Iată ce trebuie să știi despre ceara din urechi

17 ianuarie 2023   Sănătate

Ceara joacă un rol esențial în sănătatea urechii. Ajută la îndepărtarea mizeriilor, împiedică corpurile străine și particulele de microbi să pătrundă adânc în ureche și chiar ajută la protejarea împotriva germenilor.

Urechile reglează singure fruxul de ceară. Datorită mișcărilor pe care le facem atunci când vorbim li mestecăm, precum și formei urechii în sine, ceara se mișcă în mod natural și iese din ureche, scrie Medical News Today.

Urechile se curăță singure, acțiunile noastre pot face rău. Foto: Shutterstock

Ceara veche iese în cele din urmă din canalul urechii și cade în mod natural, luând împreună cu ea orice resturi și celule moarte ale pielii.

Ce arată culoarea

Ceara produsă de urechi poate avea o varietate de culori, scrie Medical News Today: aproape alb, galben, portocaliu deschis, portocaliu închis, maro, negru.

Ceara este cel mai adesea portocaliu chihlimbar până la maro deschis, umedă și lipicioasă. Dar poate fi și mai uscată și mai deschisă la culoare, mai aproape de alb sau galben.

În general, culoarea are puțin de-a face cu vârsta ceară a urechii. Ceara mai nouă tinde să fie mai deschisă la culoare și se întunecă pe măsură ce îmbătrânește și adună mai multe resturi.

Culoarea, textura și cantitatea de ceară variază în mod natural de la persoană la persoană. Pentru majoritatea oamenilor care produc o cantitate regulată de ceară, urechile o pot îndepărta cu ușurință. Din cauza faptului că acest lucru se întâmplă la viteze diferite apar texturi diferite de ceară.

Și blocajele din ureche pot schimba culoarea și textura și canalul urechii se poate bloca complet, ceea ce ar putea afecta auzul și poate crește riscul de infecție.

Infecțiile și rănile pot provoca scurgeri din ureche care pot fi: lichide, urât mirositoare, cu sânge, cu aspect verde.

Textura se poate schimba când ceara se învechește. De asemenea, genetica și vârsta unei persoane influențează textura.

Un studiu din 2006 a analizat mai multe persoane de origine asiatică și au descoperit că aceasta era, în cele mai multe cazuri, uscată și fulgioasă.

De asemenea, copiii tind să aibă ceară mai moale, de culoare mai deschisă, în timp ce adulții tind să aibă ceară mai închisă și mai tare.

Când trebuie mers la medic

Există totuși unele cazuri în care o persoană ar trebui să consulte un medic, dacă  scurgerile din ureche indică, de fapt, o infecție a urechii, sau auzul este înfundat.  

Unii oameni sunt mai predispuși să producă un exces de ceară, inclusiv persoanele care: au un stil de viață foarte stresant, au infecții cronice ale urechii, sunt mai în vârstă, au mult păr în urechi, au o deformare a canalelor auditive.

Pentru a curăța urechile în siguranță, se spală pavilioanele cu apă și săpun. Se șterge orice exces de umiditate sau ceară externă cu un prosop și este suficient.

Citește și Ce mănâncă Victoria Beckham în fiecare zi?

Mai multe