Cum îți face rău guma de mestecat?

8 iulie 2022   Sănătate

Se credea că guma de mestecat este indicată în anumite situații pentru că ar curăța dinții și ar favoriza apariția sucurilor gastrice, dacă este mestecată înainte de masa. Între timp, specialiștii și-au schimbat părerea.

Mestecatul gumei poate produce luxații ale mandibulei. Foto: Shutterstock

Medicul stomatology Karyn Kahn, citat de Clevelandclinic.org spune că mestecatul gumei este chiar foarte periculos. Mișcările pe care le face mandibula pentru a mesteca gumă nu sunt specifice celor pe care le folosim atunci când mâncăm, de aceea nu sunt firești pentru anatomia umană. Acest tip de milșcare se numește parafuncțională.

„Mișcările parafunționale, precum cea de mestecare a gumei pot duce la deteriorări ale articulațiilor mandibulei, și ale disfuncții temporomandibulare, care pot face extrem de mult rău”, explică Dr. Kahn.

Și dinții au de suferit

Mestecatul costant de gumă pune o forță excesivă asupra articulațiilor, mușchilor și dinților, care duce la probleme anatomice și de aliniere a mușcăturii. Printre simptome se pot observa: durerea de cap, durerea mandibulară și chiar fracturi dentare.

„Pentru unele persoane, chiar și o deviație foarte mica a articulației temporomandibulare poate genera durere puternică la mișcare”, explică medicul. De aceea, ar trebui ca nicio persoană să nu mestece gumă mai mult de maximum 15 minute pe zi, altfel vor apărea problemele.

Zahărul din gumă produce carii

Cariile dentare apar pentru că bacteriile din gură descompun zahărul și îl transformă în acid. Acest acid atacă smalțul dinților și, în timp, apar găuri în dinte care vor fi colonizate de bacterii care infectează straturile de sub smalț ărecum dentina și pulpa dinților. Până la urmă, aceste bacterii pot ajunge până la canalul dintelui. Fiindcă guma a fost prezentată în reclama dreăt benefică pentru dinți, este greu de crezut că ea îi poate afecta, favorizând cariile. De aceea, chiar dacă, la modul general nu este bine să mesteci gumă, dacă totuși o faci, alege produsele sugar-free care nu conțin zahăr și nu mesteca maim ult de 15 minute pe zi.

Medicul Kahn, citat de publicația  Clevelandclinic.org spune că nu există un înlocuitor pentru spălatul pe dinți cametodă de prevenire a afecțiunilor dentare și că rutina noastră zilnică trebuie să cuprindă spălatul de două ori pe zi, dimineața și seara, deși ideal ar fi după fiecare masa și folosirea aței dentare.  

Citește și Frumoasă din cap până-n picioare! Iată ritualul de frumusețe, de urmat zilnic!

Mai multe