Ce trebuie să faci în caz de infarct. Primele minute contează!
Pentru 10% din cei afectaţi, infarctul miocardic este fatal. Dacă se intervine în primele ore de la producerea lui, şansele de salvare şi recuperare a persoanei sunt foarte mari.
Probabilitatea de deces scade la jumătate când tratamentul este acordat în prima oră de la producerea atacului de cord şi cu 30% când se intervine în a doua oră. Dacă tratamentul de specialitate vine prea târziu, pot surveni complicaţii precum aritmiile severe, insuficienţa cardiacă ori decesul.
Sună la 112
Persoana care manifestă simptomele infarctului trebuie să întrerupă orice activitate fizică, să stea aşezată şi să îşi păstreze calmul. Fie că noi suntem victima unui infarct, fie că suntem în preajma cuiva care are atac de cord, este important să sunăm cât mai repede la servciul unic de urgenţe 112. Se vor indica operatorului detalii despre simptome, pentru a se evalua gravitatea cazului.
Nitroglicerina şi aspirina salvatoare
Până când echipajul medical soseşte, i se va da victimei, în cazul în care este conştientă, o pastilă de nitroglicerină, pe care o va ţine sub limbă. În cazul în care durerea persistă, se mai pot lua 2 tablete la interval de 5 minute. După ce durerea a mai trecut, se poate mesteca şi jumătate de comprimat de aspirină (250 mg). Pastila nu trebuie înghiţită cu apă! Aspirina are acţiune fluidifiantă, prevenind formarea cheagurilor de sânge.
Ce trebuie să nu faci
Este important ca persoana care a suferit un infarct miocardic să nu fie lăsată singură şi nici nu trebuie lăsată să facă efort fizic; persoana nu trebuie mişcată. Victima nu trebuie să ajungă singură la spital, în niciun caz nu se va urca la volan.
Când este nevoie de resuscitare
În cazul în care se constată absenţa semnelor vitale (persoana nu mai respiră, nu mai mişcă sau nu mai răspunde), este nevoie de iniţierea resuscitării. Victima va fi aşezată pe spate. I se ridică bărbia, plasându-se o mână pe frunte, iar vârfurile degetelor de la cealaltă mână i se pun sub bărbie. Se apropie obrazul de nasul persoanei, pentru a se verifica respiraţia. Dacă nu respiră, se începe masajul cardiac. Mai exact, se aplică presiune ritmică asupra inimii. Victima trebuie să stea întinsă pe spate, pe o suprafaţă tare, iar palmele salvatorului se pun una peste alta, în partea de jos a sternului, unde se vor aplica presiuni ritmice.
Se efectuează 30 de compresiuni toracice, urmate de 2 respiraţii artificiale. Pentru acestea din urmă, se îngenunchează lângă victimă, cu o mână i se menţine gura uşor întredeschisă, iar cu cealaltă se ţine fruntea şi se astupă nările. Apoi, se inspiră profund, iar buzele se vor lipi etanş pe gura victimei, insuflând aer timp de 2-3 secunde. Se efectuează cicluri consecutive de compresii şi respiraţii, până la apariţia semnelor vitale, până la sosirea echipei de prim ajutor ori până când salvatorul oboseşte.