Așa poți să tratezi diareea acasă

4 ianuarie 2024   Sănătate

Se pot lua măsuri pentru a opri sau ajuta tratarea diareei acasă, inclusiv medicamentele fără prescripție medicală (OTC), cum ar fi loperamida (Imodium) și evitarea alimentelor care pot agrava simptomele.

Folo: Shutterstock

Diareea este o problemă digestivă care provoacă mișcări ale intestinului rapide, apoase. De obicei, durează mai puțin de o săptămână. Cu toate acestea, diareea cronică poate apărea dacă simptomele persistă mai mult.

Deși adesea diareea dispare de la sine, mai multe remedii la domiciliu pot ușura simptomele și pot accelera recuperarea.

Rehidratare

Diareea provoacă un deficit de lichide, inclusiv apă. Acest lucru face ca organismul să piardă electroliți, cum ar fi sodiul și clorura. Pentru a sprijini recuperarea, este vitală restabilirea lichidelor. În caz contrar, o persoană poate experimenta deshidratare.

Deshidratarea poate fi periculoasă la copii și adulții în vârstă, așa că este esențial ca aceștia să bea apă dacă au diaree.

Apa de băut este primul pas către rehidratare. De asemenea, medicii pot încuraja oamenii să bea suc de fructe diluat, soluții de rehidratare, sau băuturi pentru sport.

Evită orice lucru care va irita și mai mult tractul digestiv, cum ar fi: băuturi cu cofeină, alcool, bauturi acidulate, băuturi foarte calde.

O dietă de recuperare

Potrivit Fundației Internaționale pentru Afecțiuni Gastrointestinale, o dietă cu mese mici și frecvente poate fi mai bună decât să mănânci trei mese mai mari pe zi atunci când te recuperezi după diaree. Unele alimente pe care le recomandă includ:

·     alimente sau băuturi bogate în sodiu și potasiu, cum ar fi bulion, banane și cartofi fierți

·     alimente cu conținut scăzut de fibre, inclusiv iaurt, carne slabă și tăiței

Unii oameni pot descoperi că o dietă lichidă în primele 24 de ore de diaree ajută la stabilirea sistemului digestiv. Acestea pot include ciorbe sărate, supe fade și băuturi.

O alta optiune pentru persoanele cu diaree este dieta numită de americani BRAT. Acesta constă din

·     Banane

·     Orez

·     Sos de mere

·     Paine prajita

Această dietă combină alimente fade, care sunt sărace în fibre și bogate în amidon, ceea ce poate ajuta la producerea unor mișcări intestinale mai solide. De asemenea, conține substanțe nutritive utile, cum ar fi potasiu și pectina.

Este esențial să reții că dieta BRAT este extrem de restrictivă și nu oferă o alimentație echilibrată. Oamenii ar trebui să urmeze această dietă doar până când se simt mai bine și nu pe termen lung.

Evitarea anumitor alimente

Unii oameni pot beneficia de evitarea alimentelor care pot irita sau exercita presiune asupra tractului gastrointestinal. Potrivit IFFGD, acestea pot include următoarele:

·     alimente bogate în grăsimi, inclusiv alimente prăjite, chipsuri și produse de patiserie

·     alimente care conțin îndulcitori artificiali

·     alimente cu un nivel ridicat de fructoză

·     carne grasă, cum ar fi slănină

·     alimente bogate în fibre, cum ar fi leguminoasele și legumele din familia varzei

Dacă cineva are intoleranță la lactoză, medicii pot recomanda evitarea produselor lactate care conțin lactoză, deoarece aceasta poate agrava diareea.

Se iau probiotice

Probioticele sunt microorganisme care pot aduce beneficii sistemului digestiv. Ele pot sprijini funcționarea intestinului și pot ajuta corpul să lupte împotriva infecției.

Conform unei meta-analize din 2022, probioticele ca parte a tratamentului pentru diaree pot îmbunătăți:

·     frecvența scaunului

·     morfologia scaunului

·     simptome ale sindromului de colon iritabil

Cu toate acestea, autorii evidențiază necesitatea unor studii mai ample și de înaltă calitate pentru a confirma aceste efecte.

Probioticele apar în mod natural în unele iaurturi și alte alimente fermentate, dar sunt disponibile și în farmacii.

Medicamente

Mai multe medicamente OTC sunt disponibile pentru tratarea diareei și le poți obține din farmacie, consultând farmacistul.

Când să mergi la medic

În cele mai multe cazuri, simptomele diareei vor înceta în 5-7 zile. Cu toate acestea, diareea are o serie de cauze, pe care un medic le poate identifica trata mai eficient. Ar trebuie să chemi un medic dacă diareea persistă timp de câteva zile sau nu răspunde la tratamentul la domiciliu.

Alte motive pentru a consulta un medic când ai diaree:

·     sânge sau puroi în scaune

·     febră

·     semne de deshidratare, cum ar fi sete extremă și gură uscată

·     diaree cronică

·     diaree în timpul somnului

·     pierdere semnificativă în greutate

·     dureri abdominale severe

Persoanele cu risc de complicații, precum copiii mici și adulții mai în vârstă, ar trebui să consulte un medic pentru tratament dacă diareea nu se ameliorează în 48 de ore.

Sursa: Medical News Today

Mai multe