, iar asta creează un produs secundar acid care miroase a oțet.”

Împreună, picioarele tale au aproximativ 250.000 de glande sudoripare care ajută la reglarea temperaturii corpului. Nu e de mirare că tălpile tale tind să se ude!

Cu cât transpiri mai mult, cu atât mirosul de oțet va fi mai puternic. Deci, e important să controlezi transpirația excesivă,” spune Dr. Rowland.

Patru motive pentru care picioarele tale pot mirosi a oțet Glandele sudoripare de la nivelul picioarelor tale pot intra în superproducție de transpirație dacă:

1.  Ești sportiv sau faci exerciții regulat.

2.  Ai o afecțiune care duce la transpirație excesivă, cum ar fi un dezechilibru hormonal, diabet, boala Parkinson sau o afecțiune a tiroidei.

3.  Ai hiperhidroză, o tulburare de piele în care corpul transpiră excesiv.

4.  Lucrezi într-un mediu cu umiditate ridicată sau în aer liber.

Cum elimini mirosul de oțet de pe picioare?

Dr. Rowland recomandă aceste șapte remedii la domiciliu pentru a-ți menține picioarele mirosind proaspăt:

1.  Spală-ți picioarele zilnic. Începe prin a-ți spăla picioarele în fiecare zi înainte de a-ți pune șosetele sau pantofii. „Asigură-te că le usuci foarte bine, mai ales între degete,” sfătuiește Dr. Rowland. „Degetele și arcul piciorului tind să acumuleze transpirație.”

2.  Aplică zilic pudră pentru picioare. Îmbunătățește-ți igiena picioarelor cu o pudră pe care o aplici pe picioarele proaspăt spălate și uscate. „Pudra de picioare ajută la absorbția umezelii în exces de pe pielea ta înainte să-ți pui șosetele și pantofii,” afirmă Dr. Rowland. „Prin absorbția transpirației, previne interacțiunea dintre bacterii și umezeala excesivă.”

3.  Șosetele care elimină umezeala sunt supereroi în lupta împotriva transpirației. Asta pentru că sunt concepute să elimine umezeala de pe picioare și să se usuce rapid.

 „Șosetele din fibre naturale, cum ar fi lâna, pot fi eficiente, de asemenea. Dar ai grijă la cele din materiale precum bumbacul,” avertizează Dr. Rowland. „Bumbacul poate reține umezeala, așa că ar trebui să alegi cu grijă materialul șoșetelor.”

Ea continuă: „Șosetele care elimină umezeala, fabricate din materiale sintetice, sunt grozave, de asemenea. Dar evită nailonul, deoarece poate încuraja transpirația și poate cauza mirosul acru al picioarelor.”

4.  Schimbă-ți șosetele și pantofii des. Dacă ai șosete ude (și picioare ude) în ciuda eforturilor de a reduce transpirația, nu dispera. Dr. Rowland spune că un pic de pregătire te poate ajuta să scapi de mirosul picioarelor. „Poartă cu tine o pereche suplimentară de șosete. Când prima pereche începe să se umezească, schimb-o cu cele uscate,” recomandă ea. „Și dacă anumiți pantofi îți fac picioarele să transpire mai mult, nu-i purta sau ține la îndemână o altă pereche în care să te schimbi.”

Pantofii făcuți din fibre naturale respirabile, cum ar fi pielea naturală, pânza și pielea întoarsă, sunt o opțiune excelentă pentru a preveni transpirația picioarelor.

„Evită pantofii care conțin mult plastic sau cauciuc,” adaugă Dr. Rowland. „Aceștia tind să provoace umezeală la picioare, deoarece rețin transpirația în interiorul pantofului.”

5.  Încearcă un antiperspirant. Antiperspirantele nu sunt doar pentru axile. Aplică-le pe picioare pentru a le menține uscate și pentru miros poaspăt. Dr. Rowland spune că această practică poate fi deosebit de utilă pentru persoanele care poartă ciorapi de nailon sau ciorapi de compresie, deoarece aceștia tind să rețină umezeala.

„După ce îți speli și usuci bine picioarele, pulverizează sau aplică un strat ușor de antiperspirant pe tălpile picioarelor. Lasă-le să se usuce și apoi aplică pudră de picioare în zona degetelor înainte să-ți pui ciorapii, șosetele sau pantofii,” explică Dr. Rowland. „În acest fel, acoperi toate zonele picioarelor care produc transpirație și care ar putea interacționa cu bacteriile.”

6.  Anulează mirosul de oțet cu oțet alb.  Oțetul alb omoară bacteriile, deci dacă picioarele tale încă miros acru, Dr. Rowland recomandă să le înmoi într-un amestec de apă caldă și oțet alb timp de 10 până la 20 de minute. Ea sugerează să amesteci una, două căni de oțet alb cu un litru jumătate de apă caldăîn care să înmoi picoarele.

7.  Dezinfectează-ți pantofii. Dacă ai o pereche de pantofi preferată pe care o porți des, încearcă să pulverizezi interiorul și tălpile acestora cu un spray dezinfectant disponibil fără rețetă.

„Pulverizează-i ușor și lasă-i să stea aproximativ 24 de ore înainte de a-i purta. Acest lucru va ajuta la reducerea încărcăturii bacteriene din interiorul pantofului,” menționează Dr. Rowland.

„Sprayul poate preveni, de asemenea, infecțiile fungice. Toată lumea are bacterii și ciuperci pe piele. Dar este treaba noastră să le ținem sub control, pentru a nu se dezvolta excesiv.”

Când ar trebui să mergi la un doctor

Pentru majoritatea oamenilor, metodele potrivite de îngrijire a picioarelor ar trebui să rezolve problema. Dar dacă nu ești mulțumit de rezultate, dr. Rowland spune că ar putea fi momentul să vizitezi un podiatru.

„Podiatrii pot recomanda produse pe bază de prescripție medicală care reduc transpirația și bacteriile. De asemenea, pot determina dacă mirosul de oțet al picioarelor este rezultatul altui factor, astfel încât să îl poți trata corespunzător.”

Sursa: Cleveland Clinic

Mai multe