Cum să scapi de sughiț: 6 sfaturi aprobate de medici

7 august 2024   Sănătate

Sughițul poate fi uneori incomod și chiar puțin jenat, dar toată lumea trece prin asta la un moment dat.

Deși sughițurile sunt de obicei inofensive, probabil că te întrebi ce sunt exact, ce le cauzează și, bineînțeles, cum să scapi de ele. Iată cele mai bune șase metode aprobate de doctori pentru a-l înlătura rapid.

Ce sunt sughițurile?

Sughițurile apar atunci când diafragma, mușchiul care separă pieptul de abdomen, se contractă brusc și involuntar.

Dr. Raj Dasgupta, consilier medical șef la „Fortune Recommends Health”, explică: „Când se întâmplă asta, iei aer și laringele se închide brusc, ceea ce cauzează sunetul caracteristic de hâc.”

Sughițul poate apărea la momentul nepotrivit, dar nu este, în general, periculos. Foto: Shutterstock

Sughițurile apar adesea ca răspuns la stimuli minori. Cele mai comune cauze includ stomacul prea plin, băuturile carbogazoase și înghițirea aerului (de exemplu, atunci când mesteci gumă).

Mâncarea picantă sau refluxul acid sunt de asemenea declanșatori comuni. Totuși, uneori, cauza exactă a sughițurilor poate fi un mister.

Sughițurile persistente sau intratabile pot indica o cauză subadiacentă mai gravă, cum ar fi afecțiuni gastrointestinale, boli pulmonare, afecțiuni cronice ale sistemului nervos central sau anumite tipuri de cancer.

Cât durează sughițurile?

Sughițurile sunt de obicei de scurtă durată și tind să se rezolve de la sine. „Majoritatea sughițurilor sunt trecătoare, durând doar câteva minute. Cu toate acestea, în cazuri rare, pot persista zile sau chiar săptămâni,” spune Dasgupta.

Există vreo metodă de a preveni sughițurile?

Prevenirea sughițurilor nu este întotdeauna posibilă, dar anumite obiceiuri pot reduce probabilitatea apariției lor. Mâncatul încet, evitarea băuturilor carbogazoase și gestionarea stresului pot ajuta la prevenirea sughițurilor. Dacă ești sensibil la mâncăruri picante, evitarea acestora poate reduce, de asemenea, incidența sughițurilor.

6 metode de a le stopa

1.  Ține-ți respirația

Ține-ți respirația timp de cinci până la zece secunde. În timp ce stai așezat, trage-ți genunchii la piept și apleacă-te înainte, menținând această poziție timp de minimum 30 de secunde.

2.  Respiră într-o pungă de hârtie

Respiră într-o pungă de hârtie pentru a crește cantitatea de dioxid de carbon inhalat, ceea ce va reaminti creierului să reia respirația normală pentru a obține mai mult oxigen.

3.  Gargară cu apă rece

Gargara cu apă foarte rece poate stimula nervul vag, principalul nerv din sistemul nervos autonom care reglează respirația și ritmul cardiac, declanșând un răspuns de relaxare.

4.  Distrage-te

Cititul, meditația, ascultarea unui podcast sau gustarea unei arome puternice (de exemplu, suptul unei lămâi) pot ajuta la distragerea creierului, facilitând trecerea sughițurilor.

5.  Stimulează nervii asociați

Poți stimula nervii legați de sughițuri prin tapotarea sau frecarea ușoară a spatelui gâtului. De asemenea, poți stimula faringele prin atingerea ușoară cu un tampon de bumbac sau prin fredonare.

6.  Fă exerciții ușoare

Exercițiile fizice ușoare pot ajuta la reglarea respirației și relaxarea diafragmei.

Sunt sughițurile periculoase?

Sughițurile nu sunt de obicei periculoase. Totuși, dacă persistă mai mult de 48 de ore, ar trebui să consulți un medic. Sughițurile persistente pot interfera cu somnul, alimentația și pot fi epuizante. În astfel de cazuri, investigațiile suplimentare, cum ar fi o scanare CT sau analize de sânge, pot fi necesare pentru a identifica cauza sughițurilor.

Și copiii sughit?

Da, copiii pot face sughițuri, chiar înainte de a se naște, în uter. Sughițurile sunt rareori un motiv de îngrijorare la copii, dar dacă persistă mai mult de 48 de ore, este recomandat să consulți un pediatru.

De obicei, sughițurile apar și dispar fără motive sau consecințe notabile, durând doar câteva minute. Totuși, dacă simți că sughițurile persistă anormal de mult sau cauzează disconfort extrem, este bine să consulți un medic.

Sursa: BestLife Online

Mai multe