De ce cuplurile între 40 și 50 de ani își pierd interesul pentru sex?

16 februarie 2024   Sănătate

Experții au descoperit motivul pentru care cuplurile în vârstă de 40 și 50 de ani își pierd interesul pentru sex

Nu este vorba doar de muncă, stres sau de a desconsidera pe celalalt.

Experții în relații spun că scăderea entuziasmului în dormitor între cei ar putea fi cauzată de schimbările hormonale care afectează ambii parteneri în același timp. Astfel, în timp ce schimbările fizice care declanșează menopauza la femei pot duce la pierderea dorinței sexuale, în același timp, bărbații pot experimenta, de asemenea, o scădere a nivelului de testosteron.

Este nevoie de efort conștient pentru menținerea relației la vârsta a treia.Efectele schimbării hormonale  pot fi "transmise" de la un partener la celălalt, afirmă oamenii de știință  Foto: Shutterstock

Și acum, oamenii de știință afirmă că efectele schimbării hormonale la cei de vârstă mijlocie pot fi "transmise" de la un partener la celălalt, spunând că pierderea interesului și anxietatea unui partener pot afecta dorința sexuală a celuilalt, iar un ciclu poate începe dacă ambii sunt reticenți să caute tratament, ceea ce înseamnă că simptomele trec de la unul la altul.

Vestea vine în contextul în care cercetările independente au descoperit că femeile erau mai afectate emoțional și financiar decât bărbații după divorțul de la vârsta maturității, rupturi apărute în relații după vârsta de 50 de ani, fenomen care este în creștere în țările cu venituri mari.

Terapeutul sexual Dr. Emmanuele Jannini, de la Universitatea Tor Vergata din Roma, a declarat: „Problemele sexuale ale unui partener pot, la rândul lor, agrava sănătatea sexuală a celuilalt. Abordarea nevoilor de sănătate sexuală în timpul vârstei mijlocii trebuie să aibă ca scop nu numai îmbunătățirea supraviețuirii, ci și promovarea îmbătrânirii sănătoase."

Studiul a menționat că un exemplu de astfel de transfer ar putea fi o femeie care nu caută ajutor pentru durerea în timpul actului sexual dacă partenerul ei masculin nu își tratează disfuncția erectilă. Fenomenul poate fi, de asemenea, cauzat de factori externi precum stresul, depresia și oboseala relațională, adaugă cercetătorii.

Și cercetătorii au subliniat, de asemenea, că o femeie aflată la menopauză în vârstă de 50 de ani, într-o nouă relație, poate fi mai activă sexual decât o femeie de 30 de ani căsătorită de 10 ani. Dr. Jannini a spus că noul efect decoperit poate fi tratat prin terapie de cuplu și ar trebui să fie abordat ca o perioadă de „tranziție sau regenerare”, promovând o viață sexuală sănătoasă și bunăstarea generală.

Menopauza afectează în mod obișnuit femeile între vârsta de 45 și 55 de ani. Este cauzată de o scădere a nivelurilor hormonale și poate provoca simptome precum anxietate, schimbări de dispoziție, bufeuri și confuzie mentală. Bărbații pot suferi de scăderea testosteronului la mijlocul vârstei, cunoscută de unii sub numele de „andropauză” sau „manopauză”, cu toate acestea, NHS spune că aceste etichete nu sunt foarte utile, deoarece testosteronul nu scade brusc, ci în timp.

Studiul, publicat în Jurnalul de Medicină Sexuală, vine după ce alte cercetări au sugerat că femeile au mai multe probleme atât financiar, cât și emoțional, decât bărbații după un divorț la vârsta maturității.

Oamenii de știință de la Universitatea Medicală Chongqing din China au urmărit utilizarea de antidepresive a persoanelor cu vârsta între 50 și 70 de ani din Finlanda.

Studiul a arătat că, în timp ce ambele sexe își creșteau utilizarea de antidepresive înainte și imediat după despărțiri, divorț sau deces, utilizarea acestor medicamente de către femei era mai mare decât cea a bărbaților. A constatat, de asemenea, că venitul femeilor a scăzut de două ori mai mult decât cel al bărbaților după un divorț, conform cercetărilor efectuate de Legal & General Retail. Femeile au văzut că venitul lor familial scade cu 41% în anul următor unui divorț, comparativ cu 21% pentru bărbați.

Sursa: Mirror

Mai multe