Ceara din urechi este un indicator al sănătății

26 octombrie 2023   Sănătate

Culoarea cerii din urechi îți poate da indicii despre prezența unor infecții.

Asemenea altor fluide produse de corp, precum mucusul, secrețiile vaginale sau tanspirația, ceara este una dintre acele secreții corporale  despre care preferăm să nu vorbim, dar este perfect naturală și chiar vitală pentru sănătatea urechii tale.

Dar culoarea, consistența și cantitatea de ceară pot varia în funcție de probleme precum infecții, răni sau chiar genetică.

Ceara din urechi este cea care curăță canalul urechii de impurități. Foto: Shuttesrtock

Dr.  Michael J. Kortbus, otolaringolog explică ce este normal și când este timpul să mergi la ORL-ist.

Ceara de urechi înseamnă foarte mult despre starea generală a sănătății cuiva și poate fi influențată de starea endocrină a unei persoane - de exemplu, natura și culoarea cerii s-ar putea schimba în funcție de hormoni sau de zahărul din sânge, dar acest lucru nu a fost dovedit în cercetarea medicală, spune dr. Kortbus, deși a fost observat de practicieni.

Ceară albă, galbenă sau portocalie

„Ceara normală tinde să fie uleioasă, ceroasă și de culoare limpede, opaca, galbenă sau ușor aurie”, spune dr. Kortbus.

Cu toate acestea, cerumenul sănătos poate varia considerabil de la aproape transparent sau în cantitate mica, la un cerumen portocaliu dens secretat zilnic și, cel mai adesea, aceste scenarii nu indică o boală.

În schimb, „dacă cineva care nu a avut cerumen de un anumit tip înainte și dezvoltă brusc o modificare a cerumenului, aceasta ar putea semnifica o schimbare la nivelul canalelor urechii sau a stării de sănătate”, spune dr. Kortbus.

Scurgere galbenă, lăptoasă

Dacă aio scurgere care arată ca laptele galben, este posibil să te confrunți cu o infecție.

„Canalele urechii au întotdeauna bacterii și spori de ciuperci diverse în interior, la fel ca toată pielea noastră”, spune dr. Kortbus.

Dar, deoarece acestea sunt locuri sunt calde, întunecate și umede, oferind locul perfect pentru a înflori microbi se poate ajune relative ușor la infecțiile urechii externe.

Pe lângă secrețiile galbene, lăptoase, este posibil să ai un anumit grad de disconfort sau de durere și de roșeață în cazul infecțiilor bacteriene, spune dr. Kortbus. Cerumenul sau secreția pot avea, de asemenea, un miros urât.

Dar, există câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a preveni infecțiile urechii externe:

 O modalitate este de a purta dopuri pentru urechi pentru înot, să ștergi partea exterioară a canalului urechii cu un prosop sau un șervețel după baie, să folosești un uscător de păr într-un loc rece pentru a evapora orice umiditate din urechi.

Dacă suspectezi că ai o infecție a urechii, consultă medicul, care îți poate prescrie un antibiotic pentru a trata infecția.

Scurgere umedă

O secreție umedă a urechii poate fi perfect benignă și este chiar comună la persoanele de origine europeană sau africană, conform Hearing Loss Association of America (HLAA), dar uneori poate semnala o infecție fungică.

„Spre deosebire de infecțiile bacteriene care sunt dureroase și pot provoca roșeață, infecțiile fungice nu sunt, de obicei, dureroase, duc la o scurgere umedă a urechii care adesea nu are miros sau culoare și poate dura câteva săptămâni până la luni pentru a reveni la normal”, spune dr. Kortbus.

Ceară roșie sau neagră

Ceara roșie înseamnă de obicei că există sângerare în canalul urechii, în timp ce ceara neagră fiu cerumen vechi sau un cheag de sânge vechi, spune dr. Kortbus.

Sângerarea poate apărea atunci când îți bagi un tampon de bumbac în ureche sau pur și simplu când te zgârii cu unghia și răzuiești din neatenție canalul, spune dr. Kortbus. Din fericire, aceste tipuri de abraziuni tind să se vindece singure.

Ceară uscată, fărâmicioasă

Pentru anumite populații, ceara uscată fărâmicioasă este normal. Dar, uneori, anumite afecțiuni ale pielii cum ar fi keratita, dermatita, eczema și psoriazisul, pot duce la ceară uscată, fulgioasă, spune dr. Kortbus. În astfel de cazuri, „canalele urechii emană doar cheratina, care este o proteină produsă de piele care poate necesita îndepărtarea chirurgicală în mod regulat dacă blochează auzul”, explică el.

Ceară excesivă

Ar putea fi o consecință genetică, și un factor de risc pentru formarea unro dopuri de ceară. Cerumenul se curăță în mod natural din canal, dar ceara excesivă se poate acumula și poate cauza probleme de sănătate, inclusiv pierderea auzului, durere, amețeli și țiuit în urechi, potrivit Clinicii Cleveland.

Deși ați putea fi tentat să scoți ceara cu un tampon de bumbac, acest lucru o va împinge mai mult în urechi și va înrăutăți lucrurile. În schimb, consultă medicul sau ORL-istul care poate „spăla urechile” cu soluții care să dizolve dopurile.

Din ce este făcută ceara de urechi?

Cerumenul este produs de glandele ceruminoase, împreună cu glandele sebacee, în canalele urechii, spune dr. Kortbus. Își datorează consistența ceroasă caracteristică compoziției sale, care este în mare parte grăsime.

Are o funcție de protecție esențială: „Ceara [care este anti-bacteriană și anti-fungică] hidratează canalele și prinde particulele de microbi și de mizerie înainte ca acestea să poată pătrunde mai adânc în interior”, spune dr. Kortbus.

De asemenea, previne iritația pielii delicate a canalului urechii. În mod normal, urechile formează o ceară care își găsește drumul din ureche spre exterior, în mod natural prin mișcări ale maxilarului, cum ar fi vorbirea și mestecatul. În consecință, „nu este nevoie să lăsați apa de la duș sau săpunul să curgă în canalele urechii fapt care este dăunător”, spune dr. Kortbus.

În schimb, menține igiena adecvată a pielii prin curățarea pavilionului, în jurul și în spatele urechilor, spune el.

Sursa: LiveStrong

Mai multe